Domáce ravioly plnené mletým mäsom

sisok - fotkasisok, 20. marca 2013

Tentokrát som prihodila krátke video - ak robíte domáce cestoviny s mašinou na vaľkanie cesta, je to taký malý tip, ako ušetriť čas a Zobraziť celý popisTentokrát som prihodila krátke video - ak robíte domáce cestoviny s mašinou na vaľkanie cesta, je to taký malý tip, ako ušetriť čas a nervy pri vyberaní a opätovnom vaľkaní cesta. Prepáčte za slovenčinu, už mi vypadávajú slová :)

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava
Domáce ravioly plnené mletým mäsom
Foto: sisok

Suroviny

400 g
4 ks
4 PL
 podla potreby
Na plnku:
300 g
2 ks
 podla chuti
1 ks
 podla chuti
Na omáčku:
1 ks




Postup

  1. 1

    V prvom rade si musíme urobiť cesto, ktoré bude musieť odpočívať niekoľko minút v chladničke. Na pracovnú dosku si vysypeme preosiatu múku a urobíme v strede kráterik. Do kráterika vložíme vajíčka (na 100gr múky ide 1 vajíčko + 1PL oleja) a olej. Postupne primiešavame múku do vajíčka-oleja. Cesto hnietime oboma rukami až kým nebude dostatočne elastické. Nemalo by to byť komplikované, ale keď bude, môžem pridať video :) Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na 40 minút do chladničky.

  2. 2

    Medzičasom si spravíme plnku. Tentokrát som použila mleté mäso, ale môžte dať čokoľvek. Na mäsovú plnku si pomleté mäso opražime na cibuľke a šampiňónoch, ochutíme podľa svojej chuti. Keď je plnka ochutená a podľa vašej chuti, necháme ju vychladnúť. Ja som opražené mäsko ešte pomixovala v blenderi a až potom som pridala vajíčko. Keď je plnka vychladnutá, môžeme začať tvarovať ravioly.

  3. 3

    Cesto na cestoviny vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 polovice. Najprv spracujeme prvú polovicu - cesto vyvaľkáme na dostatočnú hrúbku a na stroji nastavíme 1.stupeň. Stroj to vyvaľká za nás, len treba točiť kľučkou. Keď robíte ravioly, vaľkajte na hrúbku č. 6 -7 (podľa plnky). Na každom stupni treba cesto prevaľkať 2x a až potom dať na vyšší stupeň, čiže na tenšie cesto. Pridávam video, ako rýchlo a ľahko vyvaľkať cesto.

  4. 4

    Pás takto vyvaľkaného cesta si položíme na pracovnú dosku a malou kávovou lyžičkou urobíme kopčeky plnky. Prikryjeme dalším kúskom cesta, vyženieme vzduch čiže vytlačime vzduch od plnky smerom k exteriéru ravioly. Okraje poriadne pritlačíme a vytvarujeme raviol podľa nálady. Niekedy robím štvorčeky, tentokrát som vykrajovala malým poharikom. Ravioly odložíme na tanier, až kým nespracujeme druhú polovicu cesta.

  5. 5

    Do hrnca si dáme variť osolenú vodu a ravioly vhodíme do vriacej vody. Ja som stíšila plameň, niekde som videla, že to odporúčajú. Keď totiž bublá vriaca vody, môźe poškodiť povrch raviol a preto sú niekedy také zvráskavené. Ravioly varíme podľa veľkosti - ja som varila 9 minút. No a omáčka je to najľahšie - opražíme si cibuľku, pridáme paradajky (ešte nie sú tie skvelé šťavnaté chutné paradajky v obchodoch, iba paradajky bez chuti, preto v zime používam radšej paradajky v konzerve), trocha cukru, soli, čierneho korenia. Keď je ochutená podľa chutí, pomixujeme, aby sme dostali hladkú omáčku. Servírujeme a posypeme parmezánom. Dobrú chuť

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia