Kakaový zákusok
Dort Pohádka - kakaový zákusok na spôsob parížskej torty
Autor receptu: kucharecka33
Tento recept som si vypýtala od
kamarátky hneď ako som koláčik
ochutnala.* Smotanové, šľahačkovo-
krémové zákusky radšej obchádzam.
Vždy ich nahradím niečím
kyslomliečnym.
Tento zákusok vychádza zo zákuskov
kde
sa používa parížsky krém. Ostáva ale
sladký a
krémový aj napriek tomu, že v ňom
mlieko ani smotanu nepoužijete 😊
Množstvo v recepte je na veľkosť
tortového korpusu. Ja som použila
hranatú formu 25x25 cm.
25 porcií |
45 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Vyšľaháme 3 žĺtky, 140 g cukru a 4 lyžice horúcej vody.
- Pridáme kakao a následne ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Používam špaldovú. Kypriaceho prášku má byť viac ako "na špičku noža" :-) takže ozaj malú štvrtinku čajovej lyžičky.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho zamiešame do cesta.
- Formu vyložíme papierom na pečenie, alebo vytrieme maslom a posypeme hrubou múkou. Nalejeme cesto.
- Korpus pečieme cca 20 minút na 180 °C v elektrickej, alebo 160 °C v teplovzdušnej rúre.
- Pripravíme si krém. V kastróliku roztopíme 30 g masla, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Len do spenenia. Zalejeme mliekom (ja používam rastlinné - pohánkové, ovsené, ale môžete aj normálne kravské). Uvaríme hustú kašičku, ktorú miešame až do vychladnutia.
- V ďalšej miske vyšľaháme cukor a 100 g masla. V pôvodnom recepte sa pridáva surový žĺtok. Ja ho pre istotu chvíľu vyšľahám v miske nad vriacim vodným kúpeľom. Pridám vyšľahané maslo s cukrom a kakao.
- K tejto zmesi postupne zamiešavam kašičku zo zápražky. Vznikne hustý krém, ktorý nanesiem na vychladnutý upečený korpus.
- Na záver môžeme poliať čokoládou, alebo posypať orechmi.
- Dobrú chuť! 😊