Foto: petravoska
Tento kečup som prvýkrát ochutnala na vysokej škole od najlepšieho kamaráta môjho, dnes už, manžela. Bola som unesená tou chuťou. Vtedy sa mi ani Zobraziť celý popisTento kečup som prvýkrát ochutnala na vysokej škole od najlepšieho kamaráta môjho, dnes už, manžela. Bola som unesená tou chuťou. Vtedy sa mi ani nesnívalo, že ten mladík s kečupom raz bude mojím švagrom. Ale vďakabohu si vzal za ženu moju sestru a ja som sa dostala k receptu výborného kečupu alebo omáčky, ak chcete, pretože ho bežne používam ako omáčku na špagety.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg dozreté |
|
5-6 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
1/4 KL |
|
1/4 KL |
|
1/2 KL |
|
1 1/2 KL |
|
1 KL |
|
1/4 KL |
|
50 - 100 ml |
|
100 ml |
|
50-100 g |
|
Postup
-
1
Zeleninu umyjeme a pokrájame na menšie kusy do hrnca. Jablká ošúpeme, zbavíme, pokrájame, umyjeme jadierok a pridáme k ostatnem zelenine. Posolíme, pridáme klinčeky a rozvaríme. Klinčeky pridávam na začiatku, pretože sa ich potom pri pasírovaní zbavím.
-
2
Rozvarenú zeleninu prepasírujeme do iného hrnca. Ja nemám pasírovač, tak to robievam oblou naberačkou cez cedidlo na cestoviny.
-
3
Pridáme koreniny. Tu treba opatrne zaobchádzať s octom a cukrom. Pridávame po troške, kým nezískame požadovanú chuť. Takisto môžeme pridať do kečupu aj feferóny ak chceme pikantný kečup. Zmes opäť varíme, aby sa vyparila prebytočná voda a dostali sme požadovanú hustotu. V tejto fáze si to vyžaduje dostatočnú trpezlivosť, lebo proces môže trvať aj tri hodiny, ale výsledok v každom prípade stojí za to. Ešte horúci kečup nalievame do fliaš (najlepšie od kečupu, ale potom cez lievik). Na opekačkách sa ma priatelia vždy pýtajú odkiaľ mám taký výborný kečup ku klobáskam. Tak od tety Edity predsa!
Diskusia k receptu