Sušené prsia z husokačky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 12. novembra 2013
Sušené prsia z husokačky (fotorecept)
Foto: tiginko

Dostala som od kamarátov husokačku z domáceho chovu. Napadlo ma obetovať polovicu pŕs na experiment. Pred časom som videla na internete tento zaujímavý recept a zatúžila som si urobiť vlastný prsný pršut v panelákových podmienkach. Postup je strašne jednoduchý a výsledok neuveriteľne dobrý, je to naozaj lahôdka.

Suroviny

1 prsia (z kačky alebo)
1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte na kačacích prsiach nechávali aj kožu s vrstvou tuku, ja som ju odstránila.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nasypeme polovicu hrubozrnnej soli a položíme na ňu prsia.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zasypeme zvyšnou soľou a odložíme na cca 12-15 hodín do chladničky. Ja som to mala dlhšie, cca 20 hod.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uplynutí tohto času prsia dôkladne utierkou očistíme od prebytočnej soli, v tom okamihu vyzerajú takto

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyváľame ich v drvenom čiernom korení (bohužiaľ v tom čase mi zrejme zlyhala pamäť a na tento krok som úplne zabudla. Myslela som si, že si pôvodný recept nemusím vôbec pozrieť, lebo si ho po asi 1 mesiaci dobre pamätám...takže s korením až nabudúce) a zabalíme ich do suchej utierky. Balíček položíme do otvorenej misky a uložíme na 3 týždne úplne dole do chladničky.

    Sušené prsia z husokačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pomerne nedôverčivo som priebežne chodila balíček ovoniavať, okrem soli však nebolo cítiť vôbec nič. Ani utierka nebola vlhká, alebo nejako sfarbená. Výsledkom je naozaj veľmi dobrý pršut, jemný, nežuvačkový, dobre sa krája a ešte lepšie konzumuje. Zdroj: http://olivovakucharka.webgarden.cz

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Že sa tohto nedožil náš otec! Narodil sa a dospel v Juhoslávii a keď sme sa ho ako deti pýtali, čo mu na Slovensku najviac chýba, odpoveď znela: pršut a prženo jahja.
Spadla mi sánka! A nevieš, či by sa to dalo spraviť aj z iného druhu mäsa? Nemá mi kto darovať tú husokačku, hehe... Ale snívam, že napríklad z chudého bravčového stehna by sa mohlo dať.
je to skutočne dobrota, najmä s dobrým červeným vínom.....len malá rada, nabudúce nechaj tú masť a kožu, pri servovaní ju potom môžeš odrezať....s masťou a kožou to pracuje lepšie..:)
neuveritelne ! pozrela som aj povodny recept a paci sa mi to aj s tou "slaninkou" :) parada, kym zozeniem husko-kacku, mozno obetujem nieco ine, laka ma to velmi :)