Pečeňová paštéta

Domáca pečeňová paštéta (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Jednoduchá a chutná paštéta, dá sa použiť aj ako nátierka, alebo súčasť studenej misy ako pohostenie.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv ku koreniu na paštétu: Každý môže použiť koreniacu zmes podľa svojej chuti. Ja som použil zmes, ktorú som si zarobil z borievok, nového korenia, zmesi korenia 4 farieb, sušených húb, muškátového orecha, bobkových listov, tymianu, majoránu, klinčekov a sušeného zázvoru. Všetko spolu pomleté na jemný prášok.
  2. Bôčik dáme variť v malom množstve vody, aby bol ponorený, spolu s cibuľou, cesnakom, zmesou korenia, rascou a soľou. Varíme prikryté, podľa veľkosti na miernom ohni asi 1 hodinu.
  3. Uvarený bôčik precedíme a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
  4. Surovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, následne pomelieme aj uvarený bôčik.
  5. Zmes dobre premiešame, ak je málo riedka, pridáme vývar z bôčika.
  6. Ponorným mixérom rozmixujeme na polotekutú zmes. Opäť si pomáhame riedením vývarom.
  7. Paštétovú formu na pečenie vystelieme údenou slaninou. Ja som použil plátky oravskej a údenej iberijskej.
  8. Vlejeme rozmixovanú zmes pečene a bôčika.
  9. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do plechu naplneného vodou. Vo vodnom kúpeli pečieme pri 130 °C asi 120 minút.
  10. Po upečení necháme ešte zabalené vychladnúť, vychladnuté uložíme do chladničky do budúceho dňa aby paštéta stuhla. Ja som to na chvíľu odokryl kvôli foteniu, aby sme videli ako je to upečené.
  11. Potom vyklopíme. Aby to išlo ľahšie vyklopiť, namočil som na chvíľku pekáč do teplej vody, aby slanina trocha povolila od stien pekáča.
  12. Krájame na plátky.
  13. Zvyšok paštéty zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
  14. Výborná je na čerstvo upečenom kváskovom chlebe.