Dolnozemské zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Nečudujem sa, že sa dostali do knižky medzi 100 najlepších maďarských jedál.

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.
  2. Po pár minútach som ich v tej utierke osušila. Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno. Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky, a na panvici. Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.
  3. V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.
  4. Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre. Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.
  5. Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.