Domáci biely chlieb s predcestom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento domáci chlebík sa pripravuje z 2 druhov pšeničnej múky a predcesta. Príprava je trošku pracnejšia, avšak nie ťažká. Je určený pre tých vyznávačov domáceho bieleho chleba, ktorí nemajú radi, ak chlieb chutí ako koláč, ale je chlebovitejší, s drsnejšou štruktúrou.

1 bochník
porcia
160 minút
príprava
60 minút
na 230 °C

Postup

  1. Predcesto som si pripravila deň vopred pred vlastným pečením chlebíka. Podrobný postup mám v recepte http://varecha.pravda.sk/recepty/predcesto-na-pecenie-chleba-fotorecept-/31328-recept.html Predcesto treba vybrať z chladničky pred pečením chleba cca 2 - 3 hodiny , aby sa zohrialo postupne na izbovú teplotu.
  2. Do misy som preosiala obe pšeničné múky a pridala som ražnú múku, ktorá dá chlebíku spolu s polohrubou múkou tú drsnejšiu, avšak výbornú chuť i štruktúru.
  3. Pridala som soľ a premiešala.
  4. Uprostred som vyhlbila jamku, namrvila som do nej droždie a posypala kryštálovým cukrom.
  5. Droždie som zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  6. Ked kvások vykysol, pridala som ocot a predcesto.
  7. Rukami som všetko dôkladne spracovala, až vzniklo pružné, mäkšie, trochu lepivé cesto. asi 20 minút treba, kým sa všetko spojí v cesto. Povrch som jemne poprášila múkou a prikryla čistou utierkou.
  8. Cesto som nechala na teple nakysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu 30 minút. Potom som ho znovu v mise prepracovala, teda zrazila.
  9. Cesto som preložila do jenskej misy. Je vhodné ju predohriať v trúbe alebo vyložiť predtým pečiacim papierom. V recepte sa o tom nepísalo, nespravila som to a po upečení bol dosť problém chlieb vyklopiť. Možno použiť aj iné nádoby, vhodné na pečenie chleba.
  10. Trúbu som nastavila na 230 stupňov C s ventilátorom, kým sa vyhriala, chlieb som nechala kysnúť v jenskej mise asi 20 minút. Kto chce, môže urobiť ostrým nožom na povrchu zárezy naprieč - nemusí byť. Chlieb som potrela studenou vodou.
  11. Piekla som ho prikrytý pokrievkou 55 minút, celý čas pečenia na teplote 230 stupňov C, odokryté som dopekala ešte 5 minút, až chytil peknú chrumkavú zlatú kôrku. Po vybratí z trúby som ho vyklopila z jenskej misy, znovu som ho potrela studenou vodou a dala som ho vychladnúť na mriežku.
  12. prierez - vidno drsnejšiu a hutnejšiu štruktúru bieleho chlebíka, ktorý nemá charakter koláča a je výbornej chuti a ľahučký.