Snehový zákusok

Domáce punčové pipky

Autor receptu: janka96

Punčové pipky sú obľúbeným retro zákuskom*, ktorý očarí nielen svojou sladkou snehovou chuťou, ale aj výraznou ružovou farbou. Hoci sa príprava snehu nad parou môže zdať náročná, výsledkom je krásne tuhá a stabilná pena na jemnej domácej piškóte. Dokonalá voľba na oslavy alebo pre potešenie milovníkov tradičných cukrárskych receptov.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava piškót: Žĺtky vyšľaháme so 70 g kryštálového cukru do hustej peny. Bielky vyšľaháme so zvyšnými 70 g cukru dotuha. Bielkový sneh ručne a jemne primiešame k žĺtkovej pene. Nakoniec ručne zapracujeme múku zmiešanú so Zlatým klasom.
  2. Pečenie piškót: Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom striekame kolieska s priemerom cca 5 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút. Upečené piškóty necháme vychladnúť priamo na plechu.
  3. Snehová pena nad parou: Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme práškový cukor a šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli) 12 minút. Potom misku odstavíme a šľaháme v robote alebo ručným šľahačom ďalej, až kým sneh úplne nevychladne.
  4. Vrstvenie a sušenie: Tuhý vychladnutý sneh nastriekame pomocou vrecka na piškóty. Dáme do rúry na 100 °C na 8 minút. Následne necháme vychladnúť a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  5. Punčová poleva: Preosiaty práškový cukor vymiešame s prevarenou vodou, trochou arómy, citrónovou šťavou a farbivom. Hustotu doladíme podľa potreby (ak je riedka – pridáme cukor, ak tuhá – kvapku vody). Polevu robíme tesne pred zdobením.
  6. Dokončenie: Pipky vyberieme z chladničky a oblievame polevou pomocou lyžičky (alebo namáčame). Poukladáme na tácku a necháme ešte aspoň hodinu v chlade stuhnúť.