Domáci chlebík po taliansky fotorecept

bejgi - fotkabejgi, 8. marca 2012
Domáci chlebík po taliansky (fotorecept)
Foto: bejgi

Dala som sa na pečenie chlebíkov, kombinácia receptu talianskeho chleba a slovenského, tu je výsledok :)

10
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 250-175 °C

Suroviny

250 g
250 g /Rivercote-sedliacky/
1/2 ks 42g
1 KL
1 1/2 KL
1 štipka
1 PL zarovno
250 ml vlažná
120 g /narezané na polovicu/
1 PL zarovno
1 PL zarovno
2 PL
2 ks uvarené v šupke




Postup

  1. 1

    Po dvoch hodinách vypracovania cesta položíme opatrne do opekacej nádoby narežeme asi na 1cm do hĺbky cesta priečne rezy nožom. a dáme na 175 stupňov C, 1 hodinku upiecť v elektrickej trúbe. Každých 15 min. potrieme slanou vodou a posekanými bylinkami.

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V poradí pridávam do nádoby vodu,cukor,soľ,peper,bazalku,rozmarín,olivový olej,smotanu,múku a na koniec droždie a zemiaky.

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kto nemá pekárničku. Pripravíme si kvások z vody,cukru a droždia. Odvážime si múku do nádoby, pridáme soľ,peper,bazalku,rozmarín,olivový olej,smotanu,zemiaky a na koniec pripravený kvások. Vypracujeme cesto min.pol hodiny. Po pol. hodine cesto prekladáme ako uterák niekoľko krát po 15.min intervale, v polovici prekladania a kysnutia cesta pridáme na polovicu pokrájané olivy. Po dvoch hodinách vypracovania cesta položíme opatrne do opekacej nádoby, narežeme priečne rezy do cesta nožíkom a dáme do predom vyhriatej rúry na 250C.

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vložení cesta na chlieb, znížime teplotu na175 stupňov C a pečieme 1 hodinku v elektrickej rúre. Každých 15 min. potrieme slanou vodou a posekanými bylinkami.

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený chlebík dáme vychladnúť na mriežku.

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a môžeme vychutnávať vôňu a pôžitok taliansko-slovenského chlebíka :)

    Domáci chlebík po taliansky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

irenaw
óóó, krásny chlieb, tie olivy na reze jedna báseň, hotová "la dolce vita" :-).
jarunka
Pekny, vydareny chlebik. Ja som piekla vcera ten bez miesenia. Zajtra sa chystam na pecivo. Upeciem ich podla teba.
rybarkuchar
A ďalší do zbierky. Dokiaľ som nezačal sám piecť, moc som sa o chlieb nezaujímal - kúpil som čo bolo. Teraz zisťujem koľko úžasných recepúr existuje.
pacik
Pribudne aj do mojej zbierky, ide víkend, vyskúšame :-)
tykadielko
nádhera a určite aj krásne vonia....zbožňujem olivy...niečo pre mňa :-)
cica2
@Bejgi ako si sa rýchlo, s pekárničkou oboznámila, si velmi šikovná a chlebík je krásny. Velmi pekne aj nafotený a popísaný recept :-))
afataga
neskutocne :-)) ten vyzera uplne fantasticky a este aj pekne kuka :-) len ja mam tu smolu, ze mne by to doma nejedli, lebo su tam jedovate olivy :-)
bejgi
Ďakujem Vám veľmi pekne za komentáriky @rybarkuchar , veru aj ja sa teším, že chlebík ktorý je upečený doma je lepší a hlavne, viem presne čo je v ňom :))) @pacik , @marianna76 ,nemusíš mať pekárničku, ja som dala postup aj bez a chlebík aj tak pečiem v trúbe :) @tykadielko , @ancicka , @cica2 ,veruže rýchlo a to aj vďaka tebe moja milá :) @afataga , a prečo sú olivy jedovaté??? @sonulienka , ďakujem vážim si to od takej skvelej kuchárky :)
afataga
olivy nie su jedovate, ale moj muz ich nema rad a vadia mu v jedle, aj ta chut mu vadi ked ich aj povybera a nechce ani olivovy olej, mam to s nim v tomto tazke, ale nastastie iba v tomto :-)
bejgi
@afataga , joj už som sa zľakla, to nevadí, veď každý sme nejaký a máme iné chute ak len v tom je vyberavý, tak máš doma ideálneho muža :))) pst......tíško závidíme..... :)))
marcy
oplatí sa vyhrať s cestom i bylinkami,máš ho neodolateľný....slinky sa mi zbiehajú :o)
afataga
@bejgi mas pravdu je skoro idealny, ale ani morske potvory nechce iba chobotnicu ma rad a ja mam rada olivovy olej a dala by som ho skoro vsade, tak mu musim odobrat napr ja salat a potom doliat olej :-)) ale zato doma robi vsetko okrem varenia, takze sa to vyvazi :-)
abend
@bejgi na akom programe si piekla chlebík v pekárničke ? Ďakujem za odpoveď.
bejgi
@marcy , to sa veru oplatí, teraz mám iba v hlinených črepníkoch, ale už sa teším na leto ako si natrhám zo záhradky čerstvé :) @abend , už som to v texte opravila, cesto som iba vypracovala v pekárničke na 6, ale potom som ho už prekladala na pomúčenej doske a upiekla v trúbe, máš to v popise, ale ak by si chcela v pekárničke, tak daj program /1, 100g a polozhnednutie/ aj miesenie aj pečenie, ale chlebík nebude taký nadýchaný...
bejgi
Pardom 1.program, 1000g hmotnosť a polozhnednutie :)
olinka12
Waw krásny chlebík aj ja pečiem chlebík iba doma ale toto je aj na pohľad nádhera to si sgustnem lebo manželovi musím piecť iba klasiku biely ale ja si spravím tento ingrediencie mám zajtra bude na stole. Ukladám do KK aby som nemusela hľadať v receptoch.
ejanka
chlebík mi úplne učaroval - musím ho čo najskôr upiecť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia