Foto: renama
Pirohy som stále robila klasicky z cesta ako na rezance, až raz mi jedna tetuška zo Spiša dala tento tip.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z mlieka, soli a múky urobíme vláčne cesto
-
2
Pripravíme si plnku. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme bryndzu, dochutíme, môžeme pridať aj mletú červenú papriku.
-
3
Cesto si vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a plníme pirohy plnkou. Ja mám takého pomocníka :)
-
4
A takto vyzerajú
-
5
Mne sa kúsok cesta zvýšilo, tak som pripravila aj pirohy na sladko so slivkovým lekvárom
-
6
Tie pôjdu do mrazáku, budeme mať niekedy narýchlo :) Dávam ich zamraziť pekne roztiahnuté na táckach, pretože raz som ich len tak hodila do sáčku a keď som ich dala variť, nedali sa mi rozlepiť :( Tak ich teraz pekne zamrazím na tácke a tak dám do sáčku a je to potom pri varení podľa mňa lepšie ;)
-
7
Zhotovené pirohy dáme variť do vriacej vody a varíme do 10min. Slaninu si nakrájame na malé kocky a upečieme, cibuľku nakrájame na rezance a orestujeme. Podávame s pochúťkovou smotanou. Tieto pirohy sa dajú robiť aj s kyslou kapustou, či tvarohom............medze sa nekladú
(dnes by slavila 66, keby bola nažive) robila domáce rezance a pirohy z múky, soľ, vajce a vodu, ale myslím, že múka bola polohrubá a potom sme ručne lepili do takých štvorčekov...