Bagety fotorecept

evusik - fotkaevusik, 11. júla 2012
Bagety (fotorecept)
Foto: evusik

Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale Zobraziť celý popisVeľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale nie je to ťažké ani náročné na čas... ja už vlastne chlieb ani nepečiem, radšej pečiem rôzne druhy pečiva a tak ako som kedysi piekla z bielej múky teraz rada skúšam všetky múky dostupné na našom trhu... tieto bagety som piekla dnes na raňajky :-)

15 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

100 g
150 g
300 g
50 g
350 ml
1/2 kocky
1 lyžička




Postup

  1. 1

    droždie necháme rozpustiť vo vode

    Bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme hladkú múku a vidličkou rozmiešame na hladkú kašičku

    Bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme ostatné múky a ovsené vločky

    Bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vypracujeme cesto. Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ide o to, že takto si môžem zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky, ráno keď sa niekedy o 6,00 idem vycikať :-) vyberiem nádobu z chladničky... o 8,00 hodine je už cesto teplé a ja ho môžem dať piecť. Hlavne cez víkend je to fajn keď chcem mať čerstvé pečivo k raňajkám...

    Bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykysnuté cesto už nepremiesim

    Bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety.

    Bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a každé cesto už len v rukách ponaťahujem, poskrúcam a dám na plech. Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút.

    Bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...

    Bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ja som si k bagetám na raňajky dala tuniakovú pomazánku, ten môj zase klobásku, no a melón v týchto horúčavách nesmie chýbať :-)

    Bagety (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zdezda
ach jaj, dala by som si aj ja s tým tuniakom, zajtra určite, už má byť chladnejšie, aj ja budem piecť, krásne bagetky, snáď sa aj mne podaria :-)
medovnicek
okamžite sa mi zapáčili, veľmi pekne ďakujem za super recept, nemám veľa času, preto takéto veci pečiem len sporadicky, ale o to s väčšou chuťou:)
rybarkuchar
Máš moje uznanie. Napiecť dobrý chlieb naozaj nie je ľahké. Ale aj mňa čím ďalej viac láka piecť "špeciálne" pečivá. Ukladám, vyskúšam.
horalka66
šikovné žieňa si..a bagetky super pekné máš :-) a isto aj chutné
jerica
perfektne ako vždy , foto s popisom :-) už je na A4 aj KK.
afataga
paci sa mi, ze sa s tym moc nebabres a tvarujes v rukach, naco spinit dosku? :-) su peknucke, vyskusam, len pridam aj nejake semienka
melita
Bagety vyzerajú výborne a podľa zloženia musia byť chutné.
Koľko asi vydržia ? Viem, že v mnohých domácnostiach sa hneď zjedia, ale keď chodím do práce, napečiem si chlieb večer. Takýto chlieb nám vydrží maximálne 2 dni (v chladničke), pretože neobsahuje žiaden stabilizátor.
evusik
mne sa ešte nestalo, že by mi splesnivel, kupovaný áno, je pravda, že ja radšej pečiem menej tak aby sme zjedli behom dvoch dní, radšej pečiem menej ale častejšie, alebo potom napiecť do zásoby a dať do mrazáka... ale stalo sa mi, že mi zostal aj týždeň a nesplesnivel, ale ja nedávam do sáčka ale do plátenej útierky zabalím a nič mu nie je akurát, že oschne...
@afataga veru nebabrem, keď je dobré cesto aj sa s ním dobre pracuje... a potom také rustikálne tvary sa mi na chlebe najviac páčia :-) a semenka dávam aj ja, najradšej má slnečnicu alebo orechy...
ďakujem všetkým za priazeň :-)
ula2
perfektné bagetky ...večer zamiesim , ráno upečiem , dakujem za rp. .
babkamt
Tvoje bagety ma oslovili. Už sú v kk. Určite ich upečiem. Páči sa mi zloženie múky.
evusik
@babkamt ja som zaťažená na múky, kade chodím tade kupujem, takže mám doma vždy viac druhov a keď pečiem sypem od oka, ale veľmi radi máme ovsenné vločky a špaldovú múku to mám taký základ...
michsamant
Tak ja som do chladnicky cesto nedala, ale som ich rovno upiekla, aby boli cerstve na veceru :)



valeri
Krásne a ráno tá vôňa čerstvého pečiva :-)). Vyskúšam ich podľa Tvojho receptu.
prdelinka
nadherne :) ale mam otazky-ten kvasok treba nechat vykysnut normalne ? ako vidim nemusim ich ani davat do chladnicky teda cesto a mozem rovno upiect,super :))
evusik
@prdelinka kvások nerobím, ani cukor nedávam, tak ako je napísané, droždie rozpustiť vo vode a nechať vykysnúť tak 1-2 hod. a potom 20-30 minút na plechu a šup do rúry.... ale môžeš aj večer zamiesiť a ráno piecť, vtedy je lepšie dať do chladničky, alebo ak máš tak do studenej komory... nech sa ti darí :-)
stacy77777
páči sa mi recept,aj ja si dosť často pečiem z celozrnnej múky pečivko, ukladám si
honestka
do tej chrumkavej korocky by som hned zahryzla...

kedy uz budeme mat techniku taku, ze sa to podari? /asi som vela pozerala relaciu "Star trek"/.
janger
No tak tie su krasne, ako od profika...Ten bod 4 :-))), ja tak skoro nejdem ;-).
martamm
Nádhera, vyzerajú ako od profesionála a ten nápad dať misku kysku do chladničky je suprový, mňa by to nenapadlo. Určite Tvoje bagety upečiem... Ukladám receptík
evusik
dievčence, ďakujem som rada, že sa môj recept páči :-) @janger - bod 4 - u mňa na dennom poriadku :-)))))
havino
tie tak dobre vyzerajú, mať tu tak kúsok, veru neodolala by som, ukladám a presný postup zopakujem
lucylee
@evusik su nadherne. Aj ja mam kysku. Ako dlho to asi miesis? Ci iba raz- dva zmiesas a das do kysky?
evusik
@lucylee ja sa s tým moc nepáram, zamiesim tak aby bolo hladké, len pár minút, celé od okamihu keď vytiahnem misku až dokedy ju nezavriem mi trvá nejakých 10 minút.... cesto posypem múkou, zavriem a nechám kysnúť, keď na to zabudnem aj 2-3 hodiny, alebo sa ja zabudnem pri počítači :-)
tiziana
až mi srdce podskočilo od radosti, už sa teším, až ich upečiem, všetky suroviny mám, vďaka za recept!!!
lucylee
@evusik kyska je v chladnicke, rano ich upeciem. Uz sa tesim. Dam vediet, ako sa podarili :)
evanaaa
@evusik , ty si ma navnadila aj napriek tomu, že ja som odvahu ešte nenabrala, ale raz musí byť prvý raz - a ja, tak ako ty v tom štvrtom bode chodím častejšie, a aj skôr, tak potom kedy najskôr podľa teba, ak by som skorej vstala ? Udivilo ma, že do kvásku nešiel cukor, najprv som si myslela, že si ho zabudla napísať, ale vidím, že zámerne si nedala - prečo, a ako to, že aj tak vykysol ? Lebo sa stým stretávam prvý raz a aj by mi to ( ako diabetičke) vyhovovalo, aj ke´d je to ozaj nepatrné množstvo. Ale tie bagetky sa priam núkajú spapať.
michsamant
@evanaaa pokojne rob kvasok bez cukru! Ja ani do chleba nedavam ziaden cukor, vacsinou ani do ineho peciva, ked robim od oka. Vsetko pekne vykysne, ak mas spravnu teplotu surovin a dobru hustotu cesta.
evusik
@evanaaa presne ako ti napísala @mischa ja cukor do chleba nedávam, len keď pečiem kysnuté koláče vtedy robím klasický kvások.... skús možno budeš prekvapená keď sa ti na prvý krát podaria... čo sa týka toho vybratia z chladničky, tie 2-3 hod. určite potrebuje, teraz sa ochladilo... to cesto bude kysnúť aj v chladničke, potrebuje sa len zohriať na izbovú teplotu, takže ak s tým nemáš žiadne skúsenosti radšej nechaj cesto dlhšie odpočívať, alebo sprav tak ako @mischa - zamies, nechaj 1-2 hod. kysnúť a hneď upeč.... tak nech sa ti darí :-)
danda3
Úžasný recept, už je uložený, super postup, si šikulka!♥
salinka
Po rokoch som sa odvazila piect chlebik. Kedze som bola uspesna, zareagujem na tvoju vyzvu a vyskusam bagety. Dam vediet. Dakujem za recept.
cvikla
Vyskusane, chutili celej rodine. Dakujem za recept.
evusik
@cvikla teším sa, že ste si pochutili :-)
dievčence, skúšajte, pečte ale hlavne napíšte ako ste dopadli a aj foto poteší :-)
prdelinka
takže než som sa dostala ku komntáru.nechať kvások pol hodinu a potom pol hodinu nechať kysnúť bagety na plechu....bol kvások chudáčik len rozpustený,zamiesený,poskrúcaný a teraz kysne na plechu....uvidíme :)
evusik
@prdelinka a kde je ten komentár, že kvások nechať kysnúť pol hodinu ? nič také! rozpustiť, hneď zamiesiť nechať vykysnúť dať na plech a tam nechať ešte podkysnúť.... neviem či som to dobre pochopila, ale ak si cesto zamiesila, hneď dala na plech aby tam vykyslo, nevadí... len to asi budeš musieť nechať trošku dlhšie ako pol hod..... tak nech sa ti podaria :-)
lucylee
@evusik ja som rano o 6.35 isla tam, kde ty o 6.00 :-) vybrala som cesto z chladnicky, o 3 hodky som dala piect a uzasne sa podarili! Uz su skoro zjedene. Je to fakt jednoduche a paci sa mi, ze sa s tym nebabre, ponatahujes, poskrucas a sup ho do rury. perfektny recept. Dakujem.
prdelinka
no nechala som ho asi 40 minut,lepili sa k sebe,ale upiekli sa dobre,aj chlap ma pochvalil,ale stale to nie je to co hladam.robila som len z hladkej muky,lebo ta celozrnna z tesca stoji za prd.
evusik
@prdelinka nechať kysnúť 40 minút je málo, zvlášť keď v recepte je napísané, že kysne cez noc a v komentároch som písala, že keď pečiem cez deň nechám kysnúť 2-3 hodiny a potom ešte 30 minút kysne na plechu... skús si popozerať aj iné recepty na bagety z bielej múky, tu na Vareche je ich dosť :-)
prdelinka
ale stacilo im to :D ja som sa inspirovala prispevkom vyssie,ze slesna zamiesila a hned piekla :) no ved skusim :))
evusik
@prdelinka pozri sa, ja ťa presviedčať nebudem, evidentne si presvedčená, že to tak má byť, ale človek sa učí na vlastných chybách keď si nedá poradiť :-) mimochodom slečna (ktorá je pani s dvoma deťmi, stačí si pozrieť profil) hore nič také nepísala, že zamiesila a hneď strčila do rúry????? vieš pečenie chleba je tak trochu alchýmia a treba pri tom nutnú dávku precíznosti a trpezlivosti..... prajem ti nech sa ti darí :-)
cistinka
@prdelinka keby si strávila jeden pracovný deň v pekárni, pochopila by si ľahšie, o čom @evusik píše. Všetko chce svoj čas aby výsledok stál za to. @evusik máš ich vydarené, bola som dlhšie preč a tvoj recept mi ušiel...no určite vyskúšam a dám vedieť, ako som dopadla :-)
prdelinka
tu vyssie som citala nejaky komentar,ze ho hned strcila do rury to cesto....idem ich upiect este raz a dnes di PORIADNE precitam recept...uznavam svoju chybu ale aj tak boli prudko jedle...
dodo46
evusik si super pekár ! Ja som vstal ráno o 7,12 - išiel som tiež tam kde ty, no cesto som nemal zarobené , takže nič. Ale ukladám do kk a čoskoro vyskúšam.
evusik
@dodo45 ty lichotník! tieto bagetové "chleby" sú naše obľúbené.... ak vyskúšaš daj vedieť ako sa ti podarili :-)
dodo46
nepodarili!!!! Komentár pri polievke. Je to tu domýlené. Asi ostanem pri mäse . Tvoje bagetky by sa celkom hodili k môjmu prasiatku. Ak chceš mrkni na recept.
evusik
@dodo46 komentár som si prečítala aj som ti odpovedala... idem kuknúť na to tvoje prasiatko :-)
mijaita
Nedivim se tolika ohlasum. Krasne testo, vyborny vysledek. U nas radi kmin, uvnitr i zvenku je posypano. Priste udelam vyssi. K marinovanym zampionum perfektni priloha . Diky za uzasny recept @evusik ! :-)



ciernalabut
nikdy som si nemyslela ze budem mat odvahu upiecť si vlastné pečivo ale po prečítaní tvojho receptu to určite vyskúšam hneď najbližší víkend. Veľké ďakujem za repectík, som zvedavá ako sa mi podarí napiecť :-)
evusik
@ciernalabut smelo do toho :-) ak môžem ešte ti poradím, neviem aké múky použiješ ale riaď sa tým, že zamiesené cesto by nemalo byť tuhé, radšej ho nechaj trošku redšie aj keby sa ti lepilo trochu na ruky tak ho len pomúč a nechaj kysnúť.... ide o to, že každá múka je iná a vyžaduje iný pomer vody... skúsené kuchárky to už vedia od oka, ale nemusíš sa báť, len sa netreba ponáhľať a nechať cestu čas nech dobre nakysne.... prajem ti nech sa ti to podarí :-)
ciernalabut
@evusik mam ražnú celozrnnú múku potom len obyčajnú bielu .... ale rozmýšlala som že či sa dá spraviť aj z jedného druhu ? Že by som použila len tú celozrnnu? Lebo z bielej moc nechcem piecť, radšej by som zdravšie :-) Kde si zohnala tie celozrnné múky čo si použila ty ? Inak ďakujem za ďalšie rady, rozmýšlam že večer by som zarobila a ráno napiekla na raňajky :)
staja
@ciernalabut , ražná celozrnná je ťažšia, pšeničnú celozrnnú dostať v obchodných reťazcoch, špaldovú v celozrnnú racio predajni.
evusik
@ciernalabut prepáč, že odpovedám tak neskoro.... @staja ti už čiastočne odpovedala, ja len dodám, že dobrý výber majú aj v Kauflande, aj v Tescu... dnes dostaneš rôzne druhy múk aj v obyčajnom obchode.... ináč ja som taký zberateľ múk, v každom obchode hľadám čo majú a kúpim čo vidím :-) teda čo sa týka múk.... kedysi dávno som aj ja skúšala piecť len z celozrnnej alebo len zo špaldovej ale nikomu to doma nechutilo a tak teraz pečiem takéto kombinácie.... ja každému radím aby experimentoval, aby si každý našiel svoj pomer ktorý mu bude chutiť... môj najobľúbenejší pomer je cca 300g hladkej a cca 200-250g špaldovej a ovsených vločiek, to už sypem od oka, čo doma mám...
staja
@evusik , tvoj recept som vyskúšala, podaril sa a budem asi aj ja častejšie piecť bagety z celozrnnej múky ako chlieb, lebo pre našu malú spotrebu je to šikovnejšie.


