Domáce croissanty

cler - fotkacler, 30. januára 2012
Domáce croissanty
Foto: cler

tieto croissanty sú veľmi chutné a moje vnúčatá ich majú najradšej.

25
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
štipka
10 dkg
1,5 dcl vlažné
2 dcl
1 celé na potretie
  (kupovaný alebo doma vyrobený)




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor(1-2 káv. lyžičky)- necháme nakysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté droždie dáme do múky, pridáme cukor, soľ, olej, žĺtky a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme nakysnúť.

  3. 3

    Z cesta na doske vyformujeme veľké koleso, ktoré potrieme olejom a rozkrájame na trojuholníky. Do každého trojuholníka dáme rôzne plnky a zakrútime do rohlíkového tvaru. Potrieme celým vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda.

Diskusia k receptu

lia66
Vyzerajú mńamózne!...a netreba ich prekladať a natierať maslom?..."lístkujú" aj tak?...ukladám, vyzerajú, ako rožteky od mojej svokry-krásne, nadýchané...a tá farba!-hneď by som si dala!!!
alexdidi
Rožteky vyzerajú krásne,ale asi to nebudú croissanty,ktoré musia lístkovať a riadne...len ich ináč nazvať a chutné musia byť tiež určite...
sora2
asi by som cesto rozdelila na viac časti a tie rozvalkala na kruhy, z toho množstva musí byť moc velký kruh
marienka44
@Cler ,zabudla si napisat pocet vajec. Asi budu 2 ks a viac, kedze v texte spominas mnozne cislo zltkov. Ukladam do KK, krasne.
olinka12
No aj mne chýbajú v rozpise vajíčka ale veď si domyslíme. Ukladám vnúčik bude mať radosť veď v obchode nevedia čo zato pýtať:-)))
ancicka
Na kilo múky iba 1,5dl mlieka? zdá sa mi to málo.Ja by som dala aspoň pol litra!Je tam viacej nezrovnalosti.
tatranka
Asi má @ancicka pravdu s tým mliekom.To je asi len mlieko na kvások ktoré uvádzaš. Potom na kilo múky bude treba pridať ešte ku kvásku asi 4 dl mlieka.Neviem,ale predpokladám.To nič,oprav si to,určite si na to len pozabudla.Tiež na vajíčka,je tam len vajíčko na potretie.
Ináč kroassanty sú veľmi chutné pečivko a pokiaľ sa vydaria sú obohatením kuchyne.Tiež ich robím,ale z takzvaného pľundrového cesta.
sora2
"TATRANKA" pridaj recept na plundrované cesto - dakujem
radost
ten recept je "neúplný"..žiada si skúsenosť praktickej a šikovnej ženy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia