Pečeňová paštéta
Pečeňová paštéta

Domáca pečeňová paštéta fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. januára 2020
Domáca pečeňová paštéta (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
1 ks
4 strúčiky
1 štipka
1 KL
2 KL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájame na plátky.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.

    Domáca pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
@kimlo , ta pasteta musi byt uzasna.Mam este asi pol kila zmrazenej pecienky z poslednej zabijacky... takze coskoro vyskusam aj tvoj recept.Po kazdej zabijacke robievam pastetu ale kedze sa u nas cela nezje, tak polovicu zmesi davam upiect do malych zapekacich misiek .Potom ich rozdam po rodine alebo priatelkam.Je to taky vdacny darcek:-)Este mam jednu odskusanu vychytavku od @masiara a to pridat do zmesi aj mletu skoricu.Radil to pri jednom mnou oblubenom recepte na pastetu
 varecha.pravda.sk/recepty/predvianocna-pasteta-mojho-otca...
kedysi....ale to su uz rokyyyy som si obcas kupila hotovu pastetu. aj ked v principe nemam rada pecienku, chutila mi. ale vsetci vieme, ze to je iba sajrajt, ktory s pecienkou nema nic spolocne. dala by som si, dobre si to pripravil, raz vyskusam. ako natierku na cerstvy chlieb
@jakaem (15.1.2020 15:05)
Myslím že sa dá kúpiť aj hotová zmes, najmä v špeciálnych obchodoch s koreninami. Videl som takú hotovú zmes aj v Čechách. Ale keď dáš do sitka spomenuté koreniny vcelku a vyvaria sa spolu s bocikom tak to bude mat rovnaký efekt. Držím palce :-)
Prvé, čo som spravila po prečítaní - prhltla som sliny a uložila si recept do KK....ja robievam z teľacej aj z hovädzej pečene, ale jednoduchým spôsobom, je výborná, ale zastrájam sa aj na bravčovú pečeň. Ja len pokrájam pečeň na menšie kúsky, dám ju opiecť na opraženú cibuľku na masti, ( môže byť bravčová alebo kačacia-husacia), zalejem šľahačkovou smotanou ( 30-33 %) a ochutím - od oka rôznymi pochutinami, aj trošku štipľavého dám a zmes trochu prevarím. Potom už len rozmixujem tak, ako chcem - či jemnejšie alebo nahrubšie a nalejem do téglika a po vychladnutí dám do chladničky, kde vydrží aj 10 dní, ak sa teda nezje skôr. Ale vyskúšam, aj tvoj spôsob @kimlo.
@smejkad (15.1.2020 18:08)
Niesú tam vajcia, smotana a iné prísady ktoré by mali znížíť trvanlivosť, myslím že zabalená v alobale by mala v chladničke vydržať aspoň týždeň. Ale kľudne vyskúšaj aj z polovičnej dávky, len to chce menšiu formu. Možno sa dá aj zamraziť ale to som neskúšal.
Veľmi fajne to vyzerá. Nám nepravidelným dietárom nebezpečné chute robíš ... Uložím a niekedy pri mojich schopnostiach to skúsim vyrobiť.
Bod 14 by znel jedlejšie takto ...Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe a ako príloha, vychladené pivko...:-)
Tvoj recept sa javí ako jednoduchý...nakúpim suroviny a urobím si ju...a po vychladení si ju podáme aj s priateľmi ale aj s prílohou...keď bude ešte teplá, skúsim dať niečo do skla a pasterizovať...uvidíme, okoštujeme, keď bude jedlá pokušáme a keď nejedlá, do zbernej nádoby separujeme...
@Afataga : Ďakujem,mám veľmi rada paštéty,ale sa chystám na návštevu a chcem odniesť niečo aj do zásoby,aby im chvíľu vydržalo,tak 3-4 týždne v chladničke.Nechcem im pokaziť žalúdky a chystám sa na bavorskú sekanú,tá im chutila,asi pridám recept -jemná a fajnová.

Pridaj komentár k receptu: