Foto: kimlo
Receptov na kváskový chlieb je tu už dosť, ale aj tak pridávam ten svoj...kvások som získal od varecháčky @staja , ktorej týmto zaň ďakujem. Zobraziť celý popisReceptov na kváskový chlieb je tu už dosť, ale aj tak pridávam ten svoj...kvások som získal od varecháčky @staja , ktorej týmto zaň ďakujem.
Postup
-
1
Suroviny som nefotil, začal som od cesta, ktoré so si najprv vymiesil ručne a potom v domácej pekárničke. Chlieb pečiem buď cez víken ráno, alebo cez týždeň večer, takže uvediem recept ako to robím cez víkend: V piatok večer vyberiem z chladničky kvások, prikŕmim ho zopár lyžičkami ražnej chlebovej múky a prilejem vlažnú vodu tak, aby ho bolo v 0,7 l pohári tak do dvoch tretín, dôležité je dobre ho rozmiešať aby neboli hrudky a hlavne drevenou lyžičkou alebo vareškou. Vznikne cestíčko ktoré by malo byť trocha hustejšie ako cesto na palacinky.Potom ho zľahka prikryjem viečkom a nechám pri izbovej teplote do rána... V sobotu ráno je vrch spenený, s množstvom bubliniek. Opäť ho dobre premiešam, a do misky s múkou (hladká T650) odlejem primerané množstvo, asi 2/3 objemu kvásku, aby s pridaním cca 1dl vody vzniklo dobre spracovateľné cesto, ktoré najskôr vymesim rukami, a keď sa prestane lepiť, dám ho ešte premiesiť do pekárničky (10 Minút). Kontrolujem konzistenciu, v prípade potreby pridám múku alebo vodu. Hotové cesto vyklopím do misky a vytvarujem do bochníka.
-
2
Prikryjem utierkou a nechám pri izbovej teplote 8 až 10 hodín kynúť...cesto vďaka kvásku viditeľne zväčšilo svoj objem...
-
3
...vtedy ho z misky umelou škrabkou "vykydnem" na pomúčenú dosku, 2x preložím, vytvarujem bochník a vložím do misy z jenského skla, ktorej dno som jemne vymazal kúskom masla. Používam dva druhy, okruhlu alebo oválnu, podľa toho aký tvar chleba chcem... teraz som zvolil okrúhlu.
-
4
Prikryjem utierkou a nechám zase kynúť asi 1-2 hodiny pokiaľ opäť zväčší svoj objem...
-
5
Vtedy si predohrejem rúru na 230°C, chlieb prikryjem vrchnákom a pečiem prikrytý asi 30 minút. Potom odokryjem, povrch potriem studenou vodou a dám piecť odokryté na asi 15 minút. Po dopečení vyklopím na rošt a opäť potriem kôrku studenou vodou, získa krásny lesk..
-
6
Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám vychladnúť... tu je výsledok:
-
7
Tu je ukážka oválneho chleba, tu som pred pečením narezal povrch aby nepraskol:
-
8
A tu je foto ďalšieho čo som piekol tento víkend:
a 5***** je tvojich
už je aj v kk
Prečítaj si recepty a komentáre tu:
varecha.pravda.sk/recepty/zalozenie-kvasku-na-domaci-chli...
tu:
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
alebo tu:
varecha.pravda.sk/recepty/chlebovy-kvasok/20954-recept.ht...
je ich tu alebo na iných weboch viacero..
Na pečenie zapínam rúru na spodný aj vrchný ohrev.
Máš môj obdiv a samozrejme celé varechácke hviezdne nebo 5* :)
A co se týče dávkování surovin, tak můj dlouholetý kamarád - kamioňák, co si již třináct let vaří sám při toulkách po evropských silnicích, mi povídá: "Nesmíš se s tím moc serinkat, dej to od oka, žaludek a pr...del si to přeberou!".... :-)
A co se týče té celozrnné nebo špaldové mouky... myslím si, že jak sem tady brouzdal po receptech, tak jsem to v ingrediencích také viděl. Vždyť zadej do vyhledávače na Vareche "domáci chlieb" a vyskočí ti spousta receptů. A tam to popisují chytřejší lidé v tomto, než jsem já.... :-)
Upiekol si krásny chlebík.Týmto ťa považujem za elitného kuchára na vareche.Maj sa pekne kimlo.
*prepáč kimlo, že som vstúpila do otázky, ale mala som ten istý problém, tak som si dovolila zareagovať.
a foto dávam prvýkrát.. tak ako to nevýjde, tak sa ospravedlňujem ..
file:///C:/Users/PC/Desktop/CHLEBA/204jpg.jpg
vymiesilo sa pekarni, tam som ho nechala nejake 3-4 hodiny, potom som ho poprekladala na pomucenej doske, sformovala do bochnika, len uvazujem, ci som mala az tak poctivo vytlacit vzduch, lebo potom uz mi velmi nenarastol
dala som na pomucenu utierku do osatky, zakryla, supla do mikrovlnky a po 4 hod upiekla
spravila som tuhsie cesto a ani po vykysnuti sa nelepilo, jedine ked som ho sla prekladat na dosku, ale tam opat dostalo rozum a bolo ok
nie je najhorsi, pride mi trosku stavnaty oproti drozdovemu, aj tvar si drzi, ma inu vonu a mensie oka
ale zatial este iba experimentujem, tak casom to hadam pride :-)
korka taaak tvrda do druheho dna nezmakla
ked chces mat maku korku a dodrzala si teploty pecenia, mozes chlieb viac krat potriet vodou, alebo pec ako ja - zakryty az do konca :-)
tu:
varecha.pravda.sk/recepty/bagety-fotorecept/29559-recept....