Domáci celozrnný zemiakový chlebík fotorecept

drobculiatko - fotkadrobculiatko, 10. augusta 2016

Tento chlieb pečieme s manželom už vyše roka a chutí nám oveľa viac ako kupovaný a čo je podstatné, vydrží dlhšie a je bez konzervantov, éčiek a podobných prímesí.

12
porcií
180 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
300 g
50 g
300 g
20 g
1 ČL
13 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1,5 dcl
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme variť zemiaky v šupke.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varia zemiaky, pripravíme si suchú zmes, teda zmiešame všetky suché suroviny: múka, soľ a semienka.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky roztlačíme.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si kvások. V teplom mlieku rozmiešame cukor a pridáme polovicu kvasníc, premiešame a necháme približne 5 - 7 minút postáť.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Roztlačené zemiaky, kvások a olivový olej pridáme k suchej zmesi a dobre premiešame. Podľa potreby prilejeme ešte trošku vlažného mlieka.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miesime aspoň 10 minút.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom necháme v miske zakryté odpočívať najmenej jednu hodinu. Najlepšie v teple.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerá cesto po hodine.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Premiesime ho znovu najmenej 10 minút.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vyberieme si vhodnú ošatku, ktorá pekne vyformuje tvar chlebíka. Pri tomto konkrétnom chlebe používam ja na obrázku tú väčšiu vpravo ale použitie ošatky nie je nutné, ide to aj bez nej. Dodáva však chlebíku taký starodávny nádych.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vložíme do jemne vymúčenej ošatky a necháme minimálne dve hodiny zakryté kysnúť v teple. Na obrázku je cesto už nakysnuté.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vykysnuté cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do trúby dávam vždy na spodok pekáč s vodou kvôli vlhkosti aj pre staršiu plynovú trúbu. Pečieme 45 - 50 minút približne na 180 stupňoch Celzia. Na našej trúbe nemáme číselník, len plný a polovičný chod - ja dávam na polovičný. Ale v zásade platí, že radšej piecť dlhšie na menšom stupni.

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Či je chlebík hotový zistím poklepaním naň - vydáva dutý zvuk a kôrka je už pekne hnedá. Po vybratí z trúby dáme chlieb vychladiť cca na jednu hodinu. Ak by ste ho začali krájať horúci - rozpadne sa Vám, preto radšej vydržte kým vychladne. Želám dobrú chuť! :)

    Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Jsi šikovná, krásný chlebík si upekla @Drobculiatko moc se mi líbí. Jen jak to vydržet krájet až vychladlé?! Mám s tím většinou probém. Hezky zpracovaný recept, postup, fota!
jack
Vyzerá nádherne.Škoda,že nemám tú ošatku.Presne vyzerá tak starodávno.A to sa mi páči.No nič,vyskúšam bez nej.Šikulka.
popoluska340
Jack ked nemas osatku,tak daj donejakej micky,aj ta posluzi dobre.A ked sa uistis,ze budes piect doma,tak zadovazis aj osatku.
haji
@Jack (11.8.2016 09:26)
Máš pravdu, výsledek vyzerá starodávno. Jde si pomoct jednoduše. Mám takovou velkou kulatou umělohmotnou mísu - cedník. Vyložím utěrkou posypanou moukou a ejhle - ošatka je na světě. Jde o to, aby těsto dýchalo a to se v cedníku děje, omoukovaná utěrka zaručí výstup i nástup bez problémů. Pravda, výzor starodávného nevznikne, ale jako náhradní řešní to funguje. Mávám @Jack ať se daří!
1x valeri
jack
@Haji (11.8.2016 11:40)

Ďakujem milá @Haji .Človek sa učí celý život.Svätá pravda.Pekný deň.
1x haji
sovka62
Kúpené celozrnné ma akosi neoslovujú, pripadajú mi vždy tvrdé a drobivé. Ale tento tvoj vyskúšam, hádam to bude ono.
afataga
@Drobculiatko (11.8.2016 17:58)

vdaka, ale myslim, ze sa este mohol chvilu piect, korka sa mi zda tenka a bleda, ale mozno je to len fotkou
elena
Ja som si aj ošatku zadovážila, aj ju používam, ale nechápem jej zmysel - ak mi cesto kysne v miske kiske, a aj ho premiešam, potom dám do ošatky, tam tiež pekne podkysne a potom ho vyklopím na plech, mám skúsenosť, že aj potom ešte potrebuje trochu nakysnúť, lebo tým vyklopením akoby spadne. Väčšinou pečiem v nelepivom hranatom plechu. Je fakt, že cesto potrebuje dýchať a že ten plech ho môže studeniť. Čo Vy na to? Ináč, recept je pekný, dobre uvedený.