Domáce spišské pirohy (fotorecept)

Autor receptu: renama

Pirohy som stále robila klasicky z cesta ako na rezance, až raz mi jedna tetuška zo Spiša dala tento tip.

5
porcií
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z mlieka, soli a múky urobíme vláčne cesto
  2. Pripravíme si plnku. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme bryndzu, dochutíme, môžeme pridať aj mletú červenú papriku.
  3. Cesto si vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a plníme pirohy plnkou. Ja mám takého pomocníka :)
  4. A takto vyzerajú
  5. Mne sa kúsok cesta zvýšilo, tak som pripravila aj pirohy na sladko so slivkovým lekvárom
  6. Tie pôjdu do mrazáku, budeme mať niekedy narýchlo :) Dávam ich zamraziť pekne roztiahnuté na táckach, pretože raz som ich len tak hodila do sáčku a keď som ich dala variť, nedali sa mi rozlepiť :( Tak ich teraz pekne zamrazím na tácke a tak dám do sáčku a je to potom pri varení podľa mňa lepšie ;)
  7. Zhotovené pirohy dáme variť do vriacej vody a varíme do 10min. Slaninu si nakrájame na malé kocky a upečieme, cibuľku nakrájame na rezance a orestujeme. Podávame s pochúťkovou smotanou. Tieto pirohy sa dajú robiť aj s kyslou kapustou, či tvarohom............medze sa nekladú