Domáce slané palice

ceresnicka1Ceresnicka1, 41 ročná žena, Brezová pod Bradlom, 17. marca 2012 16:42
Ďalšie jej recepty »

Recept som dostala od kamarátky potom,ako sme tieto palice ochutnali. Ona ich vraj pečie každý víkend. U nás by sa tiež minuli,len mne sa akosi nechce. Ale na výnimočné akcie a príležitosti sa to skutočne oplatí. Hlavne tam,kde je niečo dobré na vypitie...ako víno a pivko.

10 min
príprava
15-20 min
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 dcl
1 ks
1 KL
1 PL
2-2,5 dcl vlažná na kvások a zamiesenie
 na potretie
1 KL -do kvásku

Postup prípravy

  1. 1

    Všetko si zmiešame v jednej miske. Ak máme čerstvé kvasnice rozmiešame v časti vody s cukrom,ak sušené nasypeme rovno do misky. Môžeme použiť aj pekárničku,ale ja som dnes robila z dvoch dávok,tak by mi to tam nevošlo. Urobíme hutné cesto. A necháme aspoň 45 min vykysnúť.

    Domáce slané palice  - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na viac častí.

    Domáce slané palice  - obrázok 2
  3. 3

    Dnes som ho rozdelila na 6 častí,lebo mám 3 plechy,ktoré dávam naraz do rúry.

    Domáce slané palice  - obrázok 3
  4. 4

    Každé cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a rozkrájame na pásiky hrubé 2cm. V podstate by sa v tejto fáze dalo všelijako improvizovať.

    Domáce slané palice  - obrázok 4
  5. 5

    Každý pásik špirálovite stočíme a uložíme na suchý plech poprípade na silikónovú podložku na pečenie. Robíme to tak,že pásik rolujeme jednou rukou jedným smerom a druhou opačne proti sebe.Ťažko sa to takto vysvetľuje,urobte si vlastný návod podľa obrázku.

    Domáce slané palice  - obrázok 5
  6. 6

    Potom všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Posýpať môžete aj napr.sezamom,ale potom doporučujem pridať soľ do cesta.

    Domáce slané palice  - obrázok 6
  7. 7

    Dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 C. Ja dávam všetky plechy naraz na rýchlovzdušný ohrev. Ale po čase treba plechy poprehadzovať a pootáčať,aby boli upečené rovnomerne.

    Domáce slané palice  - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len striehnuť,aby neprihoreli,čas je asi 15-20min maximálne. Upečte si ,ako kto máte radi,sú dobré aj chrumkavé aj menej. A najlepšie sú buď v deň pečenia-vo vnútri mäkkučké na povrchu chrumkavé,alebo potom aspoň dva dni po upečení,keď dokonale stvrdnú. Ale u nás to nestihnú.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist