Domáci kváskový chlieb

Autor receptu: kimlo

Receptov na kváskový chlieb je tu už dosť, ale aj tak pridávam ten svoj...kvások som získal od varecháčky @staja , ktorej týmto zaň ďakujem.

Suroviny

Postup

  1. Suroviny som nefotil, začal som od cesta, ktoré so si najprv vymiesil ručne a potom v domácej pekárničke. Chlieb pečiem buď cez víken ráno, alebo cez týždeň večer, takže uvediem recept ako to robím cez víkend: V piatok večer vyberiem z chladničky kvások, prikŕmim ho zopár lyžičkami ražnej chlebovej múky a prilejem vlažnú vodu tak, aby ho bolo v 0,7 l pohári tak do dvoch tretín, dôležité je dobre ho rozmiešať aby neboli hrudky a hlavne drevenou lyžičkou alebo vareškou. Vznikne cestíčko ktoré by malo byť trocha hustejšie ako cesto na palacinky.Potom ho zľahka prikryjem viečkom a nechám pri izbovej teplote do rána... V sobotu ráno je vrch spenený, s množstvom bubliniek. Opäť ho dobre premiešam, a do misky s múkou (hladká T650) odlejem primerané množstvo, asi 2/3 objemu kvásku, aby s pridaním cca 1dl vody vzniklo dobre spracovateľné cesto, ktoré najskôr vymesim rukami, a keď sa prestane lepiť, dám ho ešte premiesiť do pekárničky (10 Minút). Kontrolujem konzistenciu, v prípade potreby pridám múku alebo vodu. Hotové cesto vyklopím do misky a vytvarujem do bochníka.
  2. Prikryjem utierkou a nechám pri izbovej teplote 8 až 10 hodín kynúť...cesto vďaka kvásku viditeľne zväčšilo svoj objem...
  3. ...vtedy ho z misky umelou škrabkou "vykydnem" na pomúčenú dosku, 2x preložím, vytvarujem bochník a vložím do misy z jenského skla, ktorej dno som jemne vymazal kúskom masla. Používam dva druhy, okruhlu alebo oválnu, podľa toho aký tvar chleba chcem... teraz som zvolil okrúhlu.
  4. Prikryjem utierkou a nechám zase kynúť asi 1-2 hodiny pokiaľ opäť zväčší svoj objem...
  5. Vtedy si predohrejem rúru na 230°C, chlieb prikryjem vrchnákom a pečiem prikrytý asi 30 minút. Potom odokryjem, povrch potriem studenou vodou a dám piecť odokryté na asi 15 minút. Po dopečení vyklopím na rošt a opäť potriem kôrku studenou vodou, získa krásny lesk..
  6. Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám vychladnúť... tu je výsledok:
  7. Tu je ukážka oválneho chleba, tu som pred pečením narezal povrch aby nepraskol:
  8. A tu je foto ďalšieho čo som piekol tento víkend: