Pečeňová paštéta
Pečeňová paštéta

Domáca pečeňová paštéta fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. januára 2020
Domáca pečeňová paštéta (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
1 ks
4 strúčiky
1 štipka
1 KL
2 KL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájame na plátky.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babidka
@kimlo , ta pasteta musi byt uzasna.Mam este asi pol kila zmrazenej pecienky z poslednej zabijacky... takze coskoro vyskusam aj tvoj recept.Po kazdej zabijacke robievam pastetu ale kedze sa u nas cela nezje, tak polovicu zmesi davam upiect do malych zapekacich misiek .Potom ich rozdam po rodine alebo priatelkam.Je to taky vdacny darcek:-)Este mam jednu odskusanu vychytavku od @masiara a to pridat do zmesi aj mletu skoricu.Radil to pri jednom mnou oblubenom recepte na pastetu
 varecha.pravda.sk/recepty/predvianocna-pasteta-mojho-otca...
jakaem
Ukladám, vyzerá úžasne, len sa chcem opýtať k tomu paštetovemu koreniu, neviete či sa dá kúpiť niečo už hotové:)
1x kimlo
caterina
kedysi....ale to su uz rokyyyy som si obcas kupila hotovu pastetu. aj ked v principe nemam rada pecienku, chutila mi. ale vsetci vieme, ze to je iba sajrajt, ktory s pecienkou nema nic spolocne. dala by som si, dobre si to pripravil, raz vyskusam. ako natierku na cerstvy chlieb
2x kimlo a haji
kimlo
@jakaem (15.1.2020 15:05)
Myslím že sa dá kúpiť aj hotová zmes, najmä v špeciálnych obchodoch s koreninami. Videl som takú hotovú zmes aj v Čechách. Ale keď dáš do sitka spomenuté koreniny vcelku a vyvaria sa spolu s bocikom tak to bude mat rovnaký efekt. Držím palce :-)
1x haji
kimlo
@kvakac (15.1.2020 11:02)
Kamarát môj vyskúšaj a uvidíš! Je fakt výborná! A že mame rovnaké chute už dávno viem... :-)
2x kvakac a haji
smejkad
Slintam ako bernardín
Koľko cca môžem rátať, že v chlade vydrží?
Lebo pre dve, čo sa vo veľkej miere stravujú v škole a v práci, je to celkom dosť
evanaaa
Prvé, čo som spravila po prečítaní - prhltla som sliny a uložila si recept do KK....ja robievam z teľacej aj z hovädzej pečene, ale jednoduchým spôsobom, je výborná, ale zastrájam sa aj na bravčovú pečeň. Ja len pokrájam pečeň na menšie kúsky, dám ju opiecť na opraženú cibuľku na masti, ( môže byť bravčová alebo kačacia-husacia), zalejem šľahačkovou smotanou ( 30-33 %) a ochutím - od oka rôznymi pochutinami, aj trošku štipľavého dám a zmes trochu prevarím. Potom už len rozmixujem tak, ako chcem - či jemnejšie alebo nahrubšie a nalejem do téglika a po vychladnutí dám do chladničky, kde vydrží aj 10 dní, ak sa teda nezje skôr. Ale vyskúšam, aj tvoj spôsob @kimlo.
kimlo
@smejkad (15.1.2020 18:08)
Niesú tam vajcia, smotana a iné prísady ktoré by mali znížíť trvanlivosť, myslím že zabalená v alobale by mala v chladničke vydržať aspoň týždeň. Ale kľudne vyskúšaj aj z polovičnej dávky, len to chce menšiu formu. Možno sa dá aj zamraziť ale to som neskúšal.
abdul
Veľmi fajne to vyzerá. Nám nepravidelným dietárom nebezpečné chute robíš ... Uložím a niekedy pri mojich schopnostiach to skúsim vyrobiť.
jankov
Bod 14 by znel jedlejšie takto ...Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe a ako príloha, vychladené pivko...:-)
Tvoj recept sa javí ako jednoduchý...nakúpim suroviny a urobím si ju...a po vychladení si ju podáme aj s priateľmi ale aj s prílohou...keď bude ešte teplá, skúsim dať niečo do skla a pasterizovať...uvidíme, okoštujeme, keď bude jedlá pokušáme a keď nejedlá, do zbernej nádoby separujeme...
staja
Zase si pridal jeden parádny recept, ktorý láka vyskúšať ho. Krásna práca, perfektná prezentácia.
sonulienka
Tak tomu sa hovorí pravá paštéta nemá chybu. Klobúk dole . Ale čo sa čudujeme od nášho pána majstra kuchára ani iné nemôže byť.
frezia68
Krásny recept,už je uložený a čaká na realizáciu. Dobre,že som nakukla.Pouvažujem,či by som zasterilizovala do malých fliaš. Máš prax,@Kimlo ?
veronika353
Manžel dělal tuto paštiku v pátek,dnes je v ledničce už jen malý kousek.Je výborná a každému chutnala.Všem doporučuji vyzkoušet!
1x kimlo
frezia68
@Afataga : Ďakujem,mám veľmi rada paštéty,ale sa chystám na návštevu a chcem odniesť niečo aj do zásoby,aby im chvíľu vydržalo,tak 3-4 týždne v chladničke.Nechcem im pokaziť žalúdky a chystám sa na bavorskú sekanú,tá im chutila,asi pridám recept -jemná a fajnová.
1x kimlo
kimlo
Ďakujem Vám za povzbudivé komentáre. :-)
kimlo
@frezia68 (18.1.2020 11:40)
Áno, dávam aj do pohárov, ale túto som ešte neskúšal. Podchvíľou robievam paštéty do pohárov. V tejto nie je nič také čo vy sa malo pokaziť. Určite bude dobrá aj v pohári.
evusik
Krásny recept a veľká gratulka k výhre :-)
My sme tiež asi pred 2 týždňami robili pečeňovú paštétu, zavárali sme do pohárov. Máme svoj recept, ale je veľmi podobný tomu tvojmu. Na Veľkú Noc spravím tak ako ty, aj s tou slaninkou, to sa mi veľmi páči.


2x kimlo a haji
45678
@kimlo (21.1.2020 06:51)

Blahoželám k zaslúženej výhre :-) tvoje recepty sú nielen na pohľad, ale aj na chuť výborne, takmer identické k chuti našej rodiny:-) máš pravdu, táto paštéta je topka! Ja bôčik už nevarim, odkedy si mi odporučil pomaly hrniec je stále v akcii:-)) a teda aj bôčik som robila na pastetu v ňom.
Už predpestovavas chilly:-)?
2x kimlo a haji
kimlo
@evusik (3.2.2020 10:31)
Ďakujem Ti, aj za krásne foto, dúfam že sa niekedy podelíš aj o ten Váš recept, takých nieje nikdy dosť... :-)
1x evusik
kimlo
@45678 (3.2.2020 13:08)
Som rád že sa Ti páčia moje recepty, PH je aj u mňa dosť často využívaný. Papričky už mám vyklíčené, asi 10 druhov, niektoré aj nové odrody, zatiaľ pekne rastú, majú asi 5cm, za chvíľu budem presádzať do kelímkov...
1x 45678
appetit
Včera som to vyskúšal a musím uznať, že to je proste fantázia.


1x kimlo