Domáca živánska v ťapši (fotorecept)
Autor receptu: babina49
Tento recept bol odvysielaný v relácii Tajomstvo mojej kuchyne,varil ho Ivo Ladižinský a moju mamičku hneď zaujal,tak sme ho vyskúšali.Keďže som bola na dedine,pracovalo sa v záhrade a "hladných krkov" bolo dosť,tak sa toto sýte jedlo hodilo (aj svojím množstvom)
Postup
- potrebné suroviny
- masťou,alebo olejom vymastíme hlbší pekáč, alebo v mojom prípade hlinenú ťapšu.Na dno ide vrstva cibule,nakrájanej na kolieska
- ďalšiu vrstvu tvori umytá kyslá kapusta (može sa pokrájať),zemiaky pokrájané na kolieska,ktoré som posolila,posypala mletou rascou a mletým čiernym korením.Ako ste si isto všimli ,nedopatrením som zamenila postup kapusty a zemiakov,ale to vobec nevadí,ako to tam nahádžete....
- ďalšiu vrstvu tvorí na kolieska nakrájaná klobása (ja som teraz dala suchú,ale inak dávam čerstvú klobásu),potom tam nahádžem na striedačku kuracie stehná a bravčové mäso,nakrájané na menšie kúsky,ktoré som najskor v miske zmiešala s horčicou,pretlačeným cesnakom a korením na živánsku
- tento postup zopakovať este raz
- vrchnú vrstvu tvorí na plátky pokrájaná oravská slanina
- na záver som to poliala čiernym pivom - chýbalo z neho iba za pohár,ktoré som vypila ja xixixi
- prikryté alobalom sa to pieklo cca 2 hodiny
- a hotovo
- dobrú chuť. Papá sa to s chlebíkom,lebo všetko ostatné je už v tom