Foto: monty469
V úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, Zobraziť celý popisV úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, ktorej chcem týmto veľmi krásne poďakovať za kvások, ktorý mi poslala, a aj za cenné rady, ktoré sú pre začínajúceho "kváskara" na nezaplatenie. Priznám sa, zo začiatku to bola pre mňa španielska dedina. Ale Sisa ma z toho pekne vyviedla, a nasmerovala na správnu cestu. Prepadla som tomu, a každý víkend sa pečie chlebík, a aj iné pečivo :-)
na 240/200 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
2 PL |
|
150 g |
|
150 ml vlažná |
|
Po 10-12 hodinách (cesto): | |
100 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
3 ČL |
|
3 ČL |
|
360 ml vlažná |
|
Postup
-
1
Rozkvas: Ráno, v mojom prípade v piatok o 5:00 ráno, pred odchodom do práce, dôkladne rozmiešame kvások s vodou a múkou. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme kvasiť cca 10-12 hodín.
- 2
Poobede, po príchode domov z práce, v mojom prípade okolo 15:00 vidíme na kvásku, že pekne vyrástol, a začal pomaly klesať. To znamená, že je čas zamiesiť cesto. Do misy dáme 300 g z rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky. Pridáme ostatné sypké suroviny na cesto, postupne prilievame vodu a miesime. Cesto je lepivé, ale to nevadí. Miesime aspoň 10 minút, ja som ručne takže kto má techniku, už vie ako :-) Misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť 4-5 hodín.
- 3
Po vykysnutí, v mojom prípade niečo po 20:00, nakysnuté cesto znovu premiesime na pomúčenej doske, sformujeme bochník a uložíme do pomúčenej ošatky, alebo do misy vyloženej pomúčenou utierkou. Ja som to rozdelila do dvoch, lebo som sa bála že mi to "prekysne" :-) Ale myslím si, že stačilo dať do jednej na kilový chlebík. Ale cvičenie robí majstra, stále sa učím. Zabalíme do mikroténovej tašky a dáme do chladničky na 9-10 hodín.
- 4
V sobotu ráno, čiže dnes, v mojom prípade okolo 6:00 :-D, cesto vyberieme, ako vidíte cesto nakyslo, a necháme pri izbovej teplote v ošatkách ešte 1 - 1,5 hodiny.
- 5
Rúru vyhrejeme na 240 °C, na strednú priečku dáme plech, a takisto dáme plech aj dole. Ak máme rúru vyhriatu, horúci plech, na ktorom budeme piecť vyberieme vonku, a teraz musíme cesto z ošatky dostať na plech. Ja som si vyrezala štvorec z kartónu, na to som položila papier na pečenie, papierom na pečenie smerom k ošatke som ju nadvihla, preklopila, ošatku nadvihla, cesto ostalo na papieri. Potom som to opatrne zošuchla aj s papierom na plech. Vrch chlebíkov som poprášila vodou rozprašovačom, šupla som do rúry a na spodný plech som naliala asi 2 dcl vody a hneď som rúru zavrela, aby vznikla para.
- 6
Po 10 minútach pečenia vyberieme spodný plech, rúru zatvoríme, teplotu znížime na 200 °C a pečieme cca 35-40 minút. Chlebík má po upečení, keď na neho zaklopkáme, znieť duto. Vtedy máme istotu, že je dobre upečený. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nezaparil. Ja som to ešte prikryla vlhkou utierkou, aby kôrka nebola tvrdá.
- 7
Musím povedať, že chuť kváskového chleba je oveľa lepšia, ako chuť chlebíkov z obchodu. Som rada, že som sa na to dala (vďaka Siisa :-), hoci je to časovo náročnejšie, ale tá chuť... nezameniteľná. Pre mňa je najlepší s maslom, a k tomu výborný čaj z materinej dúšky, či inej bylinky, ktoré máme nasušené :-) Ako môžete vidieť, tento dnešný nie je až taký vysoký, ako vidím pri iných receptoch, ale kto vie, časom ....
- 8
A aby som nezabudla, posledné Ďakujem patrí mojej kamarátke na diaľku @Haji, ktorá ma tiež všemožne podporovala, obidve sa s tým pasujeme, ako vieme :-) A v konečnom dôsledku to všetko má na svedomí naša milá @Siisa .. ĎAKUJEM
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale nooo, ja mám na tom ozaj malý podiel, to vy ste šikuľky, že ste sa na to dali a keď pozerám aké pokroky robíte za tak krátky čas, vy budete dávať rady mne :)
Dakujem ti velmi pekne. Mne to tiez chvilu trvalo kym som sa na to dala a nelutujem . To sa neda porovnat s chlebikom z obchodu
Moja mila vsak to je vdaka tebe;-) Najprv same kvaskove recepty, potom tvoj kvasok tak uz som sa musela do toho pustit a je to super! Este raz ti dakujem aj za tvoju trpezlivost pri vysvetlovani co a ako :-)
Moja mila len nebud taka skromna;-) Aj tebe dakujem za podporu. Ved ked sme piekli prvy chlebik tak sme si priebezne posielali em ako to prebieha ;-) Dakujem ti velmi pekne
Dakujem to velmi pekne. Potesim sa kazdej rade, pre zaciatocnika je to na nezaplatenie ;-) Nabuduce skusim pridat kvasok tak ako radis. Skoda ze cez tyzden mi to casovo nevychadza, lebo by som piekla castejsie aby sme vobec nemuseli kupovat
Moja reč ;-) Dakujem ti velmi pekne. Casom mozno bude vyssi :-)
Začiatočník som aj ja, pečiem ešte len od júna, tiež sa mám čo učiť, akurát som chlebík vybrala z chladničky, idem upiecť na zajtra. Aj cez týždeň sa dá, uvidíš, práve že to chladničkové kysnutie je super v tom, že pečiem, keď mám čas, tzn. som doma, chlebíku neuškodí dlhé kysnutie a v prípade ražnej múky je to skôr na osoh, lebo je ťažšia ako špaldová alebo pšeničná. niekedy ani nemám čas nechať chlieb trošku sa ohriať na linke, kým ide do pece a vždy sa zatiaľ podaril. Niekedy sa nestačím čudovať, ako z takej placky vznikne krásny chlebík. Keď chcem, zmenu a mám miesto v chladničke, šupnem ho do jenskej misy. Ahoj!
Áno, môže, my sme raz boli odcestovaní, prišli sme neskoro, tak som chlebík piekla až na druhý deň a bol fantastický. Takže sa nič nestane, ak bude v chladničke dlhšie, keď prídeš z práce, upečieš. Ja mám kvásky aj rozkvasy v chladničke, aby mi neutekali po linke aj kvôli muškám, ktoré sa hneď zbehnú, keď zacitia kvások. Iba keď chcem urýchliť kvasenie, tak nechám vonku. Vieš, koľko chleba sa u vás minie a tak si s predstihom zamiesiť a dať kysnúť. ☺
Nemáš za čo, držím palce, nech Ti to vyjde aj cez týždeň.
ked sa zaparuje do spodného plechu, zásadne horúcou, vriacou vodou, viac pary vydá, ako voda len z kohútika, tá len urobí vlahu, ale nie záparu.
tebe odporúčam, kedže pečieš len raz týždenne, odkladať si z rozkvasu najviac 50 g kvásku, nie viac a najlepšie aj menej, napríklad 30 g, budeš si ho stále omladzovať a on naberať aj vtedy na sile, kedže nepečieš takmer denne. Ked dáš cesto v ošatke do chladničky, odporúčam rovno z chladničky s ním na plech, na kamen, pretože státie na linke hodinu a pol, nerovnomerne sa prehreje teplotou v miestnosti a nemusí byť dobrý výsledok, potom je striedka dosť vlhká. Rovno z chladničky na plech, vždy.
pomer múk k rozkvasu máš v poriadku, už by som rozkvas nepridávala, zdravý kvások cca 300 až 320 g musí utiahnúť až do 700 g múky. Chleby, ktoré mám na fotke, aby som len nekecala o radení, sú z rozkvasu 320 g a plus miešané múky 650 g, každý upečený chlieb váži cez 620 g.
u teba na tento pomer múk, potrebuješ ošatku na 1,2 kg a ak máš väčšiu,pozri fotku u mňa, ako si pomocou utierky ošatku skrátiš. dalšia vec, chlebík s ražným kváskom neprikryvaj utierkou, to je blbosť, kôrka musí už byť moc mäkka a chceš mať chlebík s kôrkou predsa, ak zaparuješ v rúre, ja už nestriekam, ani pred ani po pečení, ale ak by sa ti zdala tvrdšia, čo neverím, stačí po upečení hned postriekať vodou. Pečenie s pšeničným kváskom, vtedy je dosť tvrdá kôra, tam by som prikrytie vlhkou utierkou pripustila. Myslím, že pre začiatok by stačilo, ak by ti nebolo nie čo jasné, napíš mi na tatiana.laky@gmail.com , pošlem ti aj recept, ktorý pečie stovky ludí, vrátane mna, volá sa, čo veľa ludí aj tu bude poznať, Kubikov chlieb, ktorý sa vždy podarí. ale musia byť dodržané zásady pri pečení a to, vyhriaty plech 30 min, stačanie do ošatiek a podobne.
www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/kvaskovy-chle...
Táto pani, naučila nás kváskových maniakov veľmi veľa, odporúčam pozrieť aspoň pre začiatok, ako má cesto vyzerať, ako sa s ním pracuje a potom už budeš mať nadýchané chlebíky aj ty, lebo ťa to baví a to je hlavné.
ak má niekto účet na FB, pomôžu aj tieto linky
www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961727...
www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961751...
www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961843...
www.facebook.com/groups/386548024763970/permalink/961878...
Takže milá @monty , skús. Pridávam aj svoj posledný a aj dnešné chlebíky, aby som len nekecala na výdrž.
Dakujem ti velmi pekne. Ja som sa tiez dlho odhodlavala,ale stoji to za to. Rodinka si velmi pochvaluje, hoc to este nie je na 100% ,no casom to pojde. @ Havino mi tu pridala nejake linky, kvoli nim som si predsa otvorila ucet na fb a su velmi poucne. Ved si ich pozri .Pri kvaskovych receptoch je lepsie vidiet ako to robit, nie len citat postup. Aj tento chlebik som robila podla receptu na nete, ano je velmi dobry no musim vychytat muchy a @ Havino mi aj hned povedala , kde bola asi chyba, lebo aj ja chcem mat pekny vysoky chlebik a ono to pride coskoro;-).
Naber odvahu a hor sa do toho, ked zacnes uvidis ako ta to chyti. Mna nakopla @ Siisa a aj kvasok mi poslala co bolo super. No a pasujem sa s tym :-)
Woooooooooow, no @Monty , úžasné ! No normálne mi sánka spadla ! Kedy dávaš konzultácie ? :)))) Fakt teda paráda !
Dakujem moja mila @Siisa . Dobre vies , ze tu diagnozu si spustila ty:-)) Mam sa este co ucit, ale je to skvely pocit, ked sa podari
Neviem či to bude vidieť čítať, ale toto sú noviny z Východu. Prečítaj si .
Precitala som si to. Dokoncs Myšľa nie je daleko od nas. Len keby toho casu na pecenie bolo viac ;-) Zas rozmyslam ci v noci opät urobit rozkvas aby som zajtra poobede mohla piect. Je to ako droga;-)) Doslova som si to zamilovala a vonia u nas ako v pekarni :-)
To ti verím, poznám to. Presne mám ten istý problém...do večera v robote a keď prídem domov potrebujem aj trochu vypnúť :)
Mily @Sracz dakujem ti velmi pekne. Ja som tomu peceniu chlebika uplne prepadla. Aj dnes uz mam zamiesene;-) Kvasok som mala od Sissi , poslala mi suseny a potom navigovala ako ho ozivit. Inac neviem kedy by som sa nakopla:-) A v komente je spomenuta Vysna Mysla pri Kosiciach.
Wau @Zuzanka chlebik vyzera krasne. A tie rebierka este lepsie:-) Pri mojom som nedodrzala spravny postup, tak velmi nevyrastol no vdaka trefnym radam od @Havino ten dalsi uz vyzeral ovela lepsie. Ved som od radosti skoro tancovala v kuchyni, ked som pozerala do rury a videla ako rastie:-)) Aj teraz uz mam zamiesene a este vecer ho budem piect. Tak uvidim ako to dopadne
Je fajn , ked ma kto poradit a usmernit ako na to. To chladnickove kysnutie budem tiez vyuzivat castejsie. Prajem ti pekny vecer
krásná práce, chlebík ti vyšel krásně očkový, obloha vlevo - úžasná kombinace!!
@Havino @Monty @Siisa holky, krásná práce, bezva vychytávky, prostě kváskování s láskou a v přímém přenosu. Díky za sdílení! Za chvíli vás doběhnu, holky moje zlaté! Hezký večer všem!
Krásný pecen, milá Monty, jsi šikulka. U nás začíná být problém s ražnou múkou. Ještěže jsem minulý týden dotáhla domů 2 kg. Když jsem chtěla vzít další, už nebyla. Dnes jsem v Kaufu u mouky stála jako piškot a studovala všechny cenovky a pytlíky. Nakonec jsem objevila ve stejné ceně Bio ražnú múku z Německa. Uf, nevím co se děje.
Máš ho krásny, môžeš byť na seba pyšná, za tak krátky čas čo pečieš, takéto úspechy :)
Muky bolo 500g a rozkvas 150+150. + zapara zo semien a pl bieleho jogurtu. Inac je chlebik chutovo vyborny makky len to nie je 100% Kysol 2 hod. V mise a 2hod. V osatke. v chladnicke nebol a rura bola rozpalena na 250. Pytam sa sice jak blba ale na 250 ma byt 30.min. pred pecenim alebo zapnuta a nastavena na 250 30min.pred pecenim? Vies co myslim? Lebo potom moze aj tu byt pes zakopany. Chlieb co som piekla pred tym tak rura uz 1.hod bola rezhicovana lebo som piekla aj nieco ine
Osatku som mala na 1kg
Vdaka
Ani ja som si dlho netrufala no som v tom az po usi :-) Stale je co zlepsovat , ucim sa a ono to pomaly ide. Vdaka skvelym varechacom @Havino , @Siisa , @Zuzanka.... postupne vychytavam muchy ;-) Dakujem ti velmi pekne
@monty , nadhera! :-)
No teda, ty si expert, ten je prenádherý ! Nemá chybu :)
@havino , pozorne som študovala Tvoje odporúčania. rozkvas som urobila podľa Teba, redší a z chlebovej svetlej pšeničnej múky.nemala som až toľko času večer, tak mi kysol len hodinu a pol, potom som ho na naolejovanej doske poriadne popreklada a utiahla, dala do ošatky a igelitovej tašky, šup do chladničky. ked som ho dnes vybrala, nevyzeral moc vábne ani sa mi nevidel nejak nakysnutý, na palcový test som aj zabudla, ale vo všetkom ostatnom som poslúchla Teba. trúbu som mala už vyhriatu na 250 stupňov C, chlieb som z ošatky vyklopila hned na plech, presne ako si hovorila, sekol sa a počas pečenia krásne nadvihol. po 15 minútach som stiahla teplotu na 190 stupňov C, vybrala som plech s vriacou vodou, trúbu som krátko odvetrala a dopiekla.
Prierez chlebom ešte nemám, musí na mriežke vychladnúť.
dakujem Ti za rady hodné zlata! Dievčence kváskové, poslúchajte našu @havino , radí perfektne a múdro, skúsená to pekárka kvásková a veru, oplatí sa :-)
ja tu čumím..obdivujem..ste skvostné žienky..:-)
správne..najskôr dlhé odborné podrobné štúdium chleba...
potom radosti trocha pridať treba..
tá kocúria poloha sála blahom...pokojom..
závidím-ani nad počasím..nad migrantami..či sobotným upratovaním ho trápiť sa nevidím..
ja ako on-milujem škrabkanie za ušami..
nech je BOH DOBRA stále s nami..:-)
Krásný máš chlebík a ještě krásnějšího kocúra!! Zdravím celou rodinu i Montíka! Krásný víkend všem!!
Vdaka ;-) Co sa tyka surovin tak mnozstvo kvasku ostava muka spolu 500g + rozkvas. Dnes som dala 350g psenicna chlebova a 150g celozrna spaldova a razny kvasok. Sol a ml.rasca tak ako je v rp. Vcera rano o 5.hod. som zarobila na rozkvas, vecer okolo 16.00 som zamiesala suroviny bez soli, nechala postat 30 min. ( autolyza) potom som pridala sol a zamiesila cesto. Vodu nemeriam davam odoka aby sa mi dobre miesilo. Kazda muka inac pije vodu. 2.hod kyslo v mise zakryte, po 30. min.prekladanie, potom opat po 30min.prekladat a nechat este hodinu kysnut. Potom premiesit a stocit do osatky, zakryt a dat do chladnicky na celu noc.Mala som ho na vrchnej polici. Rano o 5 som uz piekla. Rodinka mala na ranajky cerstvy chlebik. A ako pisala @ Havino poriadne nahriata rura a plechy ! Aj vodu co lejes na plech tak horuca. Tak mi to vyhovuje, nemam problem rano vstat. Aj dnes rano som si pripravila rozkvas a vecer zamiesim a rano budem piect. Je to super ;-)
Mne kysne v chladnicke cca 8 hod. zalezi od teploty....
Ďakujem, takže asi 8 hodín, to som chcela vedieť , lebo to chcem vyskúšať. Viem, že kysnúť v chladničke môže aj dlhšie , ale najmenej koľko, to som ešte nikde nečítala, tak som orientačne chcela vedieť, že koľko tebe kysol , lebo ho máš pekný. Sa mi to tiež páči. Cez týždeň sa to ani inak nedá. Veď poskúšam a uvidím. Ešte raz ďakujem.
Ja tiež kvaskujem už od júna. Neviem, akú máš bio múku, ale ja som s ražnou celozrnnou múkou Biomila skoro zabila kvások. Neviem, v čom je iná. Odvtedy len kuchenmeister. Je drahšia, ale používam ju len na kŕmenie kvásku.
:-) dakujem
Konečně jsem se propracovala k lupě a slavnému pytlíku bio mouky:
Bio žitná /rozuměj ražná/ mouka typ 997 z kontrolovaného biologického zemědělství, prodávající Kaufland ĆR, vyrobeno v Německu.
Doteď jsem kupovala režnou Penam - vždy spokojenost, ale teď ji nemají. Biomila ani Kuchenmeister neznám, ale dám si na Biomila pozor. A pro jistotu nechám výše uvedenou novou mouku jen do těsta, ale ne na rozkvas.
Díky za sdílení, milá @Bziska !
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1248...
Tak na toto ja nenachadzam slov! @Veronikkka ty nemas chrbtovu kost!!! Ja nemam problem ak ludia si navaria ci upecu podla mojho receptu, prave naopak, velmi ma to potesi. Ale aby na inom webe prezentovali moj recept ako svoj, tak to je vrchol drzosti !! A ako som si vsimla, nie som tu sama komu si ukradla recept. A dokonca este aj sprievodny text k receptu podavas s min. upravami ! Neuveritelne, aki su niektori ludia !!!
Prečítala som si pozorne oba recepty a nevidia sa mi vôbec identické, okrem toho na nete je veľa podobných receptov a stačí len zájsť na Pecempecen.cz a nájdeš tam veľa vecí, ktoré sú použité v napadnutom recepte. to keby každý mal napadnúť kvôli tomu niekoho recept, tak to by vyzeralo.
prepáč, ale to ešte nie je dôvod na také niečo, akosi napísala mne.
Tvoj postoj ma naozaj mrzí, lebo všetky recepty na nete môžeš potom vyhlásiť za kradnuté!!! prosím, keby si prehodnotila svoj názor! dakujem.
Takže @Veronikkka , @Pusta , @Libchen vieš mna mrzí to, že si dala pod moj recept fotku chleba, ktorý si robila podla tohto receptu, akurát si zamenila muku a hned na druhý den to je na inej stranke pod menom @Libchen ako jej recept. To ako keby som ja robila recept napr. podla Cesminaz co som aj robila, dala foto pod jej recept, pochválila a vzápätí by som ho pod nejakým mojim menom na inej stranke uverejnila ako moj . Chápeš prečo ma to rozčúlilo,lebo presne toto ty robíš. Samozrejme mnohí a aj ja tu pridávame recepty, ktoré su odnekiaľ, hoc si ich aj upravíme a j zvykneme veľakrát napísať je to stade a stade... Ale neberiem od iných na vareche a neuverejňujem ich pod svojim menom na iných strankach. Takže mrzí ma to, ako si sa zachovala a je to nefér aj voči ostatným. Myslím, že viacerí by si tam našli svoje recepty. Maj pekný deň
napokon je napísané už pri vkladaní receptov, že ak recept upravíš a dáš vlastnú fotografiu receptu, môžeš ho spokojne pridať.
