Domáce spišské pirohy fotorecept

renama - fotkarenama, 30. júla 2011
Domáce spišské pirohy (fotorecept)
Foto: renama

Pirohy som stále robila klasicky z cesta ako na rezance, až raz mi jedna tetuška zo Spiša dala tento tip.

5
porcií
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
700 g
Plnka:
2 ks
1 ks
Na dochutenie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, soli a múky urobíme vláčne cesto

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si plnku. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme bryndzu, dochutíme, môžeme pridať aj mletú červenú papriku.

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a plníme pirohy plnkou. Ja mám takého pomocníka :)

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A takto vyzerajú

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mne sa kúsok cesta zvýšilo, tak som pripravila aj pirohy na sladko so slivkovým lekvárom

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tie pôjdu do mrazáku, budeme mať niekedy narýchlo :) Dávam ich zamraziť pekne roztiahnuté na táckach, pretože raz som ich len tak hodila do sáčku a keď som ich dala variť, nedali sa mi rozlepiť :( Tak ich teraz pekne zamrazím na tácke a tak dám do sáčku a je to potom pri varení podľa mňa lepšie ;)

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zhotovené pirohy dáme variť do vriacej vody a varíme do 10min. Slaninu si nakrájame na malé kocky a upečieme, cibuľku nakrájame na rezance a orestujeme. Podávame s pochúťkovou smotanou. Tieto pirohy sa dajú robiť aj s kyslou kapustou, či tvarohom............medze sa nekladú

    Domáce spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Vidím, že využívaš rôzne pomôcky, ja tiež z času na čas dávam cesto miesiť aj kysnúť do pekárničky, hlavne ak mám málo času... recept je lákavý a určite chutný. Foto-postup je tiež pekný!
Ahoj @Renama , prosím, môžeš uviesť aj ten pôvodný rcp klasicky z cesta ako na rezance. Ten od "tetušky" je sice fajn, ale celozrna múka akosi nie je podľa môjho gusta (ich farba). Chcem prekvapiť svojho otca; Minule sme nad šálkou kávy spomínali na vynikajúce slovenské jedlá~pagáče, halušky a pirohy.... Vďaka.D
@douglas kľudne môžeš urobiť, ale z hladkej múky aj tieto, alebo potom klasické čo ja poznám tam šla hladká múka, soľ, sóda bikarbóna, vajíčko a vody toľko, aby sa uhnietlo cesto, z ktorého sa budú dať "lepiť" pirohy
Super rady,robím pirohy veľa rokov,zemiakové,tvarohové a lekvárové.Dobré vedieť,že sa má pridať- do cesta na pirohy, soda bicarbona a do zemiakového cesta kyslé mlieko,alebo zákvas.Dakujem za skvelé recepty.Pirohy milujem.Moj syn si dáva na lekvárové ešte na vrch strúhanku trošku upečenú na pekáči.Ja som zvykla dávať na gombovce a slišky tu strúhanku.Robíte mi chuťky .Som z Michaloviec a naša babka nám často robila tie dobroty.
Jáj, jasné...vďaka za pripomenutie @Renama . Moja maminka
(dnes by slavila 66, keby bola nažive) robila domáce rezance a pirohy z múky, soľ, vajce a vodu, ale myslím, že múka bola polohrubá a potom sme ručne lepili do takých štvorčekov...

Pridaj komentár k receptu: