Foto: amelie
Hľadala som v maminých receptových zošitoch nejaké neokukané vianočné pečivo. A našla som recept na otcovu paštétu, ktorú sme mali veľmi radi, ale nejedli Zobraziť celý popisHľadala som v maminých receptových zošitoch nejaké neokukané vianočné pečivo. A našla som recept na otcovu paštétu, ktorú sme mali veľmi radi, ale nejedli sme ju, odkedy už otec nie je medzi nami... Tento objav ma veľmi potešil a dúfam, že aj vám bude paštéta chutiť:-)
Suroviny
1 kg |
|
600 - 650 g |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
2 ks |
|
1 čl |
|
štipka |
|
|
|
(alebo oravská) |
|
ak nepoužijete slanú slaninu |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.
-
2
Do hrnca dáme zovrieť vodu. Z bôčika odrežeme kožu a kosti a pokrájame ho na kúsky asi 4x5 cm. Pečeň pokrájame na dlhšie kusy, ktoré sa vmestia do otvoru mlynčeka na mäso. Keď voda zovrie, vložíme do hrnca kúsky bôčika. Varíme asi 5 minút, potom do vody pridáme pečeň a varíme spolu ďaších 5 minút.
-
3
Odstavíme z ohňa a dierkovanou naberačkou vyberieme kúsky mäsa a pečene. Zomelieme spolu s cesnakom a cibuľou,
-
4
pridáme vajcia, čierne korenie, muškátový oriešok. Ak treba, trochu zriedime vývarom z bôčika a pečene.
-
5
Dno terinky alebo formy na biskupský chlebík vyložíme plátkami anglickej alebo oravskej slaniny a naplníme ju paštétovou zmesou. Navrch poukladáme stonky čerstvého tymianu a zakryjeme plátkami slaniny.
-
6
Naplnenú formu vložíme do hlbokého plechu, do ktorého nalejeme vodu.
-
7
Vo vodnom kúpeli pečieme 25 - 35 minút pri teplote 160°C. Rúru nepredhrievame. Keď sa začnú plátky slaninky navrchu skrúcať, terinku s paštétou vyberieme zh rúry a necháme trochu vychladnúť na mriežke. Keď je slaninka navrchu teplá, ale nie horúca, priložíme na terinku podnos a preklopíme ju. A môžeme krájať:-)
ja som túto paštetu-ked sme boli plná rodina-robievala a dávala do pohárikov a sterilizovala..a bola-až kým sa nezjedla..luxus-proti dnešným..porozmýšľam..možno urobím..má kto zjesť a veru-mám komu rozdať...
dobre si pripomenula..
pre môjho muža najkoláče-pečené mäso a takéto "zákusky"...:-)
Dá sa to iste zvládnuť aj ponorným mixérom.
Ja som pečeňový syr robil práve s takým mixérom.
Máš pekné recepty tak ti niečo prezradím čo málokto vie.Do pečeňových paštét sa podla normy pridáva aj škorica mletá bez cukru..Samozrejme z mierou na zjemnenie chuti.* * * * *
Naozaj neni čo ďakovať.
Nemáš čo ďakovať.Rado sa stalo.Škoricou zjemňujem aj paradajkovú omáčku.
zisťujem, že máme veľmi podobné kuchyne a to už dávnejšie :-)
nádherne sa ti vydarila paštéta tvojho dobrého otca!!!
5*****
Ukladám, možno bude na Silvestra.
Dcere som dala ochutnat a ta ju vychvalila , ze je vyborne dochutena . Aj ta troska skorice naozaj urobila svoje . Obycajne nemam na pecenovych pastetach rada prave tu mierne nahorkastu chut a zrejme tou skoricou sa ta chut zmenila na nieco uplne ine , jemnejsie a pre mna ovela prijatelnejsie . Do celej davky som dala asi polovicu kavovej lyzicky skorice , zvysom presne podla receptu .