Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke fotorecept
Foto: tizian1cat
Keď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina Zobraziť celý popisKeď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina sa zajaca ani nedotkla, čo mi vyhovovalo, lebo mi viac zistalo.Robila ho ako paprikáš na smotane, s haluškami a pre mňa to po pečenej plnenej kačici bolo najlepšie jedlo na svete. Dnes nech robím zajaca na akýkoľvek spôsob,vždy si spomeniem na krásne detstvo a starkinho zajaca, uvareného na šporhelte rozpálenom drevom a s takým geniálnym kulinárskym umením!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks, mladý |
|
5 plátkov, alebo oravská slanina |
|
2-3 KL |
|
5 strúčikov |
|
|
|
|
|
čerstvá lístky |
|
nasekaný |
|
2-4 ks |
|
150 ml |
|
10 ks |
|
nasekaná |
|
Postup
-
1
Rozporcovaného zajačika nasolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením.
-
2
Pridáme nasekané čerstvé bylinky okrem petržlenovej vňate, celozrnnú horčicu, cesnak nakrájaný na tenké plátky a nadrobno nakrájanú pancettu.
-
3
Podlejeme smotanou, dobre všetko premiešame.
-
4
Zakryjeme a dáme do chladu marinovať.
-
5
Zobudila som chudého týraného psa uviazaného v búde na reťazi...:-))) a išla som na dlhú prechádzku. Marinovať by sa malo aspoň hodinu.
-
6
Po uplynutí doby marinovania dáme zajaca aj s marinádou do pekáča, zakryjeme a dáme do rúry rozohriatej na cca 180 stupňov.
-
7
Pečieme asi hodinu, potom odkryjeme a pečieme ešte, až kým nie je mäsko upečené do zlatohneda.
@alexdidi :mala som zvysok prosciutta v mrazaku od Vianoc, bolo to také s mastným pásikom, takze oravská prerastená bude viac ako dobrá.Ty co tiez nespis..:-)))
Záhoráci tiež chovajú králiky a nie "zajace".
výborný receptík, len od toho " šporheltového " sa líši fajnovšími a drahšími ingredienciami ako je prosciutto a panceta :-)