Domáci kváskový chlieb

kimlo - fotkakimlo, 1. októbra 2013
Domáci kváskový chlieb
Foto: kimlo

Receptov na kváskový chlieb je tu už dosť, ale aj tak pridávam ten svoj...kvások som získal od varecháčky @staja , ktorej týmto zaň ďakujem. Zobraziť celý popisReceptov na kváskový chlieb je tu už dosť, ale aj tak pridávam ten svoj...kvások som získal od varecháčky @staja , ktorej týmto zaň ďakujem.

Suroviny

300-400 ml
500-600 g
1 ČL
1 ČL
podľa potreby
kúsok




Postup

  1. 1

    Suroviny som nefotil, začal som od cesta, ktoré so si najprv vymiesil ručne a potom v domácej pekárničke. Chlieb pečiem buď cez víken ráno, alebo cez týždeň večer, takže uvediem recept ako to robím cez víkend: V piatok večer vyberiem z chladničky kvások, prikŕmim ho zopár lyžičkami ražnej chlebovej múky a prilejem vlažnú vodu tak, aby ho bolo v 0,7 l pohári tak do dvoch tretín, dôležité je dobre ho rozmiešať aby neboli hrudky a hlavne drevenou lyžičkou alebo vareškou. Vznikne cestíčko ktoré by malo byť trocha hustejšie ako cesto na palacinky.Potom ho zľahka prikryjem viečkom a nechám pri izbovej teplote do rána... V sobotu ráno je vrch spenený, s množstvom bubliniek. Opäť ho dobre premiešam, a do misky s múkou (hladká T650) odlejem primerané množstvo, asi 2/3 objemu kvásku, aby s pridaním cca 1dl vody vzniklo dobre spracovateľné cesto, ktoré najskôr vymesim rukami, a keď sa prestane lepiť, dám ho ešte premiesiť do pekárničky (10 Minút). Kontrolujem konzistenciu, v prípade potreby pridám múku alebo vodu. Hotové cesto vyklopím do misky a vytvarujem do bochníka.

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjem utierkou a nechám pri izbovej teplote 8 až 10 hodín kynúť...cesto vďaka kvásku viditeľne zväčšilo svoj objem...

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    ...vtedy ho z misky umelou škrabkou "vykydnem" na pomúčenú dosku, 2x preložím, vytvarujem bochník a vložím do misy z jenského skla, ktorej dno som jemne vymazal kúskom masla. Používam dva druhy, okruhlu alebo oválnu, podľa toho aký tvar chleba chcem... teraz som zvolil okrúhlu.

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Prikryjem utierkou a nechám zase kynúť asi 1-2 hodiny pokiaľ opäť zväčší svoj objem...

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Vtedy si predohrejem rúru na 230°C, chlieb prikryjem vrchnákom a pečiem prikrytý asi 30 minút. Potom odokryjem, povrch potriem studenou vodou a dám piecť odokryté na asi 15 minút. Po dopečení vyklopím na rošt a opäť potriem kôrku studenou vodou, získa krásny lesk..

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 5
  6. 6

    Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám vychladnúť... tu je výsledok:

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Tu je ukážka oválneho chleba, tu som pred pečením narezal povrch aby nepraskol:

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 7
  8. 8

    A tu je foto ďalšieho čo som piekol tento víkend:

    Domáci kváskový chlieb - obrázok 8

Diskusia k receptu

radost
neuveriteľný si ty chlap..budíš závisť-v dobrom-ma tu cháp..:-))
irenaw
normálne sa mi oči rozžiarili a spôsobil to bochník chleba, tuším starnem! ;-)))
pusta
jojoooj,@ kimlo ten je nádhernýýýý, dakujem za dodržanie slova a aj pridanie kvásku, ako som ťa prosila :-)))
a 5***** je tvojich
už je aj v kk
julica
Ďalší kváskar do rodiny, super. Chlebíky sa ti daria jedna radosť, blahoželám, toto je zdravý chlieb, nie prekyslené nadýchané periny, kvások naštiepi obilnú bielkovinu, ktorá je potom stráviteľná aj pre niektorých celiatikov.
frenkie34
kolko treba pouzit kvasku do toho razneho kvasku... celu kocku ale len nejaku cast? a ked dam piect chlieb do rury, ake dam vyhrievanie. spodne vrchne alebo aj aj? dakujem za odpoved
kimlo
@frenkie34 na vypestovanie kvásku sa nedáva žiadna kocka ničoho, len trocha ražnej chlebovej múky a voda.
Prečítaj si recepty a komentáre tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/zalozenie-kvasku-na-domaci-chli...

tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...

alebo tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/chlebovy-kvasok/20954-recept.ht...

je ich tu alebo na iných weboch viacero..
Na pečenie zapínam rúru na spodný aj vrchný ohrev.
kimlo
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a hviezdičky :-)
slovak
nie je nad domace produkty...super, krasny chlieb...palec hore
eviana
Wooou... že sánka dolu... nádherný chlebík, voňavý, chrumkavý a isto najlepší v chotári si napiekol. A ďakujem za link na kvások... opáčim tiež, veď podľa Tvojho super návodu by bolo hriech neskúsiť to :)
Máš môj obdiv a samozrejme celé varechácke hviezdne nebo 5* :)
rela
Je to za 5*, pridavam sa ku pochvalam.
sracz
... veľmi dobrá práca, @kimlo kamarát pridávam sa ku "hvezdárom" a zopakujem vypestovanie ražného kvásku! Ten 1. mi po týždni prestal rásť a "dodýchal"! Od Indov som pre Teba "splašil" 7 ks duchov = gost´s štípľavé papričky! Už schnú, ale ako starý "mičurák" viem, že na vlastnú úrodu potrebuješ semienka z plodu dozretého na "koreni"! Ale pošlem aj tieto, len mi, prosím, napíš na ferry@saske.sk svoju postadress_u!
1x uvex
staja
Krásna práca, chlebík nemá chybu, vonia až sem. 5* dávam.
anina6
už dlho sa odhodlávam upiecť kváskový chlebík, tak vyskúšam tvoj recept na ražný kvások a uvidím čo sa mi podarí stvoriť. díky za recept na kvások. a mimochodom chlieb sa ti vydaril neskutočne skvelý, vonia až sem.
babkamt
Veľmi vydarený chlieb si nám dnes ponúkol .Zaslúžiš si zaň 5 hviezdičiek. Hoci som ho neochutnala , viem si predstaviť jeho vôňu a chuť.
sportak
Toľko pochvál je až moc. Takže teraz ja. Výborný rcp, perfektne nafotený. Práve na tento postup som čakal. Gratulujem Ti.
sportak
Toľko pochvál je až moc. Takže teraz ja. Výborný rcp, perfektne nafotený. Práve na tento postup som čakal. Gratulujem Ti.
martina34
wau, krásny chlebík, ja som to už s mojim kváskom vzdala pred pol rokom. Z posledného som upiekla chlebík čisto celozrnný, rozkrájala som ho na plátky a pobalila do sáčkov a šup do mrazničky. Občas si z neho vytiahnem, ešte stále ma trvá, stále je chutný, iný chlieb som od vtedy ani nejedla. Takýto krásny sa mi podaril snáď 2krát, inak bol vždy hutný.
pacik
Ukladám do KK aj Ti dávam päťku (*). Chystám sa na kvások už dlho, ale iba chystám, no pri Tvojom recepte ma zasa chytila odvaha :-)
havino
krásne chlebíky pečieš @kimlo , zaslúžiš si 5 *, aj to je málo, zažila som radosť z takýchto chutných pecňov, ale aj sklamania, zo srdca ti želám, nech sa ti naďalej daria len takéto nádherné kusy. Ja mám dnes obnovu pečenia s tým mojím prefíkaným kváskom, ráno bublinkoval, tak som zvedavá, ako sa poobede pochlapí chlapec vykŕmený, drž palec.
angast
u nas kvasky este nerastu , akurat nejake bedle a kozaky. vy zahoraci sa mate.
danda3
Kimlo, chlebík nemá chybu, vlastne má, že sa nenachádza v mojej kuchyni...:D:D:D
venusa
Mas ich naozaj vsetky pekne. Pamatam si, ked sa piekol chlieb doma (u starkej) zemiakovy a naraz aj 12 kusov. Ta vona sa neda zabudnut. Aj taky narychlo, nic moc, len kvasnice, voda, hladka muka. No neodpustm si poznamku, ze preco ho nechavas tak dlho kysnut. Stara mama nam vzdy pripominala, ze cesto na chlieb sa nesmie nechat prekysnut a ani kvasok :)
kimlo
@venusa sám neviem... keď som ho robil prvá krát, ráno som zamiesil a nechal kynúť až do príchodu z práce, a to bolo aj 10 hodín, cesto bolo krásne nakynuté. Niekedy vyskúšam kratší čas....
lusinkab
Tak zas si sa ukazal ako jeden sikovny presikovny chlap :-)))))) nadherne
milo60
@kimlo - Včera jsem pekl chleba - můj první kváskový - dle Vašeho receptu. Tedy skoro. Jen jsem použil mnou připravený kvásek z bílé hladké mouky (pět dnů jsem ho pěstoval) a trochu jsem změnil mouku - použil jsem hladkou i polohrubou. Jen jsem blbě přečetl kolik kvásku nadávkovat a místo 300 - 400 ml jsem dal jenom 200 ml... ale i tak nádherně nakynul a výsledek byl i chuťově vynikající. (Ten svůj kvásek jsem založil z bílé hladké mouky, protože jsem jeho založení "strašně" chtěl vyzkoušet (nejlépe hned a teď ... :-) ... a žitnou (ražnú) mouku jsem doma neměl. Velice oceňuji "technologický" postup ve Vašem receptu, moc mi to pomohlo. Děkuji za recept.
kimlo
@milo60 som rád že sa chlebík vydaril, možno dám nabudúce aj ja menej kvásku a uvidím ako to dopadne, doteraz som sa vlastne neriadil množstvom a mierami, nič som nevážil, všetko dával "od oka" podľa konzistencie cesta...prajem veľa úspechov v ďalšom pečení.
milo60
Děkuji za přání. Dnes jsem z nákupu přinesl žitnou (ražnú) celozrnnou jemně mletou mouku, tak odpoledne z ní založím nový klásek... Jsem zvědav na rozdíl chuti obou chlebů. Budu péci dva, jeden z kvásku z bílé mouky a druhý ze žitné... Dám vědět.
A co se týče dávkování surovin, tak můj dlouholetý kamarád - kamioňák, co si již třináct let vaří sám při toulkách po evropských silnicích, mi povídá: "Nesmíš se s tím moc serinkat, dej to od oka, žaludek a pr...del si to přeberou!".... :-)
zuzka311
Milo60 ako dopadli chlebíky ? Ja som sa práve chcela opýtať, že či môžem chlieb piecť aj z celozrnnej alebo špaldovej múky...
milo60
Mno, @zuzka311 , abych pravdu řekl, zatím jsem pekl chlebík jenom z toho svého kvásku z bílé - hladké - mouky. Co se týče žitného (ražného) kvásku, tak skoro celé kilo žitné (ražné) mouky je v čudu a žitný kvásek jsem včera vyhodil. Byl strašně, ale velice strašně kyselý a smrděl jako aceton nebo nějaké ředidlo. A to jsem jej dělal přesně podle návodu - množství mouky, vody, přikrmování a všechno vyšlo vniveč. Ale... před pár dny jsem do sklenice nadrobil krajíc chleba velký asi jako dlaň (kůrku i měkkou střídku). Zalil jsem to vlažnou vodou asi tak 1 cm nad nadrobeninu a postavil na utěrku na radiátor. Druhý den jsem přidal 1 PL (vrchovatou) žitné mouky a zamíchal a opět na hadr na radiátor. Ještě to bylo docela řídké. Další - třetí den - jsem přisypal 2 PL (vrchovaté) žitné mouky a promíchal vařečkou. Už to bylo hustější těstíčko. A šup na hadr na radiátor. Když se zvedl a poklesl, tak jsem jej dal na linku (protože jsem někde četl, že jsou tam i mikroorganizmy, které potřebují nižší teplotu pro aktivaci a kvašení). Tento kvásek voní po skutečném chlebíku a je jemně nakyslastý. A včera jsem přidal další 2 PL (vrchovaté) žitné mouky a dvě lžíce vlažné vody, aby těstíčko bylo takové akorát - ani ne moc řídké a ani ne moc tuhé. Dnes, ve středu jej po ránu přikrmím a zase dám na radiátor a pak, když poklesne, tak zase na linku a když poklesne - někdy k večeru, tak připravím těsto na kynutý chleba s kváskem. A uvidí se! Ovšem nesmím zapomenou z něj část ubrat do jiné sklenice jako základ pro další přikrmování - kdyby to přeci jenom nakonec vyšlo.... :-) Upeču a pak dám vědět, jak to dopadlo. Ale myslím, že by to mohlo být OK, protože ten kvásek skutečně "voní po chlebu" a je jen jemně kyselý.

A co se týče té celozrnné nebo špaldové mouky... myslím si, že jak sem tady brouzdal po receptech, tak jsem to v ingrediencích také viděl. Vždyť zadej do vyhledávače na Vareche "domáci chlieb" a vyskočí ti spousta receptů. A tam to popisují chytřejší lidé v tomto, než jsem já.... :-)
mesiar50
@kimlo
Upiekol si krásny chlebík.Týmto ťa považujem za elitného kuchára na vareche.Maj sa pekne kimlo.
hormonik28
minuly tyzden som sa dala tiez na pecenie kvaskoveho chleba, som na seba pysna, lebo kvasok som si vypestovala sama a chlebik sa mi podaril tak na 3krat az som nasla ten spravny pomer do ovalnej misy z jenskeho skla a tymto dakujem za ten super napad ako lahko ho piect .-)
kimlo
Keďže sú dnes obchody pozatvárané, tak som si ráno privstal a upiekol jeden okrúhly a jeden oválny...:


viera1
Chodím sa tu pozerať a žuvem knäckebrot z lidlu,chlebík je krásny,ale zakázala som si.Máš to za *****.
palo1973
ahoj... dnes som skúšala piecť chlieb .... robila som z menšej dávky, lebo to bol môj prvý kváskový .... kvások mi po dokŕmení pekne bublal, narástol.... po miesení mi tak isto krásne po 7 hod. nakysol... potom som ho 2x prekladala sterkou a dala do jenskej mise... misu mám veľkú... cesto nedržalo bohvieaký tvar bochníka, lebo som sa bála, že tam bude veľa múky..... pri pečení sa mi ale dvihol tak možno o 3 cm :-( ... kôrka je skvelá, voní krásne, ale celkovo na výšku má fakt iba 6-7 cm.... :-( ... kde som urobila chybu?... lebo z Tvojich obrázkov sa mi tiež nezdá, žeby si mal tuhý bochník.... alebo to bolo tým, že som dala redšie cesto a veľká misa? ...
katka78
@palo1973 máš pravdu, môže to byť veľkou jenskou misou. Ak je veľká (široká), cesto sa v nej "rozleje" do strán a dohora už potom veľmi nenarastie. Mne toto presne prvé chlebíky robili, kým som si uvedomila, že nie je chyba v ceste, len som mu dala priveľa priestoru po stranách :-) Našťastie mám takú misu, že vrchnák má zúžený, tak som začala piecť v ňom, dolu hlavou. Steny vrchnáka cesto na bokoch zastavia a chlebík rastie pekne dohora. Verím, že sa ti nabudúce podarí, keď prispôsobíš množstvo cesta veľkosti misy. Alebo upečieš v menšej nádobe ;-)
*prepáč kimlo, že som vstúpila do otázky, ale mala som ten istý problém, tak som si dovolila zareagovať.
palo1973
@katka78 ...ďakujem za odpoveď :-) ... takže po 7 hod. kysnutia a vyklopenia cesta na dosku nemusím z toho urobiť klasický bochník pridávaním múky len aby mi držal tvar?.... inak chuťovo je veľmi dobrý .... neodradilo ma to, budem skúšať ďalej .... :-) ... skúsim v niečom menšom upiecť, len to už nie je z jenského skla.... ale nevadí ...
kimlo
@palo1973 , katka78 má pravdu, keďže kvôli menšej tuhosti cesta je trocha viac tekuté, konečný tvar chleba závisí od formy v ktorej je pečený. Ja mám dva pekáče z varného skla, oválny a okrúhly, podľa toho aký chlieb chcem piecť. Cesto zarobím najskôr v miske v ktorej ho nechám nakysnúť a potom ako ho premiestnim do pekáča, nechám ho ešte v tomto aspoň 2 hodiny, ono to ešte nakysne a dvihne sa. Až potom ho dávam piecť do vyhriatej rúry. Ten pekáč je dobré vopred trocha vymastiť maslom a tesne pred pečenám povrch bochníka narezať ostrým nožom, lebo kôrka praskne. A ak máš ako píšeš veľkú misu na pečenie, zvýš dávku cesta, budeš mať väčší chlieb a cesto sa nerozleje do strán.. prajem veľa úspechov s kváskovým chlebom. :-)
kimlo
Ešte som zabudol dodať, po vykysnutí cesto už nevyklápam na dosku a neprekladám, dávam ho rovno do pekáča v ktorom sa bude piecť.
tatranocka
@palo1973 tiež mám veľký liatinový pekáč a keď chcem upiecť menší chlieb,pečiem v tortovej forme (na tú si za studena nameriam papier na pečenie-hnedý) a cesto po vykysnutí vylejem do toho alebo v mise od remosky (tá je trošku väčšia).
staja
@kimlo , máš ho krásny a určite skvelý. Zaiste nie je prihorený ani zhorený.
lenkapav
Vyzera super. Dal by sa dat kysnut do osatky alebo je to cesto moc riedke?
kimlo
@lenkapav na kysnutie v osatke je to dost riedke, aby sa ti to tam nelepilo...ale nemam s tym skusenost, ak ju niecim vylozis...alebo pridaj muky,cesto nebude take lepkave, ale chlieb bude tuhsi a hutnejsi...
sirup
@megdesign : Určite nie je zhoretý, je to štandardný chlieb, navyše kváskový, ale keď tebe vyhovujú tie nechutné gumiaky z obchodov, tak prosím.
palo1973
ahojte, tak toto je môj druhý pokus o chleba ... už je to lepšie, len ešte doladiť hutnosť chleba ... lebo sa mi zdá taký vlhký ... ak stlačím striedku ostane stlačená ako pri plastelíne... nemám to také vzdušné ... neviete čím to je?... použila som špaldovú + pš. múku ..
a foto dávam prvýkrát.. tak ako to nevýjde, tak sa ospravedlňujem ..
file:///C:/Users/PC/Desktop/CHLEBA/204jpg.jpg
vanilka111
@kimlo , hore v recepte máš napísané, že po vykysnutí ho vyklopíš na dosku a prekladáš a potom dáš do pekáča a v ňom necháš ešte dokysnúť .. teraz naspodu v komentoch píšeš, že ho dávaš hneď po vykysnutí cesta do pekáča..tak ako? dnes pečiem podľa Teba a prekladala som ho kým sa nedal vytvarovať a dala som ho do pekáča a kysne v rúre.. dúfam, že sa podarí..
kimlo
Tak som si kúpil ošatku a vyskúšal piecť len tak voľne na plechu...to že je povrch taká pokrčený je preto že sa mi ho dobre nepodarilo vyklopiť z ošatky, opravovať som to už nechcel, časom na to prídem...tu je výsledok:


babkamt
Krásny obrovský chlieb. Robil si ho z kila múky? To pokrčenie si mal prezentovať ako ozdobu. Veď na internete som videla kopu krásne vyzdobených chlebov. Aspoň si ho ozvláštnil:-)
safran
upiecť dobrý kváskový chlieb treba vedieť, tieto dobré v reze vyzerajú, posledný trochu avangardný, ale to sa časom poddá...
kimlo
@babkamt , keď pečiem kváskový chlieb, tak suroviny nevážim, iba som odsypal asi polovicu vrecka hladkej múky T650, a pridal tak do deci ražného kvásku a vodu, potom už ďalšie množstvá záležia od hutnosti cesta...ešte sa musim naučiť aby sa mi cesto nelepilo na ošatku, mal som ju len vysypanú múkou, no aj tak sa trocha prilepilo, asi ju nabudúce aj trocha mymažem..
smejkad
vcera som prvy raz piekla chlebik kysnuty v osatke
vymiesilo sa pekarni, tam som ho nechala nejake 3-4 hodiny, potom som ho poprekladala na pomucenej doske, sformovala do bochnika, len uvazujem, ci som mala az tak poctivo vytlacit vzduch, lebo potom uz mi velmi nenarastol
dala som na pomucenu utierku do osatky, zakryla, supla do mikrovlnky a po 4 hod upiekla
spravila som tuhsie cesto a ani po vykysnuti sa nelepilo, jedine ked som ho sla prekladat na dosku, ale tam opat dostalo rozum a bolo ok
nie je najhorsi, pride mi trosku stavnaty oproti drozdovemu, aj tvar si drzi, ma inu vonu a mensie oka
ale zatial este iba experimentujem, tak casom to hadam pride :-)
sovka62
Krásne chlebíky, @kimlo , ale nepíšem kvôli nim. Mrkni TS, máš tam ten žiadaný recept, neskoro, ale predsa.
zuzlina
ahojte, poradte mi, preco je moja
korka taaak tvrda do druheho dna nezmakla
smejkad
ahoj @zuzlina
ked chces mat maku korku a dodrzala si teploty pecenia, mozes chlieb viac krat potriet vodou, alebo pec ako ja - zakryty az do konca :-)
yossarianka
Ty kokos, tak to naozaj funguje a chlieb sa dá upiecť z kvásku...... Idem skúsiť aj ja, z vlastného. Keď to takto SUPER
yossarianka
ked to takto super zvládol chlap..... Klobúk dolu. Len sa bojím, aby som tú drahú ražnú celozrnnú nemusela nakoniec vyhodiť, ak sa mi kvások poprvýkrát nevydarí. Potrebujem takého chlapaaaaaaaaaa :-))
betka11
kimlo@ možno už si prišiel na spôsob ako "neprilepiť" chlebík na ošatku,ak nie čítala som na stránke pečempeceň posypať- vytrieť ošatku solamilom a taktiež cesto stranou ktorú vkladáš do ošatky,no nie príliš veľa lebo vraj robí pri pečení bubliny alebo vyložiť dno potravinárskou fóliu,to mám vyskúšané,chlebík mi kysol v chlebovej forme a dal sa pekne vyklopiť na horúci plech
hviezda0401
Výborné !! Tvoj chlieb je krásne nakysnutý, to sa mne ešte nepodarilo. Len sa chcem spýtať, pečieš aj z inej obilniny ako zo pšenice? Prípadne nejakú stráviteľnú kombináciu viacerých múk? Pšenica mi nevyhovuje z viacerých dôvodov. Počula som, že celoražný chlieb je príliš ťažký a zle kysne. kto má skúsenosť?
hviezda0401
Prosim vas, kde je RECEPT NA BAGETKY OD EVUSIK? Neviem ho najst , ma tam ta zena 20 stran receptov
zuzanka1367
Môj kvások je ešte len 12 dňové batoľa a moje pečenie s kváskom v plienkach, ale snažím sa :) Tvoj recept je krásne jednoduchý, tak mi bol vzorom. Poprekladala som 3 x a piekla som v hranatej forme v ktorej aj vykysol. K nemu sme mali nátierku s bryndze a pažítkového pesta. Vôňa chleba je úžasná, no a jeho chuť ťažko opísať, treba odskúšať. Ďakujem za recept.


kimlo
Zuzanka krásny a chutný chlebík si upiekla...môj kvások je už niekoľkoročný junák a za pravidelné prikrmovanie sa mi tiež odvďačí chutným chlebom alebo pečivom...
mirka123
Toto je moj dnesny kvaskovy vytvot. Peceny podla tohto postupu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia