Dlho kysnutý kváskový chlieb fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 15. októbra 2016
Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: monty469

V úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, ktorej chcem týmto veľmi krásne poďakovať za kvások, ktorý mi poslala, a aj za cenné rady, ktoré sú pre začínajúceho "kváskara" na nezaplatenie. Priznám sa, zo začiatku to bola pre mňa španielska dedina. Ale Sisa ma z toho pekne vyviedla, a nasmerovala na správnu cestu. Prepadla som tomu, a každý víkend sa pečie chlebík, a aj iné pečivo :-)

10+35 minút
na 240/200 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 ml vlažná
Po 10-12 hodinách (cesto):
100 g
100 g
400 g
3 ČL
3 ČL
360 ml vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozkvas: Ráno, v mojom prípade v piatok o 5:00 ráno, pred odchodom do práce, dôkladne rozmiešame kvások s vodou a múkou. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme kvasiť cca 10-12 hodín.

  2. 2

    Poobede, po príchode domov z práce, v mojom prípade okolo 15:00 vidíme na kvásku, že pekne vyrástol, a začal pomaly klesať. To znamená, že je čas zamiesiť cesto. Do misy dáme 300 g z rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky. Pridáme ostatné sypké suroviny na cesto, postupne prilievame vodu a miesime. Cesto je lepivé, ale to nevadí. Miesime aspoň 10 minút, ja som ručne takže kto má techniku, už vie ako :-) Misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť 4-5 hodín.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí, v mojom prípade niečo po 20:00, nakysnuté cesto znovu premiesime na pomúčenej doske, sformujeme bochník a uložíme do pomúčenej ošatky, alebo do misy vyloženej pomúčenou utierkou. Ja som to rozdelila do dvoch, lebo som sa bála že mi to "prekysne" :-) Ale myslím si, že stačilo dať do jednej na kilový chlebík. Ale cvičenie robí majstra, stále sa učím. Zabalíme do mikroténovej tašky a dáme do chladničky na 9-10 hodín.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V sobotu ráno, čiže dnes, v mojom prípade okolo 6:00 :-D, cesto vyberieme, ako vidíte cesto nakyslo, a necháme pri izbovej teplote v ošatkách ešte 1 - 1,5 hodiny.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 240 °C, na strednú priečku dáme plech, a takisto dáme plech aj dole. Ak máme rúru vyhriatu, horúci plech, na ktorom budeme piecť vyberieme vonku, a teraz musíme cesto z ošatky dostať na plech. Ja som si vyrezala štvorec z kartónu, na to som položila papier na pečenie, papierom na pečenie smerom k ošatke som ju nadvihla, preklopila, ošatku nadvihla, cesto ostalo na papieri. Potom som to opatrne zošuchla aj s papierom na plech. Vrch chlebíkov som poprášila vodou rozprašovačom, šupla som do rúry a na spodný plech som naliala asi 2 dcl vody a hneď som rúru zavrela, aby vznikla para.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 10 minútach pečenia vyberieme spodný plech, rúru zatvoríme, teplotu znížime na 200 °C a pečieme cca 35-40 minút. Chlebík má po upečení, keď na neho zaklopkáme, znieť duto. Vtedy máme istotu, že je dobre upečený. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nezaparil. Ja som to ešte prikryla vlhkou utierkou, aby kôrka nebola tvrdá.

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Musím povedať, že chuť kváskového chleba je oveľa lepšia, ako chuť chlebíkov z obchodu. Som rada, že som sa na to dala (vďaka Siisa :-), hoci je to časovo náročnejšie, ale tá chuť... nezameniteľná. Pre mňa je najlepší s maslom, a k tomu výborný čaj z materinej dúšky, či inej bylinky, ktoré máme nasušené :-) Ako môžete vidieť, tento dnešný nie je až taký vysoký, ako vidím pri iných receptoch, ale kto vie, časom ....

    Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A aby som nezabudla, posledné Ďakujem patrí mojej kamarátke na diaľku @Haji, ktorá ma tiež všemožne podporovala, obidve sa s tým pasujeme, ako vieme :-) A v konečnom dôsledku to všetko má na svedomí naša milá @Siisa .. ĎAKUJEM

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Prednedávnom si tu @Veronikkka spolu s @Kukulienkou71 obhajovala čosi uplne iné, pripomínam diskusiu: varecha.pravda.sk/diskusie/autorske-prava-k-receptom/7425...
. A @redakcia , je zaujímavé, že prekážajú tzv. vulgárne slová, ale to, že tu niekto doslova pluje na ludí a robí z nich debilov Vám neprekáža??? @Veronikka , prosím Ta, uvedomuješ si, že to čo tak vehementne odsudzuješ v diskusii od @Kukulienka sama teraz robíš? Alebo si už fakt úplne mimo?
@Mijaita (20.11.2016 23:15)

Tak na toto ja nenachadzam slov! @Veronikkka ty nemas chrbtovu kost!!! Ja nemam problem ak ludia si navaria ci upecu podla mojho receptu, prave naopak, velmi ma to potesi. Ale aby na inom webe prezentovali moj recept ako svoj, tak to je vrchol drzosti !! A ako som si vsimla, nie som tu sama komu si ukradla recept. A dokonca este aj sprievodny text k receptu podavas s min. upravami ! Neuveritelne, aki su niektori ludia !!!