Croissanty

Domáce croissanty

Autor receptu: redakcia

12 ks
porcií
160 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s jedným vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
  3. Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a hrúbku asi pol centimetra.
  5. Do stredu vyvaľkaného cesta položíme maslový plát. Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto vyvaľkáme natenko.
  6. Vyvaľkané cesto otočíme o 45 stupňov a pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme na 15 minút do chladničky. Recept na prípravu základného pľundrového cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
  7. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Cesto nakrájame na úzke trojuholníky s rozmermi asi 30 x 15 centimetrov. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne stočíme od najširšej časti smerom k sebe do úhľadného rožteka.
  8. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol špic croissantu zospodu. Konce croissantov môžeme mierne zatočiť smerom k špicu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme v teple nakysnúť asi polhodinu.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút dozlatista.