Domáci kečup tety Edity

petravoska - fotkapetravoska, 5. augusta 2011

Tento kečup som prvýkrát ochutnala na vysokej škole od najlepšieho kamaráta môjho, dnes už, manžela. Bola som unesená tou chuťou. Vtedy sa mi ani Zobraziť celý popisTento kečup som prvýkrát ochutnala na vysokej škole od najlepšieho kamaráta môjho, dnes už, manžela. Bola som unesená tou chuťou. Vtedy sa mi ani nesnívalo, že ten mladík s kečupom raz bude mojím švagrom. Ale vďakabohu si vzal za ženu moju sestru a ja som sa dostala k receptu výborného kečupu alebo omáčky, ak chcete, pretože ho bežne používam ako omáčku na špagety.

60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg dozreté
5-6 ks
250 g
250 g
1/4 KL
1/4 KL
1/2 KL
1 1/2 KL
1 KL
1/4 KL
50 - 100 ml
100 ml
50-100 g




Postup

  1. 1

    Zeleninu umyjeme a pokrájame na menšie kusy do hrnca. Jablká ošúpeme, zbavíme, pokrájame, umyjeme jadierok a pridáme k ostatnem zelenine. Posolíme, pridáme klinčeky a rozvaríme. Klinčeky pridávam na začiatku, pretože sa ich potom pri pasírovaní zbavím.

    Domáci kečup tety Edity - obrázok 1
  2. 2

    Rozvarenú zeleninu prepasírujeme do iného hrnca. Ja nemám pasírovač, tak to robievam oblou naberačkou cez cedidlo na cestoviny.

    Domáci kečup tety Edity - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme koreniny. Tu treba opatrne zaobchádzať s octom a cukrom. Pridávame po troške, kým nezískame požadovanú chuť. Takisto môžeme pridať do kečupu aj feferóny ak chceme pikantný kečup. Zmes opäť varíme, aby sa vyparila prebytočná voda a dostali sme požadovanú hustotu. V tejto fáze si to vyžaduje dostatočnú trpezlivosť, lebo proces môže trvať aj tri hodiny, ale výsledok v každom prípade stojí za to. Ešte horúci kečup nalievame do fliaš (najlepšie od kečupu, ale potom cez lievik). Na opekačkách sa ma priatelia vždy pýtajú odkiaľ mám taký výborný kečup ku klobáskam. Tak od tety Edity predsa!

    Domáci kečup tety Edity - obrázok 3

Diskusia k receptu

3sandra3
uuuhm,, to môže byť výborný kečup.... aj pekný zážitok spojený s ním
sovka62
Ukladám, kupované kečupy nemám rada, sú samý ocot (podľa mňa) a myslím si, že s odparovaním vody sa výrobca tiež nenamáhal, zahustil škrobom. Takýto by mi asi chutil.
evanaaa
Raz so podobný robila, bo to ale dávno a trvalo mi to celé popoludnie, ale ako píšeš, stálo to za to, taká domáca výroba a chuť si tiež prispôsobíš. Paradajkové produkty mám rada sladšie, tak si osladím ( aj okyselím) ako chcem.
pirosinka
Môže to byť výborný recept, ale keďže tohoto roku nemám záhradku, ak sa dožijem, vyskúšam na budúci rok. Tento recept si ukladám do mojej KK a dúfam, že určite bude chutiť.
lacosk
Vyzerá zaujímavo. Ukladám si aj ja. Len dodám, že paradajky na kečup sú dobré tie podlhovasté. Ale aj guľaté ale tie, čo majú menej šťavy a viac dužiny.
zuzi78
aj ja si ho ukladam,ale zaroven ho pripravujem podla tvojho receptu.dufam,že sa podari.dakujem
1x martau
zuzi78
aj ja si ho ukladam,ale zaroven ho pripravujem podla tvojho receptu.dufam,že sa podari.dakujem
zuzi78
jej podaril sa a je vyborny,ale neviem,či sa ma aj sterilizovat to tu nepišeš.
petravoska
kedze sa nalieva do flias este horuci, tak si myslim, ze netreba sterilizovat, ale pokojne ho 15 min posterilizovat mozes, uz sa viac nerozvari :)
sharona
Práve som si prečítala TEST kečupov predávaných v našich obchodoch a po zistení koľko percent rajčín obsahujú a koľko mykotoxínov (z plesnivých rajčín) som dospela k rozhodnutiu prejsť na vlastnú výrobu.
jamalinka
tak tento recept poznám, už roky ho robím.Vyskúšala som viacero verzií, ale tento bol doteraz najchutnejší. Vlani som robila tak, že som rajčiny zabarením vriacou vodou zbavila šupiek a potom som postupovala klasicky. Môžem povedať, že som sa natrápila s tými šupkami, ale kečup bol veľmi hladký (pasírujem tiež cez pasirák, ale neaká tá šupka prejde).Mne to vôbec nevadí, ale môj vnuk to nechcel, tak som skúsila. Kečup sa veľmi rýchlo zjedol. Tento rok som si vysadila veľmi veľa rajčín ( cca 60-70 koreňov(vlastnoručne dopestovaná planta zo semiačka) a už ich jeme sú naozaj vynikajúce. Tento rok skúsim dať do mrazničky a potom zabariť vodou, tu som niekde čítala, že šupka ide výborne dolu. Ak to niekto skúšal napíšte.
vanilka28
vynikajúci recept... odskúšané v stredu, naozaj hustý a chuťovo super... ďakujem :)
maminka1
chystam sa ho dnes robit len neviem kolko flias mi vyjde z jednej davky...napise mi niekto?
maminka1
treba flase vyutierat do sucha, ci staci nechat iba odkvapkat?
maminka1
Takze...vcera som robila, z jednej davky mi vyslo 4 male flasky , 2 flasky 3-decove a 2 flasky 2.5 decove...fajne som ho vyvarila, dobre husty bol...len konzistencia je skor ako paradajkove pyre a nie pekny hladky...chut je super..asi som mala iny pasirovac, aj som ho este skusila s ponornym pomixovat ale nepomohlo...ale recept na 1*
petravoska
až teraz som našla otázku, tak je to na 5 kečupových fľašiek :) a ono je to čistotou zmesi taká konzistencia, tie kupčie sú hladké, lebo je to samý škrob :)
maminka1
@petravoska , dakujem aspon budem vediet ze kolko kecup. flias naplnim ;-) a co sa tyka konzistenicie tak som rada ze maju byt take...uz som myslela ze som nieco urobila zle ;-)
machalica
aj ja si ho ukladám.Zajtra ho idem robiť.Dúfam,že sa mi podaríííííííííí
vodnicka
dnes som robila tento kecup, to je moj kecup vobec prvykrat..a inak aj prvykrat ochutnavam kecup, lebo nejak nemam od detstva rada..a tento mi taaak velmi chuti...toto sa zapise do rodinnej kroniky, ze ja som jedla kecup a ze mi chuti..drzala som sa rady, ze opatrne s cukrom a octom a veruze nebolo treba az tolko..pre nas.. plus kupila som tie podlhovaste paradajky.. dakujem za skvely recept..az som z toho prekvapena.. ze ako fajne to vyslo :)
marie5
Pre mňa osobne veľlmi kečup nemusel byť a tak isto ani deti resp. vnúčence nejavili záujem o domáci kečup, chceli iba kupovaný, Všetko sa zmenilo keď som, bohužial už trocha neskoro, našla tento recept a podľa neho uvarila skúšobnú dávku. U dcéry sa vnúčata na ňom bijú a tak zajtra idem robiť novú várku. A to sa ešte nedostal do synovej rodinky. Veľmi, veľmi veľká vďaka za recept
zachranarka
Kočky,varili sme tento kečup z dvoch dávok-4kilá paradajok a máme jeden 400ml pohár:-(..nechápem..inak je vynikajúci,varili sme 2hoďky-konzistencia supiš,len nechápem že máme 1pohár..:-(..kde sme mohli spraviť chybu?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia