Pečeňová paštéta
Pečeňová paštéta

Domáca pečeňová paštéta fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. januára 2020
Domáca pečeňová paštéta (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
1 ks
4 strúčiky
1 štipka
1 KL
2 KL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájame na plátky.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@kimlo , ta pasteta musi byt uzasna.Mam este asi pol kila zmrazenej pecienky z poslednej zabijacky... takze coskoro vyskusam aj tvoj recept.Po kazdej zabijacke robievam pastetu ale kedze sa u nas cela nezje, tak polovicu zmesi davam upiect do malych zapekacich misiek .Potom ich rozdam po rodine alebo priatelkam.Je to taky vdacny darcek:-)Este mam jednu odskusanu vychytavku od @masiara a to pridat do zmesi aj mletu skoricu.Radil to pri jednom mnou oblubenom recepte na pastetu
 varecha.pravda.sk/recepty/predvianocna-pasteta-mojho-otca...