Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

Domáce bazalkové pesto

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 31. augusta 2023

Bazalkové pesto si môžeme pripraviť aj doma. Príprava je rýchla a jednoduchá. V chladničke pesto vydrží aj niekoľko dní.

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

150 g (lístky)
1 strúčik
50 g
3 PL
podľa chuti
štipka
50 g strúhaný
Na zaliatie pesta:




Postup

  1. 1

    Píniové oriešky vopred nasucho opečieme na panvici.

  2. 2

    V mixéri rozmixujeme opražené píniové oriešky spolu s cesnakom.

  3. 3

    Po dávkach pridáme pod vodou opláchnuté a dôkladne osušené bazalkové lístky, postupne pridávame aj olej. Mixujeme krátko, aby bazalka prehrievaním nezhorkla a nestratila svoju pôvodnú zelenú farbu.

  4. 4

    Nakoniec zamiešame nastrúhaný parmezán, pesto osolíme, okoreníme, pridáme trochu citrónovej šťavy a pestom naplníme menšiu uzatvárateľnú nádobu, najlepšie malý zavárací pohár. Povrch pesta zalejeme po horný okraj olejom (na konzerváciu), nádobu dôkladne uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.

  5. 5

    Pesto môžeme použiť na cestoviny, ako základ na pizzu, do omelety, či dipu, na bruschettu, ale aj na marinovanie mäsa a pod. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

chemik
V naší zeměpisné šířce je cenově přijatelnější použít místo piniových oříšků kešu ořechy. Díky česneku nepříliš odlišná chuť produktu nebude na závadu, když už místo třecího mažiaru používáme mixer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia