Dort Pohádka - kakaový zákusok na spôsob parížskej torty
Foto: kucharecka33
Tento recept som si vypýtala od kamarátky hneď ako som koláčik ochutnala. Smotanové, šľahačkovo- krémové zákusky radšej obchádzam. Vždy ich nahradím niečím kyslomliečnym. Tento Zobraziť celý popisTento recept som si vypýtala od kamarátky hneď ako som koláčik ochutnala. Smotanové, šľahačkovo- krémové zákusky radšej obchádzam. Vždy ich nahradím niečím kyslomliečnym. Tento zákusok vychádza zo zákuskov kde sa používa parížsky krém. Ostáva ale sladký a krémový aj napriek tomu, že v ňom mlieko ani smotanu nepoužijete 😊 Množstvo v recepte je na veľkosť tortového korpusu. Ja som použila hranatú formu 25x25 cm.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Korpus: Vyšľaháme 3 žĺtky, 140 g cukru a 4 lyžice horúcej vody.
-
2
Pridáme kakao a následne ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Používam špaldovú. Kypriaceho prášku má byť viac ako "na špičku noža" :-) takže ozaj malú štvrtinku čajovej lyžičky.
-
3
Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho zamiešame do cesta.
-
4
Formu vyložíme papierom na pečenie, alebo vytrieme maslom a posypeme hrubou múkou. Nalejeme cesto.
-
5
Korpus pečieme cca 20 minút na 180 °C v elektrickej, alebo 160 °C v teplovzdušnej rúre.
-
6
Pripravíme si krém. V kastróliku roztopíme 30 g masla, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Len do spenenia. Zalejeme mliekom (ja používam rastlinné - pohánkové, ovsené, ale môžete aj normálne kravské). Uvaríme hustú kašičku, ktorú miešame až do vychladnutia.
-
7
V ďalšej miske vyšľaháme cukor a 100 g masla. V pôvodnom recepte sa pridáva surový žĺtok. Ja ho pre istotu chvíľu vyšľahám v miske nad vriacim vodným kúpeľom. Pridám vyšľahané maslo s cukrom a kakao.
-
8
K tejto zmesi postupne zamiešavam kašičku zo zápražky. Vznikne hustý krém, ktorý nanesiem na vychladnutý upečený korpus.
-
9
Na záver môžeme poliať čokoládou, alebo posypať orechmi.
-
10
Dobrú chuť! 😊
Neskúšala som, skúste. Myslím že konzistenciu to nejako extra nezmení, plnka sa už neupravuje tepelne. Mohlo by to vyjsť 🤔