Domáca živánska v ťapši fotorecept

babina49 - fotkababina49, 28. apríla 2012
Domáca živánska v ťapši (fotorecept)
Foto: babina49

Tento recept bol odvysielaný v relácii Tajomstvo mojej kuchyne,varil ho Ivo Ladižinský a moju mamičku hneď zaujal,tak sme ho vyskúšali.Keďže som bola na dedine,pracovalo sa v záhrade a "hladných krkov" bolo dosť,tak sa toto sýte jedlo hodilo (aj svojím množstvom)

Suroviny

4 ks vykostené
4 plátky ,alebo pliecko
1 kg
300 g tenké plátky
2 ks
2 ks -väčšia
1 fľaša
podľa potreby
cca 1 kg
na vymastenie ťapše ,alebo olej
 - pretlačený

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    potrebné suroviny

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    masťou,alebo olejom vymastíme hlbší pekáč, alebo v mojom prípade hlinenú ťapšu.Na dno ide vrstva cibule,nakrájanej na kolieska

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ďalšiu vrstvu tvori umytá kyslá kapusta (može sa pokrájať),zemiaky pokrájané na kolieska,ktoré som posolila,posypala mletou rascou a mletým čiernym korením.Ako ste si isto všimli ,nedopatrením som zamenila postup kapusty a zemiakov,ale to vobec nevadí,ako to tam nahádžete....

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ďalšiu vrstvu tvorí na kolieska nakrájaná klobása (ja som teraz dala suchú,ale inak dávam čerstvú klobásu),potom tam nahádžem na striedačku kuracie stehná a bravčové mäso,nakrájané na menšie kúsky,ktoré som najskor v miske zmiešala s horčicou,pretlačeným cesnakom a korením na živánsku

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tento postup zopakovať este raz

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vrchnú vrstvu tvorí na plátky pokrájaná oravská slanina

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na záver som to poliala čiernym pivom - chýbalo z neho iba za pohár,ktoré som vypila ja xixixi

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikryté alobalom sa to pieklo cca 2 hodiny

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a hotovo

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dobrú chuť. Papá sa to s chlebíkom,lebo všetko ostatné je už v tom

    Domáca živánska v ťapši (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Ten nazov ma rozosmial. To slovo "tapsa" pouzivala moja babka a som ho uz nepocula ani nepamatam. Recep pekny. Moze sa to vsetko dat aj do rimskeho hrnca...no nie, nech sa vyuzije.
Ten receptík vyzerá veľmi dobre, ako stvorený na brigády... Už aj ukladám a keď bude príležitosť, a to určite bude, uvarím...
@slawi , slovo ťapša pochádza z maďarského slova ( neviem či to správne píšem) "tepši" čo v slovenčine znamená pekáč. Aj moja babička maďarka hovorila na pekáč: tepša. U nás sa slovo ťapša používa skôr ako jemná nadávka: ty ťapša.
Mimo toho recept som uložila so svojej KK. Najbližší víkend sa bude u nás v záhrade asi pracovať a už sa teším na živánsku v ťapši.
aj môj otec, ináč rodený dlhogeneračný prešporák, používal slovo tepša. "... pieklo sa to na tepši" s výslovnosťou s tvrdým "t". :-)) len v jeho rodine sa to slovo používalo na placatý plech, prípadne na taký ten velikánsky pekáč (plech) so zvýšenými okrajmi, ktorý keď vopcháš do trúby, tak je "konc plná". akože úplne plná. :-) to, čo máš na obrázku, je u nás hlinený pekáč. ale to je úplne jedno, lebo ten recept sa mi páči, je to také objemové krmivo, takže v lete prinesiem dcére do záhrady a bude sa piecť vonku v peci. už som na to zvedavá.

Pridaj komentár k receptu: