Domáce bazalkové pesto
Bazalkové pesto si môžeme pripraviť aj doma. Príprava je rýchla a jednoduchá. V chladničke pesto vydrží aj niekoľko dní.
porcia
príprava
Postup
-
1
Píniové oriešky vopred nasucho opečieme na panvici.
-
2
V mixéri rozmixujeme opražené píniové oriešky spolu s cesnakom.
-
3
Po dávkach pridáme pod vodou opláchnuté a dôkladne osušené bazalkové lístky, postupne pridávame aj olej. Mixujeme krátko, aby bazalka prehrievaním nezhorkla a nestratila svoju pôvodnú zelenú farbu.
-
4
Nakoniec zamiešame nastrúhaný parmezán, pesto osolíme, okoreníme, pridáme trochu citrónovej šťavy a pestom naplníme menšiu uzatvárateľnú nádobu, najlepšie malý zavárací pohár. Povrch pesta zalejeme po horný okraj olejom (na konzerváciu), nádobu dôkladne uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.
-
5
Pesto môžeme použiť na cestoviny, ako základ na pizzu, do omelety, či dipu, na bruschettu, ale aj na marinovanie mäsa a pod. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu