Dolnozemské zemiaky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. februára 2016

Nečudujem sa, že sa dostali do knižky medzi 100 najlepších maďarských jedál.

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
1 ks
1/4 ks
1 ks
1 ks
1 - 5 ks
cca 5 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po pár minútach som ich v tej utierke osušila. Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno. Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky, a na panvici. Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre. Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Ďakujem, Izka, Táni, tieto drobné sú pre mňa chuťovo najprijateľnejšie. Dajú sa použiť aj zavárané alebo lečo a len prehriať. Myslím, že aj to by šlo;-) alebo už len počkať pár mesiacov...
Na chvilu sa vzdialim a tu taketo dobroty. A vies co ma prve napadlo? Ja sa totiz so zemiakmi velmi nekamaratim. Nahradit ich kvakou alebo saldkymi zemiakmi. Urcite vyskusam. Vdaka za inspiraciu.
@kecemis , no vidíš, nemáš nikam chodiť:-) kvaku neviem, nejedla som, ale batáty sa tiež hodia. Ja by som bez zemiakov umrela hladom:-(
@remcula , to je ono! si ma potešila nádhernou porciou na fotke, brokolica je tiež výborná. Ďakujem pekne obom

Pridaj komentár k receptu: