Snehový zákusok
Domáce punčové pipky
Autor receptu: janka96
Punčové pipky sú obľúbeným retro
zákuskom*, ktorý očarí nielen svojou
sladkou snehovou chuťou, ale aj
výraznou ružovou farbou. Hoci sa
príprava snehu nad parou môže zdať
náročná, výsledkom je krásne tuhá a
stabilná pena na jemnej domácej
piškóte. Dokonalá voľba na oslavy alebo
pre potešenie milovníkov tradičných
cukrárskych receptov.
Postup
- Príprava piškót: Žĺtky vyšľaháme so 70 g kryštálového cukru do hustej peny. Bielky vyšľaháme so zvyšnými 70 g cukru dotuha. Bielkový sneh ručne a jemne primiešame k žĺtkovej pene. Nakoniec ručne zapracujeme múku zmiešanú so Zlatým klasom.
- Pečenie piškót: Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom striekame kolieska s priemerom cca 5 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút. Upečené piškóty necháme vychladnúť priamo na plechu.
- Snehová pena nad parou: Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme práškový cukor a šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli) 12 minút. Potom misku odstavíme a šľaháme v robote alebo ručným šľahačom ďalej, až kým sneh úplne nevychladne.
- Vrstvenie a sušenie: Tuhý vychladnutý sneh nastriekame pomocou vrecka na piškóty. Dáme do rúry na 100 °C na 8 minút. Následne necháme vychladnúť a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Punčová poleva: Preosiaty práškový cukor vymiešame s prevarenou vodou, trochou arómy, citrónovou šťavou a farbivom. Hustotu doladíme podľa potreby (ak je riedka – pridáme cukor, ak tuhá – kvapku vody). Polevu robíme tesne pred zdobením.
- Dokončenie: Pipky vyberieme z chladničky a oblievame polevou pomocou lyžičky (alebo namáčame). Poukladáme na tácku a necháme ešte aspoň hodinu v chlade stuhnúť.