Sušené mäso
Sušené mäso

Doma sušené mäso fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 6. apríla 2021
Doma sušené mäso (fotorecept)
Foto: kvakac

Veľmi nám chutí sušené mäso. Tak sme si ho začali robiť doma. Ak by ste si ho chceli spraviť aj vy, tak tu je Zobraziť celý popisVeľmi nám chutí sušené mäso. Tak sme si ho začali robiť doma. Ak by ste si ho chceli spraviť aj vy, tak tu je návod ako to robím ja.

Suroviny

1500 g (krkovička, karé, bôčik a iné)
1 KL
1 KL (alebo mleté čierne korenie)
1/2 KL
30 g (20 g na 1 kg mäsa)
1/5 KL
1 KL
Na uloženie:
2 kg




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme zmes korenia na potretie. Kto chce, môže dať viac čili. Ja som dal celú KL. Nakoniec do korenín primiešame rýchlosoľ - 20 g na 1 kg mäsa. Takýmto postupom som robil bravčovú krkovičku, bravčové karé a bravčový bôčik. Niekedy skúsim aj kačacie prsia. Tu je ukážka na bravčový bôčik. Mäso zbavíme kostí a chrupaviek a dôkladne umyjeme. Usušíme riadne v čistej utierke.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešané koreniny rukami potrieme po celom obvode mäsa a dobre ho naň natlačíme. Mäso dáme do vhodnej nádoby. Ak vám tieto koreniny nechutia, tak si ich môžete upraviť podľa vlastnej chuti.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som na prípravu použil pekáč z jenského skla. Na spodok nádoby som dal 3/4 kila kuchynskej soli. Na to som položil mäso potreté koreninami kožou dolu.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvyškom soli (1,25 kg) som zasypal mäso po bokoch aj vrch. Nádobu som uzavrel vrchnákom z nej. Cele to uložíme do chladu, tak 4 °C - 8 °C. Ja som to dal do chladničky na spodok. V tejto soli to necháme sedem až osem dní. Mäso za túto dobu pustí kopu vody a to je dobré. Stratí asi jednu tretinu objemu. Po tejto dobe mäso vytiahneme a opláchneme pod tečúcou vodou. Necháme odkvapkať od vody a ešte osušíme v čistej utierke. Už nedávame žiadne korenie, je ho na ňom dosť. Potom na mäso dáme hák, alebo dáme do špagátu a zavesíme do chladnejšej komory 5°C až 10°C sušiť. Ideálna je komora (miestnosť) vlhká a dostatočné vetraná. Vtedy sa mäso krásne vysuší. Vhodný čas je na sušenie od neskoršej jesene do polovice jari. Krkovičku sušíme asi 4 týždne, karé 10 až 14 dní. Na bôčik tak tri týždne sušenia stačí. To som napísal základný čas, keď necháte dlhšie, nič nepokazíte, naopak, je to ešte lepšie. Potom ak mäso nebudete hneď konzumovať tak ho pokrájajte a zabaľte do vzduchotesných vreciek. To aby sa mäso ďalej nesušilo. Ja mám skúsenosť, že netreba baliť. Nemá čas moc stvrdnúť. Je tu ešte aj možnosť, že to nebudete sušiť. No vtedy odporúčam tepelne upraviť - v uzavretom vrecúšku pomaly variť, ako keď údené varíte.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je sušené karé. Chuť veľmi dobrá - korenistá.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je sušená krkovička.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krkovička v reze. Tá mozaika krása a ako sa šmýka dolu krkom, jedna báseň.

    Doma sušené mäso (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Povedený recept, pro mě něco jako Fata Morgána. Nedosažitelné. Ale dobré vědět, kde a že recept najdu. Krásná práce, tu chuť si ani neumím představit... utopím klávesnicu. Jsi nesmírně šikovný! Díky za sdílení.
kvakac
@martamm (6.4.2021 17:46)

Vďaka za koment. Nie len manžel, ale aj ostatný členovia rodiny by sa potešili. Je to naozaj chutné. Treba to potom, len na tenko krájať a vychutnávať.
kvakac
@haji (6.4.2021 19:47)

Vďaka za koment. Chuťovo je to podobne ako schwarzwaldská šunka. Je to aj diétne, lebo to nie je údené. No chuťovo by sa zdalo, ako údené. Vhodné na samotné jedenie, ale aj príchuť do rôzneho jedla. No pozor moc toho nerobiť, lebo je to návykové.
kvakac
@terinka55 (6.4.2021 19:48)

Vďaka za koment. Čože ja to dedo začal robiť a veľmi nám to zachutilo. Preto som sa dal aj ja na to.
motyka
Ja nemám na takúto lahôdku podmienky. To chce svoju vlastnú a dobrú komoru aj "nervyčky" Ale dedkovi a tebe skladám poklonu. Chutilo by nám všetkým.
elenas
Takúto špecialistku robievala aj moja babka ale výlučne z panenky. Je to starý spôsob spracovania mäsa, kedy ešte nebola chladnička s mrazničkou. Treba dodržať správny postup prípravy a mať na to podmienky aby mäso bolo bezpečne pripravené, inak je to úžasná lahôdka. Obdivujem tvoje odhodlanie a trpezlivosť. Výsledok je úžasný.
1x kvakac
kvakac
@motyka (7.4.2021 14:25)

Vďaka za koment. Je to celkom jednoduché, len to čakanie na usušenie je dlhé. Prvý krát keď som to robil chodil som stále pozerať či je to už usušené. No ale čakanie stojí za tu dobrú chuť.
1x motyka
kvakac
@elenas (7.4.2021 19:03)

Vďaka za koment. Teraz dostať mäsa aké potrebuješ, tak sa to dá urobiť často. Kedysi starý rodičia mäso zo zabíjačky rozdelili a každý kúsok mäsa mal svoje určenie. Naviac chutná je krkovička a potom bôčik. Musia tam byť mastné pasy, vtedy to dodá lahodnú chuť. Netreba veľa korenín a samé si to vytvorí svoju chuť. Ta soľ odstráni všetku vodu z mäsa, ktorá by spôsobila kazenie mäsa. Máš pravdu výsledok je úžasný.
avuska
Priam citim tu chut na jazyku a pri najblizsej prilezitosti vyskusame a davam ⭐⭐⭐⭐⭐
1x kvakac
kvakac
@avuska (7.4.2021 22:23)

Vďaka za koment. Som rád že sa ti to páči. Skús niekedy urobiť a ochutnať tuto dobrotu.
1x avuska
avuska
@kvakac (8.4.2021 10:42)

Cely svet broji za vegetarianstvo, nehadam sa, ale ked por stoji viac nez krkovicka a brokolica priplavala v plaste cez pol sveta , budem verna mojmu mäsku
1x kvakac
avuska
A este zial teraz dostanes mäsa, ktore nie su mäsa, kuracie neklepem a bravcove som uz tiez pomaly prestala, nase bravcive je z cudziny, tu asi nemame podmienky pre chov, tot taky svet
1x kvakac
kvakac
@bugout (10.4.2021 15:31)

Nedá pripomenúť, že mäso sa hlavne súši v prievane, tak sa kvalitne vysuší. Keby sa v chladničke dobré sušilo, tak by saláma a parky aj iné suroviny vydržali kľudne pol roka bez pokazenia - nie?
1x avuska
kvakac
@avuska (10.4.2021 13:32)

Máš veľkú pravdu v komentároch. Plne s tebou súhlasím. Ja som sa teraz ulakomil na kurence s dvomi stehnami v nemenovanom reťazci za 1,49 za kg a veru banujem. Kurence z Polska mastné a ešte aj voňavé no dobré mi tak.
1x avuska
bugout
@kvakac (11.4.2021 08:57) neviem na tvoju otázku odpovedať. Ale myslím si, že napríklad konkrétne párky, ktoré spomínaš vydržia lepšie v chladničke ako závesné v komore.... Ja som ten recept zatiaľ neskúšal (ale rozhodne mám v pláne, keďže nemám komoru) v komentoch ho však úplne všetci chvália. Tak môže to vyskúšať ak chce lebo chápem, že ak nemá komoru tak moc možností nemá. Tiež si nezavesím sušiť krkovičku do obývačky nad televízor :-)
1x kvakac
kvakac
@bugout (11.4.2021 09:42)

Nie nad televízor nedávaj, lebo by si nevnímal čo ide v televízory a stále by si z mäsa ukrajoval. Je to dilema.
1x haji
avuska
@kvakac (11.4.2021 09:19)
Tie kurence su nase, len cestuju do polska a potom nazad, bez pasu ?, mam vyhodu, ze mame dvor a po rodinnej porade (hadke?) si kazdy rok spravime akciu, kacky, husokacky, morky alebo brojlery. Ja osobne uprednostnujem morcacinu, moj zakonity kurca nechce ani vudiet
1x kvakac
kvakac
Až teraz som to zbadal @jojo283 . Ja som sušil v komore na starej chalupe. Komora je na severnú stranu a má malé okno so sitom. To je až do siných mrazov otvorené a teplota ako je teraz vonku. K otázke potrebuje to vzduch bez kúrenia a aby tam nesvietilo slnko, trebárs aj vonku v šope. No aby tam bolo
pritmie a nemala pristúp mačka, pes a myši, lebo vám to zjedia.
1x kimlo