Domáce spišské pirohy (fotorecept)
Autor receptu: renama
Pirohy som stále robila klasicky z cesta ako na rezance, až raz mi jedna tetuška zo Spiša dala tento tip.
5 porcií |
45 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Z mlieka, soli a múky urobíme vláčne cesto
- Pripravíme si plnku. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme bryndzu, dochutíme, môžeme pridať aj mletú červenú papriku.
- Cesto si vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a plníme pirohy plnkou. Ja mám takého pomocníka :)
- A takto vyzerajú
- Mne sa kúsok cesta zvýšilo, tak som pripravila aj pirohy na sladko so slivkovým lekvárom
- Tie pôjdu do mrazáku, budeme mať niekedy narýchlo :)
Dávam ich zamraziť pekne roztiahnuté na táckach, pretože raz som ich len tak hodila do sáčku a keď som ich dala variť, nedali sa mi rozlepiť :( Tak ich teraz pekne zamrazím na tácke a tak dám do sáčku a je to potom pri varení podľa mňa lepšie ;)
- Zhotovené pirohy dáme variť do vriacej vody a varíme do 10min.
Slaninu si nakrájame na malé kocky a upečieme, cibuľku nakrájame na rezance a orestujeme. Podávame s pochúťkovou smotanou.
Tieto pirohy sa dajú robiť aj s kyslou kapustou, či tvarohom............medze sa nekladú