Bazalkové pesto

Domáce bazalkové pesto

Autor receptu: kucharocka123

Bazalkové pesto si môžeme pripraviť aj doma. Príprava je rýchla a jednoduchá. V chladničke pesto vydrží aj niekoľko dní.

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Píniové oriešky vopred nasucho opečieme na panvici.
  2. V mixéri rozmixujeme opražené píniové oriešky spolu s cesnakom.
  3. Po dávkach pridáme pod vodou opláchnuté a dôkladne osušené bazalkové lístky, postupne pridávame aj olej. Mixujeme krátko, aby bazalka prehrievaním nezhorkla a nestratila svoju pôvodnú zelenú farbu.
  4. Nakoniec zamiešame nastrúhaný parmezán, pesto osolíme, okoreníme, pridáme trochu citrónovej šťavy a pestom naplníme menšiu uzatvárateľnú nádobu, najlepšie malý zavárací pohár. Povrch pesta zalejeme po horný okraj olejom (na konzerváciu), nádobu dôkladne uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.
  5. Pesto môžeme použiť na cestoviny, ako základ na pizzu, do omelety, či dipu, na bruschettu, ale aj na marinovanie mäsa a pod. Dobrú chuť!