evusik
@staja krásne sa ti vydarili :-) piekla si len z celozrnnej múky? alebo si kombinovala?
staja
@evusik ,, ďakujem za uznanie, je to hlavne z dobrého receptu, robila som ich 1. krát len z 2/3 dávky a dávala som 160g celozrnnej špaldovej a 200g hladkej +... Vyšlo mi 5 bagetiek - tak akurát. Urobím znovu, všetko som stihla v jeden deň, na obed som zamiesila, na večeru bolo k šalátiku caprese čerstvé pečivo.
tiginko
pridávam sa k zástupu spokojných: s cestom sa perfektne pracuje, nelepí a dobre sa tvaruje. Bagety za čerstva nemali chybu a ani na druhý deň nie sú suché a mrvivé. Ďakujem za výborný recept, zatiaľ som hádam s týmto najspokojnejšia, čo sa týka celozrnného pečiva


frezia68
@evusik :dnes som ich piekla,ale nie na 250°C,čo je asi chyba,lebo na 220°C sa rozišli a zlepili...,ale chutné a v máji nepoznám lepšiu nátierku,ako šmirkas zo salašníckej bryndze.Zamiesila som o 7.-ej a hotové o 10.-ej.Ale ďaľšia bageta bude miesená večer a ráno vyberiem z chladničky,teda presne podľa Teba :-)))



evusik
@frezia treba dať určite na 250°C ak sa bojíš, že ti to zhorí tak po 5-tich minútach môžeš znížiť ale nie je sa čoho báť, sú to bagety nie chlieb, sú tenké dlhé, rýchlo sa upečú, vyskúšaj uvidíš, že sa ti na druhý krát podaria aj vzhľadovo.... a kľudne môžeš piecť aj tak, že ráno zamiesiš a doobeda pečieš, ja tiež tak pekávam cez týždeň aby mal muž čerstvé keď príde domov :-)
evusik
@frezia krásna fotka a bagety vyzerajú parádne, ale tou bryndzovou nátierkou si mi narobila chute... u nás teraz má stánok nejaké firma zo Zázrivej a predávajú maslo, syry, bryndzu.... no úplná fantázia, tak idem aj ja urobiť....
frezia68
U nás tiež je stánok,kde predávajú výrobky zo salaša a majú aj ten biely trojlístok v zelenom obdlžníku,teda 100% ovčie.A syr,bryndza a žinčica sú teraz v máji najchutnejšie :-) tak kúp a neváhaj.
danja301
su fakt fantasticke,ale piekla som ich dvakrat a dvakrat sa mi prilepili na papier......nedali sa ani odlepit ,skusala som aj vlhku utierku ,ale nic.....:),neviem ci je chyba v papieri ,alebo v com....
evusik
@danja301 myslím, že celkom určite je chyba v papieri... ja som mala tiež taký čo sa lepil, neviem prečo to potom predávajú keď sa lepí... ja som ho potom potierala olejom aby som ho vôbec minula a už ho nekupujem... teraz kupujem buď z Lidla alebo z Kik taký hnedý ten je aj lacný aj sa nelepí.... vyskúšaj a uvidíš :-)
luss44
bagety doma pečené sú úžasná vec, nedávno som robila tie cibuľové - vynikajúce. Ale chcela som niečo k tomu papieru na pečenie - odkedy som objavila v DM drogérii takýto papier zn. Profissimo, 30ks za cca 1,30 eura, iný už ani nekupujem, nič sa naňho nelepí a plechy sú čisté.
evusik
@luss44 máš úplnú pravdu... ja som kedysi papier na pečenie vôbec nepoužívala, prišlo mi to ako zbytočné vyhadzovanie peňazí... teraz si ale pečenie bez neho neviem predstaviť... ušetrí to čas a hlavne nemusím drhnúť plechy....
danja301
ja som kupila vo freshi narychlo nejaky slovensky,aj balenie bolo take domace a prilepili sa,dnes rano som kupila oni snapisom novinka,cesto sa nelepi ,opat slovensky:),a pripepili sa mi ako lepidlom....pritom som naozaj fanusikom slovenskych vyrobkov ,ale tot sa mi fakt este nikdy nestalo....:)
evelyna
Pri toľkom chválení si ich asi aj ja skúsim urobiť,len ten môj muž je za klasiku,biely chlieb a basta.Špaldovú na dedine nedostaneš,ani v malých Tescach,a v meste zabudnem kúpiť.Urobíme čo bude doma,vyskúšame.
evusik
@evelyna upiecť môžeš samozrejme len z hladkej múky, kľudne špaldovú vynechaj, alebo nahraď nejakou inou celozrnnou, chlebovou... teraz je veľký výber aj keď samozrejme nie v každom obchode... ja som tiež tak začínala piecť, len z hladkej a postupne som pridávala a kombinovala... chce to len skúsiť a nenechať sa odradiť ak sa na prvý krát nepodaria presne podľa vlastnej chuti...
evelyna
evusik,veru dnes som hľadala v Tescu,Kaufland,nikde nič.Kúpila som si pšenično ražnú na chlieb,mám hladkú celozrnnú,tak skúsim pomiešať,dačo z toho hádam bude jedlé.Len musím ráno privstať,nie keď idú žiaci do školy,to je už naša výhoda,mám čas,budú k obedu:-))))
kukulienka71
@evusik ,dodržala som presne množstvá aj druhy múky, len som mala celozrnnú špaldovú od pestovateľa, preto je asi tmavšia. Musela som piecť o niečo dlhšie, lebo sa mi zdali vnútri nedopečené, ale asi po 15 min na 250°C a ešte asi 8 min na 200°C sa mi krásne upiekli! sú lepšie ako z obchodu, tento pomer múk mi veľmi vyhovuje, chuťovo výborné, určite budem piecť často. Ďakujem za skvelý recept

1x evusik
evusik
@kukulienka71 krásne sa ti podarili :-) dlhšie pečenie je určite spôsobené použitou múkou, mám tiež takú skúsenosť, že keď použijem "ťažšie" múky pečiem dlhšie, záleží to aj od veľkosti bagety, od rúry... ale to všetko určite ovládaš...
janikbj
práve znovu pečiem tieto bagety a čítam komentáre ohľadom papiera na pečenie. po zlých skúsenostiach s prilepeným papierom som buď nepoužívala nič, len poriadne vymastený a vysypaný plech a odkedy som v Lidli natrafila na fóliu na pečenie, nedám na ňu dopustiť. zvyknú ju mať v akcii za 1,99 eur alebo tak nejak, dá sa použiť naozaj veľakrát (pokiaľ ju nedopatrením neporežete, ako sa mi už tiež podarilo), ľahko sa umýva, fakt skvelá vec. odporúčam veľmi ;)
evusik
@Janikbj tiež mám fóliu na pečenie, nie je to zlá vec ale už ju nepoužívam, dostala som dva super kvalitné značkové plechy a používam len tie, nič sa mi neprilepí...





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia