Domáci biely chlieb s predcestom fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. septembra 2012
Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento domáci chlebík sa pripravuje z 2 druhov pšeničnej múky a predcesta. Príprava je trošku pracnejšia, avšak nie ťažká. Je určený pre tých vyznávačov Zobraziť celý popisTento domáci chlebík sa pripravuje z 2 druhov pšeničnej múky a predcesta. Príprava je trošku pracnejšia, avšak nie ťažká. Je určený pre tých vyznávačov domáceho bieleho chleba, ktorí nemajú radi, ak chlieb chutí ako koláč, ale je chlebovitejší, s drsnejšou štruktúrou.

1 bochník
porcia
160 minút
príprava
60 minút
na 230 °C

Suroviny

300 g
200 g
1 PL
200 g
300 ml vlažná
20 g
1 CL
2 CL
1 CL




Postup

  1. 1

    Predcesto som si pripravila deň vopred pred vlastným pečením chlebíka. Podrobný postup mám v recepte http://varecha.pravda.sk/recepty/predcesto-na-pecenie-chleba-fotorecept-/31328-recept.html Predcesto treba vybrať z chladničky pred pečením chleba cca 2 - 3 hodiny , aby sa zohrialo postupne na izbovú teplotu.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som preosiala obe pšeničné múky a pridala som ražnú múku, ktorá dá chlebíku spolu s polohrubou múkou tú drsnejšiu, avšak výbornú chuť i štruktúru.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som soľ a premiešala.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uprostred som vyhlbila jamku, namrvila som do nej droždie a posypala kryštálovým cukrom.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Droždie som zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked kvások vykysol, pridala som ocot a predcesto.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rukami som všetko dôkladne spracovala, až vzniklo pružné, mäkšie, trochu lepivé cesto. asi 20 minút treba, kým sa všetko spojí v cesto. Povrch som jemne poprášila múkou a prikryla čistou utierkou.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som nechala na teple nakysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu 30 minút. Potom som ho znovu v mise prepracovala, teda zrazila.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som preložila do jenskej misy. Je vhodné ju predohriať v trúbe alebo vyložiť predtým pečiacim papierom. V recepte sa o tom nepísalo, nespravila som to a po upečení bol dosť problém chlieb vyklopiť. Možno použiť aj iné nádoby, vhodné na pečenie chleba.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Trúbu som nastavila na 230 stupňov C s ventilátorom, kým sa vyhriala, chlieb som nechala kysnúť v jenskej mise asi 20 minút. Kto chce, môže urobiť ostrým nožom na povrchu zárezy naprieč - nemusí byť. Chlieb som potrela studenou vodou.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Piekla som ho prikrytý pokrievkou 55 minút, celý čas pečenia na teplote 230 stupňov C, odokryté som dopekala ešte 5 minút, až chytil peknú chrumkavú zlatú kôrku. Po vybratí z trúby som ho vyklopila z jenskej misy, znovu som ho potrela studenou vodou a dala som ho vychladnúť na mriežku.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    prierez - vidno drsnejšiu a hutnejšiu štruktúru bieleho chlebíka, ktorý nemá charakter koláča a je výbornej chuti a ľahučký.

    Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Cesta k super chlebu vedie cez "vlastný kvások". Ak sa Ti podarí, tak droždie nepotrebuješ.
pusta
@rybarkuchar , dúfam, že sa nenahneváš, ale dovolím si s tebou nesúhlasiť. a síce, že najčastejšie sa chlieb robí: 1. len s droždím 2. len s kváskom 3. ich kombináciou /kvások + droždie/ 4. s pridaním predcesta. 5.sú však aj chleby bez kvásku, bez droždia, bez predcesta - nepreberné množstvo druhov. každý spôsob je osobitý, dáva chlebu jeho štruktúru, vláčnosť, chrumkavosť a samozrejme jeho charakteristickú chuť. ťažko povedať, ktorý chlieb je najlepší alebo superchlieb, pretože každému chutí niečo iné. s tým kváskom máš pravdu v tom, že ak je tam kvások, netreba droždie. ale aj do kváskového chleba možno dať droždie.
pusta
@lusinkab , od teba si to veľmi vážim. obdivujem veľmi tvoje kysnuté výtvory a nielen tie. dakujem ti.
pusta
@marlenka88 , kľudne skús. ved naše staré mamy piekli chlieb práve týmto spôsobom a často práve vtedy, ak nemali čerstvé droždie, používali predcesto. akosi sme na tento spôsob pozabudli, len sa ho snážim trocha oprášiť. poviem pravdu, piekla som s predcestom iba 2x, ale odteraz ho mám stále prichystané v chladničke.
medovnicek
tak toto je určite chlieb pre mňa, neznášam chleba, ktorý pripomína sladké pečivo, už je v kk
frezia68
Mne to pripomína maďarský biely chlebík na ktorý ale nemám recept,len vizuálne.....vyzerá nadýchaný,krásny :-)
cica2
krásne sa ti vydaril, obdivujem :-)
spetkasoli
tvoj chlebík je ako vymaľovaný, krásne sa ti podaril a určite asi o víkendu skúsim upiecť, pusta@tvoje kysnuté nemajú chybu a všetko je veľmi jedlé. Prajem peknú pohodu:)
pusta
@spetkasoli , ved ja sa len učím piecť /asi 2 r/, tvoje uznanie ma veľmi teší. dakujem
rybarkuchar
Prečo by som sa mal hnevať , máš pravdu. Super chlieb je ten, ktorý si upečieš sama a ešte Ti aj chutí. Či už je s droždím, kváskom alebo bez. Mne v poslednej dobe začína droždie trochu vadiť. Proste ho v chlebe cítim viac ako mi je milé. Neviem čím to je, či jeho kvalitou. Množstvom to nebude – ak robím chlieb len z droždia, tak dávam na 3kg múky jednu kocku.
jarunka
Pekny vydareny chlebik. Tiez peciem chlebik s predcestom. Neviem ci je to spravne ale v surovinach mas 2 krat uvedene predcesto.
pusta
@jarunka dakujem za pochvalu. už som 1 predcesto zo surovín odstránila - dakujem ti :-)
marlenka88
Tak som konečne upiekla tento chlebík, síce s menšími úpravami, to je moja"choroba", nikdy totiž nedodržím presný postup receptu:-))) len som do cesta prisypala tršoku rasce a pridala som 2 menšie uvarené, postrúhané zemiaky. Je úžasný a určite ho budem piecť častejšie, to predcesto je dobrá vychytávka:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia