Domáca paštéta z kuracích pečienok (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Recept mi dala asi pred 4 rokmi moja kamarátka, lebo vie, že paštéky z obchodu nejem a hneď ma aj upozornila, aby som ju robila z dvojitej dávky, lebo nám bude veľmi chutiť a z jednej dávky je toho dosť málo. A mala pravdu :-)). Už som ju nerobila asi rokl, lebo predtým som ju robila tak často, až sme sa jej objedli. Teraz som sa rozhodla túto pochúťku urobiť znova a kým sa to všetko pripravuje na šporáku, recept hodím do pľacu. Uverejňujem množstvá surovín z pôvodného receptu.

15 minút
príprava
30, sterilizovanie 3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky koreniny a soľ - každý podľa svojej chuti. Tu sú všetky suroviny a postupujeme nasledovne:
  2. Rožky nakrájať a zaliať mliekom, ale aby neplávali, slaninku (ja dávam takú samé mäsko) nakrájame, popražíme a upražíme na nej cibuľu, ktorú stačí nakrájať na väčšie kusy, lebo sa všetko sa to bude mixovať. Umyté, odblanené a odkvapkané pečienky orestujeme na masle a podusíme do mäkka. Keď som chcela mať istotu, že aj tá slaninka, vlastne skoro len samé mäsko, bude tiež úplne mäkke, pridala som ju po upražení cibule k pečienkam a spolu udusila pod pokrievkou.
  3. Na koniec som do klasického pohárového mixéra naliala vývar, rozbila vajíčka, pridala vyžmýkané rožky, pečienky, soľ, mleté ČK, mletý zázvor a rozmixovala dohladka. Masa je riedka, ale tak to má byť :-)), lebo vajíčka pri tepelnej úprave stuhnú a po vychladnutí stuhne aj maslo. Prvýkrát som volala kamarátke, či v recepte nie je chyba, že je to také riedke. Potom už len ponalievať do pohárikov, uzavrieť a sterilizovať v hrnci s vodou na 80 st. 2-3 hodiny. Ja ju nechávam pre istotu tie 3 hod., predsa len vajíčka sa dávajú surové, a potom sa dá uskladniť aj na dlhšu dobu. Toto množstvo je z dvojitej dávky.