Foto: evusik
Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale Zobraziť celý popisVeľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale nie je to ťažké ani náročné na čas... ja už vlastne chlieb ani nepečiem, radšej pečiem rôzne druhy pečiva a tak ako som kedysi piekla z bielej múky teraz rada skúšam všetky múky dostupné na našom trhu... tieto bagety som piekla dnes na raňajky :-)
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
droždie necháme rozpustiť vo vode
-
2
pridáme hladkú múku a vidličkou rozmiešame na hladkú kašičku
-
3
pridáme ostatné múky a ovsené vločky
-
4
a vypracujeme cesto. Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ide o to, že takto si môžem zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky, ráno keď sa niekedy o 6,00 idem vycikať :-) vyberiem nádobu z chladničky... o 8,00 hodine je už cesto teplé a ja ho môžem dať piecť. Hlavne cez víkend je to fajn keď chcem mať čerstvé pečivo k raňajkám...
-
5
vykysnuté cesto už nepremiesim
-
6
ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety.
-
7
a každé cesto už len v rukách ponaťahujem, poskrúcam a dám na plech. Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút.
-
8
po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...
-
9
ja som si k bagetám na raňajky dala tuniakovú pomazánku, ten môj zase klobásku, no a melón v týchto horúčavách nesmie chýbať :-)
Koľko asi vydržia ? Viem, že v mnohých domácnostiach sa hneď zjedia, ale keď chodím do práce, napečiem si chlieb večer. Takýto chlieb nám vydrží maximálne 2 dni (v chladničke), pretože neobsahuje žiaden stabilizátor.
@afataga veru nebabrem, keď je dobré cesto aj sa s ním dobre pracuje... a potom také rustikálne tvary sa mi na chlebe najviac páčia :-) a semenka dávam aj ja, najradšej má slnečnicu alebo orechy...
ďakujem všetkým za priazeň :-)
kedy uz budeme mat techniku taku, ze sa to podari? /asi som vela pozerala relaciu "Star trek"/.
dievčence, skúšajte, pečte ale hlavne napíšte ako ste dopadli a aj foto poteší :-)
t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/02/458969682_81094efa5...