Maj pekný deň aj Ty @Monty !!! prajem Ti krásne recepty, za také ich osobne považujem a dakujem Ti za odpoved :-)
Maj sa krásne a všetko dobré :-)
a poďho hned na druhý deň pridať, ako svoj recept na chlieb, na inú stránku, s mojimi pracne naštudovanými, otestovanými, skúsenosťami, odskúšané za celých 3,5 roka. Všetky do bodky moje rady, čo si tu čítala si použila a spomenula v recepte, nemohla si ma tam spomenúť, že dakuješ jednej žene, že konečne tvoj chlieb vyzerá, ako chlieb a nie placka??? V poriadku, beriem, rady dávam dobrovoľne a verejne, ale kde je tvoja úcta k človeku, ked si dokážeš privlastniť toľko receptov z varechy a neopomenúť vo svojich receptoch autora, alebo radcu. Ako @pusta na vareche si si veľmi obhajovala svoje recepty, nedaj boh, aby niekto niečo podobné pridal a už si ho napádala, že ti ukradol recept.
varecha.pravda.sk/recepty/pochutka-z-kacacej-pecene-fotor...
V tomto recepte si išla @danda3 zožrať, aby stiahla recept, že je identický s tvojím. Tak prečo to robíš Ty!!! Mňa moje rady, ktoré dávam dobrovoľne, ktoré ti padli na úžitok nemrzia, ale ked dokážeš od @Siisa prebrať aj tieto recepty na konci textu ospevovať čo je ciabatta a odkiaľ pochádza, mala si byť slušná a citovať aj toto mladé žieňa @Siisa , lebo ona ho pracne naštudovala z talianskej stránky.
varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-ciabatta/65292-recept....
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1233...
To isté sa týka aj kváskovej knedle
varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-knedla-fotorecept/6491...
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...
to isté aj tieto zemiaky, v jeden deň ich pečieš a na druhý deň recept ponúkaš , ako svoj recept, bez slovka zmieniť sa odkiaľ si ho čerpala
varecha.pravda.sk/recepty/krupavy-bramborovy-kolac-s-cibu...
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1262...
Všetci vieme, čo sme tu stálice roky, že @Veronikkka si @pusta , ktorý dostala ban, ale v poriadku, nakoľko si sa slušne prejavovala, myslím, že nik nenamietal, ale tebe nestačí ťa tolerovať, aj ked z ľudí robíš volov, že ty nie si @pusta , ty máš drzosť, čerpať tu nápady, rady a prezentovať inde, ako svoje. Vieme všetci, čo by si ty vedela človeku napísať a dožadovať sa nie raz vymazaním receptu, ak len čo podobný recept by bol tvojmu a ty si v týchto prípadoch takmer komplet okopírovala všetko.
napr. zo stránky Pecempecen.cz alebo inej?
myslím, že nie.
ak sa mýlim, pouč ma!!!
dakujem.
stary znamy zeleny tanier si tu mala len ty pusta-veroniková.
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1194...
tvoj nie je,je pustin.
koncim s tebou debatu,chod ku kolegom sa vysetrit.
uzivatele.vareni.cz/363147-libchen/kucharky/...
@Libchen
www.sefkuchari.sk/index.php?a=uu&uu=442...
@Libchen jak milé postupy, které byly vysvětleny @Veronikkka 21.11.2016 v 11.29 - tomu rozumím od začátku až do konce.
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1254...
@Monty , chlebik je krasny, zavidim vam vsetkym sikovniciam, ktore to s kvaskom dokazete:-) Ja som este nenabrala odvahu, ale mozno teraz, ked to @pustaveronikkka tak pekne popisala, kto vie:-))))
Dobrý deň, vo Vašom komentári sme odstránili vulgárne slovo, prosíme Vás, aby ste podobné výrazy na Varecha.sk nepoužívali. Ďakujeme za pochopenie.
. A @redakcia , je zaujímavé, že prekážajú tzv. vulgárne slová, ale to, že tu niekto doslova pluje na ludí a robí z nich debilov Vám neprekáža??? @Veronikka , prosím Ta, uvedomuješ si, že to čo tak vehementne odsudzuješ v diskusii od @Kukulienka sama teraz robíš? Alebo si už fakt úplne mimo?
Keby si mala chrbtovú kosť, čo ťa poznáme roky, že nemáš,ospravedlň sa týmto dievčatám, že v jeden deň sa chváliš pri ich recepte a tým, že ako sa ti čo podarilo upiecť, uvariť a vzápätí ich recepty pridávaš na inú webovú stránku, ako autorka receptu. To si robila, robí sa to aj z iných stránok, neznámych ľudom na vareche, napríklad z No Salty, v poriadku, ale tu si varecháčka, je to komunita a hned ich recept zradne kopíruješ a doslova ukradneš recept takmer od slova do slova, tie isté suroviny, ničím si sa neinšpirovala, všetko si opísala takmer od slova do slova, dievčatám, ktoré si ten recept pracne niekde naštudovali, preložili z iného jazyka. Keby to urobil hoc kto nový, cudzí, ale TY!!! ,ktorá sa bila slovami ohľadne paštéty, ked @danda3 pridala tú istú??? TY @pusta , ktorá vieš, aké sú tu na vareche pravidlá, aj morálne pravidlá a ked to nie je zakázané písmom, ale chrbtová kosť nedovolí niečo podobné, kradnúť a chváliť sa cudzím perím a ešte čo by si sa mala ospravedlniť, tak útočiš. U mňa ban a opäť jednoznačný.
varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-knedla-fotorecept/6491...
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...
varecha.pravda.sk/recepty/krupavy-bramborovy-kolac-s-cibu...
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1262...
varecha.pravda.sk/recepty/kvaskova-ciabatta/65292-recept....
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1233...
Aj u mna @ Veronikkka jednoznacny ban
na toto nebudem reagovať.
dakujem a Pekný deň prajem.
Ahoj
Vedela by som ti poslat suseny kvasok a potom ti napisem na em. ako ho prebudit. Aj mne tak poslala@Siisa a uz ho mam 4 mesiace a vypekam . Ak mas zaujem daj vediet a napisem do redakcie nech ti poslu moju em. adresu a tak mi posles svoju adresu kam to mam poslat ;-)
Ano, vyklopim ho z osatky na pizza kamen , alebo rozpaleny plech a peciem odokryty. Na spodku rury mam stary plech na ktory chrstnem vodu a tym padom zaparim ruru. Vdaka pare je pekna korka a vidis ako chlebik pekne rastie. Kvasok si sušim z rozkvasu, ktory mam pripraveny na chlebik. Rozotriem ho na foliu a necham par dni susit pri izb.teplote.
Ak chces poslem ti suseny kvasok. Cez redakciu poriesime emailovu adresu, posles mi post.adresu a kvasok ti poslem a aj napisem ako ho prebudit
Ešte mám jednu otázku mimo témy : ako dostanem v tomto komentári miesto oslovenia - odkaz (zelené písmo podčiarknuté)?
Keď prejdete myšou v komentári (na ktorý chcete reagovať) vľavo dole, objavi sa ikona @zareaguj. Keď na ňu kliknete, automaticky sa Vám otvorí nový formulár na Váš komentár (Pridaj komentár), v ktorom už bude aktívna (zelená) linka aj so zavináčom a nickom.
Ďakujem!
Nie je začo :) Pekný adventný večer všetkým!
Suseny kvasok vysyp do skl.pohara, zalej mensim mnozstvom vody a miesaj, ma mat konzistenciu redsieho cesta. Nechas ho prebudit pri izb.teplote. Ked vidis aktivitu kvasku - bublinky, kvasok dokrm ako zvycajne nechaj pri izb.teplote 9-12hod. Nasledne je kvasok pripraveny na rozkvasenie
Ďakujem! Vyskúšam.
,