Domáca pečeňová paštéta fotorecept
Foto: kimlo
Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.
porcií
príprava
na 130 °C
Postup
-
1
Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.
-
2
Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.
-
3
Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
-
4
Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.
-
5
Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.
-
6
Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.
-
7
Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.
-
8
Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.
-
9
Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.
-
10
Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.
-
11
Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.
-
12
Krájame na plátky.
-
13
Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
-
14
Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.
varecha.pravda.sk/recepty/predvianocna-pasteta-mojho-otca...
Ďakujem za upozornenie, už som to opravil.
Ďakujem za tip, je to naozaj podobný recept, s tou škoricou to nabudúce skúsim.
Myslím že sa dá kúpiť aj hotová zmes, najmä v špeciálnych obchodoch s koreninami. Videl som takú hotovú zmes aj v Čechách. Ale keď dáš do sitka spomenuté koreniny vcelku a vyvaria sa spolu s bocikom tak to bude mat rovnaký efekt. Držím palce :-)
Kamarát môj vyskúšaj a uvidíš! Je fakt výborná! A že mame rovnaké chute už dávno viem... :-)
Koľko cca môžem rátať, že v chlade vydrží?
Lebo pre dve, čo sa vo veľkej miere stravujú v škole a v práci, je to celkom dosť
Niesú tam vajcia, smotana a iné prísady ktoré by mali znížíť trvanlivosť, myslím že zabalená v alobale by mala v chladničke vydržať aspoň týždeň. Ale kľudne vyskúšaj aj z polovičnej dávky, len to chce menšiu formu. Možno sa dá aj zamraziť ale to som neskúšal.
Ďakujem za pochvalu :-)
Tvoj recept sa javí ako jednoduchý...nakúpim suroviny a urobím si ju...a po vychladení si ju podáme aj s priateľmi ale aj s prílohou...keď bude ešte teplá, skúsim dať niečo do skla a pasterizovať...uvidíme, okoštujeme, keď bude jedlá pokušáme a keď nejedlá, do zbernej nádoby separujeme...
ano.
sice nie som Kimlo :-), ale odpoviem, ja robim takto do poharikov: varecha.pravda.sk/recepty/pecenova-pasteta-fotorecept/560...
ak chces mat uplnu istotu, mozes sterilozovat este raz na druhy den 30 - 60 min. No a korenie si daj ake chces, kazdy ma rad nieco ine.
Áno, dávam aj do pohárov, ale túto som ešte neskúšal. Podchvíľou robievam paštéty do pohárov. V tejto nie je nič také čo vy sa malo pokaziť. Určite bude dobrá aj v pohári.
My sme tiež asi pred 2 týždňami robili pečeňovú paštétu, zavárali sme do pohárov. Máme svoj recept, ale je veľmi podobný tomu tvojmu. Na Veľkú Noc spravím tak ako ty, aj s tou slaninkou, to sa mi veľmi páči.
Blahoželám k zaslúženej výhre :-) tvoje recepty sú nielen na pohľad, ale aj na chuť výborne, takmer identické k chuti našej rodiny:-) máš pravdu, táto paštéta je topka! Ja bôčik už nevarim, odkedy si mi odporučil pomaly hrniec je stále v akcii:-)) a teda aj bôčik som robila na pastetu v ňom.
Už predpestovavas chilly:-)?
Ďakujem Ti, aj za krásne foto, dúfam že sa niekedy podelíš aj o ten Váš recept, takých nieje nikdy dosť... :-)
Som rád že sa Ti páčia moje recepty, PH je aj u mňa dosť často využívaný. Papričky už mám vyklíčené, asi 10 druhov, niektoré aj nové odrody, zatiaľ pekne rastú, majú asi 5cm, za chvíľu budem presádzať do kelímkov...
A ďakujem za blahoželanie.