Foto: frigga
Chutné a rýchlo pripravené domáce zemiakové lupienky, ktoré sú zdravšou a kreatívnejšou variáciou tých z regálov obchodu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jeden väčší zemiak ošúpeme (škrabkou napr.), narežeme ho na čo najtenšie plátky (ja som použil nôž, tí čo si vážia prsty môžu skúsiť aj iné náradie), ponoríme do misky s vodou tak, aby boli rovnomerne pod hladinou. Pridáme ČL cukru, dobre premiešame a necháme asi hodinu stáť.
- 2
Po hodinke státia prebytočnú tekutinu vylejeme, zemiakové plátky by mali byť tvrdšie na omak. Na tanier rozprestrieme papier na pečenie, poukladáme naň plátky tak, aby sa navzájom nedotýkali okrajmi ani neprekrývali. Lupienky potrieme olejom, stačí jedna lyžica do misky, nanášame silikónovým pierkom. Tanier následne vložíme do mikrovlnky a pečieme asi 4 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany (časovanie je podľa potreby, až začnú lupienky hnednúť je treba ich obrátiť, každý má inak výkonnú mikrovlnku, preto je treba zemiačiky strážiť!).
- 3
Hotové lupienky by mali byť zlatisté a chrumkavé, pred podávaním ich osolíme alebo okoreníme podľa vlastnej chuti - ja som použil morskú soľ, mleté čili a zmes talianskych byliniek s kúskami čerstvej červenej bazalky. Z jedného väčšieho zemiaka bol plný tanier skvelých domácich lupienkov. :) "Varil" Friggin muž.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/bramborove-lupinky-se-spenatovo...
ja tu práve snorím čo a ako..tieto tvoje guľky urobím zajtra s morčacieho výrezu ..zemiaky nebudú lupienkové..hodím ku guľkám..taký bezprácny temer eintopf..aj hrncov bude špinavých pomenej..radosť byť v tomto klube..:-)
pozdravená buď..