Dolnozemské zemiaky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Nečudujem sa, že sa dostali do knižky medzi 100 najlepších maďarských jedál.
2 porcie |
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.
- Po pár minútach som ich v tej utierke osušila.
Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno.
Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky, a na panvici.
Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.
- V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.
- Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre.
Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.
- Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.