Bazalkové pesto
Domáce bazalkové pesto
Autor receptu: kucharocka123
Bazalkové pesto si môžeme pripraviť aj doma. Príprava je rýchla a jednoduchá. V chladničke pesto vydrží aj niekoľko dní.
Postup
- Píniové oriešky vopred nasucho opečieme na panvici.
- V mixéri rozmixujeme opražené píniové oriešky spolu s cesnakom.
- Po dávkach pridáme pod vodou opláchnuté a dôkladne osušené bazalkové lístky, postupne pridávame aj olej. Mixujeme krátko, aby bazalka prehrievaním nezhorkla a nestratila svoju pôvodnú zelenú farbu.
- Nakoniec zamiešame nastrúhaný parmezán, pesto osolíme, okoreníme, pridáme trochu citrónovej šťavy a pestom naplníme menšiu uzatvárateľnú nádobu, najlepšie malý zavárací pohár. Povrch pesta zalejeme po horný okraj olejom (na konzerváciu), nádobu dôkladne uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.
- Pesto môžeme použiť na cestoviny, ako základ na pizzu, do omelety, či dipu, na bruschettu, ale aj na marinovanie mäsa a pod.
Dobrú chuť!