Pečená zelenina
Pečená zelenina

Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. marca 2021
Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept)
Foto: sracz

Teraz sa zavďačím vegetariánom, ale aj našinec sa občas dostane do situácie, kedy je „postavený“ pred zelený tanier. Moje krajšie JA, sa opäť hotuje do plaviek pred novou letnou sezónou a obdarovalo ma konštatovaním, „uznaj, že takto sa pred ľuďmi ukázať nemôžem“! Už dávno som si v obchodoch všimol plod verne podobný banánu. Je to plantain a ja som ho ešte neochutnal. Teraz bol dôvod na akciu, spolu s baby paradajkami a ružičkovým kelom. Bazalička voňavá, moja verná láska v kuchyni, mi pomohla.

4-6
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

500-600 g (baby)
1 000-1 200 g (podľa veľkosti 10-12 ks)
2-3 ks
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL (grécky)
2-3 PL
2-3 PL
240-250 g
240-250 ml čerstvá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dve balenia baby paradajok umyjeme, necháme odkvapkať a dosušíme papierovým obrúskom. Potom ich rozložíme do pekáča, ja som použil oválnu porcelánovú zapekaciu misu, posypeme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pokropíme gréckym olivovým olejom. Rukami premiešame, rozprestrieme po pekáči a na 10 minút vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom ich premiešame kuchyňskou „špachtľou“, semo-tamo pokryjeme „hoblinkami“ z 2-3 PL masla a dopečieme ešte 10 minút.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podobne som postupoval aj s ružičkovým kelom a plantainom. Z jednotlivých „ružičiek“ kelu som poodrezoval špinavé konce (uvoľnené lístočky som odložil a použijem ich v nejakej polievke) a rozrezal ich na polovičky. Olúpaný plantain som pokrájal asi na 20 mm kolieska.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polovičky ružičiek kelu a kolieska plantainu som preložil na pekáč a podobne ako baby paradajky ich posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (pomocou tzv. „peprovej bazuky“) a pokropil tentoraz rastlinným olejom. Rukami premiešal a porozkladal po pekáči, reznými stranami nadol. Pekáč s týmto „nákladom“ som vložil na 15-18 minút do rúry vyhriatej na 200-210 °C.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Povrch opečených baby paradajok som posypal pokrájanou čerstvou voňavou bazalkou a

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na kocky pokrájaným gréckym feta syrom.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výborne chutí len tak „na sucho“, alebo ako príloha k bársčomu.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým skončil „1. polčas“ pečenia ružičkového kelu a plantainu; pomocou kuchynských klieští som ich poobracal, porozkladal po nich zopár hobliniek masla a vrátil do rúry na ďalšiu „¼-hoďku“.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové som preložil na servírovaciu tácku, posypal pokrájanou bazalkou a

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jemne postrúhaným talianskym syrom Parmigiano – Reggiano. Servírujeme trebárs na tzv. „švédskych stoloch“ a konzumujeme samostatne ako „jednohubky“, alebo s mäsom, či rôznymi omáčkami. Týmto spôsobom je možné pripravovať aj mladé tekvičky, cuketky, petržlen, mrkvu, …, cviklu, či dôkladne „vydrhnuté“ a následne umyté menšie zemiaky aj so šupkou.

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Moja veliaca generál-admirálka jedla pečené baby paradajky priamo zo zapekacieho porcelánu s „vyrážkovým“ chlebom a zajedala k tomu grilované kuracie stehno podľa anglického štýlu, t. j. studené! Ešte stale platí staré známe: „Proti gustu žiaden dišputát“ (There's no accounting for taste)!

    Drobné paradajky, ružičkový kel a plantain ako zoštíhľovací obed (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu