Pečeňová paštéta
Domáca pečeňová paštéta (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.
10 porcií |
40 minút príprava |
120 minút na 130 °C |
Postup
- Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.
- Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.
- Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
- Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.
- Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.
- Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.
- Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.
- Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.
- Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.
- Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.
- Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.
- Krájame na plátky.
- Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
- Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.