Kvásková knedľa fotorecept

siisa - fotkasiisa, 18. augusta 2016
Kvásková knedľa (fotorecept)
Foto: siisa

Milujem jedlá s knedľou. Nikdy som ju neskúšala ani urobiť, zdalo sa mi to veľmi náročné. Ale raz to asi musí prísť a človek Zobraziť celý popisMilujem jedlá s knedľou. Nikdy som ju neskúšala ani urobiť, zdalo sa mi to veľmi náročné. Ale raz to asi musí prísť a človek sa odhodlá. A je to tu. Podarila sa síce na druhý pokus, ale som spokojná. O to viac ma teší, že táto moja obľúbená príloha sa podarila v kváskovej forme. Chcem sa s vami podeliť o tento môj recept. Kto chce, môže vyskúšať.

180 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
150 g
250 ml vlažné
1 ks
1,5 ČL
500 g (alebo podľa potreby)




Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1- 2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g ražnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Nesmieme si zabudnúť 2 PL odložiť späť do chladničky.

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Robot na miesenie nám uľahčí veľa práce, rada ho používam. Do misy od robota si odoberieme 150 g kvásku, pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku. Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, rozdelíme ho na dve časti. Z tohto množstva získame dve knedle. Každú časť teraz budeme miesiť samostatne. Takým istý spôsobom, ako sme miesili na začiatku. Spracujeme obidva bochníky. Ak nám už cesto drží pokope nerozlieva sa na strany, ale nesmie byť husté, vytvarujeme knedľu do tvaru, aký chceme.

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom knedle preložíme na plastovú tácku ktorú buď pomúčime, alebo naolejujeme. Vyskúšala som oba spôsoby, lepší je ten druhý. Naolejovať.

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tácku aj s knedľami vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 hodiny kysnúť. Ak máte chladnú miestnosť, tak aj dlhšie.

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakysnuté knedle dáme do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú knedľu položíme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme 35 minút. Podľa veľkosti hrnca môžeme pariť obe naraz alebo po jednej. A takto vyzerá v reze moja knedľa :)

    Kvásková knedľa (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Mno, tak to je vyšší level, kvásková knedla, oh! Jsi šikulka! Moc se ti povedla!! Klobouk dolů, milá Simonko, krásná práce s chutným a fotogenickým výsledkem!! Krásný den přeji!
siisa
Ďakujem ti veľmi pekne ♥milá moja @Haji ♥ , napísala by som aj zlatá, ale to by si si myslela, že ťa chcem predať :DD a to teda nie ! Žiadne predávanie! Takéto zlatíčko sa nepredáva !! ✿ ✿ ✿ Aj tebe želám krásny a pohodový dník ✿ ✿ ✿
1x haji
haji
@Siisa (18.8.2016 12:48)
Haha Simonko, vidím že se učíš širokospektálně, oh ty liško podšitá! Naše stará babi mi říkávala: "Nejradši bych tě prodala, ale ani to nejde, protože by tě rychle /hned/ vrátili!!" haha Jsi milá, Simonko! A vždy v dobré náladě, prostě fajn žena, tvořívá a dobrá kuchařka, pekařka. Věřím, že doma vědí, co v tobě mají! Mávám!!
1x siisa
denyany
Teda! Parádna knedľa! Ale má veľkú chybu- nie je u mňa na tanieri!
1x siisa
siisa
@Haji (18.8.2016 13:10)

Hehe, tak si bola čertík, keď si bola malá ? ♥ Tomu sa dá ťažko uveriť :) Ja vidím pohodového, prajného a veľmi dobrého človiečika, ktorý má rád úsmev, humor a pohodu ! ! ✿ ✿ ✿ A doma ? Mám úžasnú rodinku. Čo si viac môže človek priať . Len ségra , alebo brácho mi chýba. To by bolo! Keby bolo ! Pozdravujem na Moravu ✿ ✿ ✿
siisa
@Denyany (18.8.2016 13:43)

Ďakujem veľmi pekne ✿ Tiež vidím rezervy v tejto komunikácii, to by bolo, podať tak cez monitor na koštovku, že ? ✿
haji
@Siisa (18.8.2016 14:42)
Milá Simonko, napsala jsi to krásně od srdce a ze srdce, díky! Jen na dokreslení, já ani nebyla až tak čertík, ale suk - paličák. Mám mladšího bráchu a případně bych mohla půjčit - pohladit, pomuckat a prosím, zase rychle vrátit, nedám na furt! Od včera je dědek - narodil se mu vnouček Karel. Jsem tedy už prateta. Čas nezastavíš. A to je fajn, hrabal by se v něm každý kdo má ...
1x siisa
izabella929
Práve včera večer som na teba myslela a vedela som , že teraz bude nasledovať kvásková knedľa.vyzerá perfektne.-)
1x siisa
cesminaz
Ty si asi posadnuta kváskom mila @Siisa ;-)) @Afataga ma pravdu..zacneme ta tu volat "kvásková kralovná" :-) Ktovie mozno nas este velmi prekvapis,ze co vsetko sa da z kvasku vykuzlit ;-P Knedla je paradna.
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , presne na tento Tvoj receptík som čakala :-)
knedľa/e sa ti nádherne vydarili!!!
zaslúžených 5* som už udelila, recept uložila do kk, najbližšie vyskúšam, skúsim pariť podľa Teba, hoci ja preferuje varené knedle, tak mi silno drž všetky palce!
1x siisa
jack
Waau..Perfektná práca,úžasná knedľa.Ty by si tu nemala mať prezývku Siisa,ale fakt kvásková kráľovná,alebo pani kvásková.No proste niečo s kváskom.Ale tu medzi nami budeš mať stále už taký titul.Si naše kváskové zlatíčko.Len tak ďalej a možno aj ja sa raz odhodlám.Kedy?...To ukáže čas.♡♡♡♡♡.
1x siisa
siisa
@Haji (18.8.2016 15:17)

Tak u nás sa tomu povie tvrdohlavec :) ✿ To si teda môžeme ruky podať, ja tiež ( hehehe ) Ale keď si zopárkrát poriadne otrieskaš hlavu, hneď pochopíš o čom je život :)) ✿ Tú pratetu ti závidím, mne by stačila úplne skromne teta :) No a toho bráchu, to beriem....spravíme rozpis :D ✿ ✿ ✿
1x haji
siisa
@Izabella929 (18.8.2016 16:52)

Ďakujem veľmi pekne @Izabella929 , si milá. ✿ Áno, už ju mám dlhšie naplánovanú, ale prvá sa esteticky nevydarila :D Nech som ju fotila zľava či sprava otras foto. Ale knedľa ako taká chutila ✿ ✿ ✿
siisa
@Cesminaz (18.8.2016 17:41)

Moja milá @Cesminaz ,✿ ďakujem ti veľmi pekne. V podstate sa dá všetko to čo aj s kvasnicami. Lebo kvások je lepšia voľba, ako kvasnice čo sa týka vplyvu na zdravie človeka ✿ ✿ ✿
1x aleana
siisa
@Veronikkka (18.8.2016 18:09)

Veľmi pekne ti ďakujem milá @Veronikkka ✿ na druhý pokus sa zadarilo :) Neboj sa, určite sa podarí. Budem držať pršteky a daj potom vedieť . Veľmi ma potešíš ✿ ✿ ✿
siisa
@Jack (18.8.2016 18:54)

Ďakujem ti veľmi pekne moja milá ♥ @Jack ♥ za podporu a milé slová, ktoré potešia :) No a kváskovanie ? To je na každom. Človek musí najskôr pochopiť prečo kvások. Potom sa do toho pusti a už to ide. Stane sa maniakom :DD Ešte raz ďakujem za všetko. Pekný večer ✿ ✿ ✿
monty469
No mila @Siisa knedla je perfektna. Ty si naozaj nasa kvaskova kralovna a ten titul ti pravom patri. Skvele, uzasne su tvoje recepty a uz som zvedava co pridas nabuduce:-)
1x siisa
siisa
@Monty469 (18.8.2016 21:30)

Ďakujem veľmi pekne milá ♥ @Monty469 ♥ si zlatá a tvoje slovká vždy potešia :) A čo nabudúce ? Akurát si množím pšeničný kvások, lebo ten ražný moc na buchty a tieto pšeničné sladké dobroty nie je. Tak idem pokusy robiť týmto smerom :) Nemám parťáka, s ktorým by som si mohla vymieňať skúsenosti a preto to ide pomaly. Myslela som si , že tu niekoho nájdem, ale zatiaľ sa nik nehlási. Ale neva, bojujem sama :) Pekný večer ✿ ✿ ✿
staja
Milá @Siisa , vidím, že tvoje čarovanie s kváskom postupuje stále vyššie a vyššie, som rada, že si pridala aj sľúbené kváskové knedle, ktoré určite nezapadnú prachom a ktoré aj ja rada vyskúšam. Obdivujem tvoju odvahu experimentovať s kváskom a dokázať sebe aj iným, (z ktorých mnohí to už vedia), aký je kvások v kuchyni skvelý. Veľmi ma teší, že titul "Kvásková kráľovná", ktorý som ti udelila ešte 4.8. pri recepte na krásne a vydarené kváskové žemle, nezapadol prachom, ale pozdáva sa aj iným kváskuchtivým varecháčkam. Prajem ti, aby ti to dlho vydržalo a teším sa na ďalšie tvoje skvelé recepty, s ktorými sa s nami určite podelíš.
1x siisa
siisa
@Staja (19.8.2016 08:54)

Milá moja ♥ @Staja ♥ ďakujem ti veľmi pekne za slová, ktoré zahrejú pri srdiečku a za veľkú podporu, veľmi sa z toho teším :) Dúfam, že takto sa viac ľudí začne zaujímať o tento úžasný produkt, dar od našich predkov ✿ ✿ ✿ Ľudí alergických na lepok pribúda viac a viac. Keby mladé mamičky začali s kváskom v kuchyni, nikdy by ich deti takúto alergiu nedostali. Lebo ako je známe, kvasinky v kvásku nám lepok rozložia na formu, ktorú človek dokáže stráviť úplne bez problémov. Dokonca z obilia potom organizmus získa všetky potrebné živiny pre náše telo. Ale toto veľa ľudí určite nevie. Inak by už všetci kváskovali :) Ešte raz Ď A K U J E M ♥♥♥
1x aleana
kukulienka71
Milá @kv ásiisa, knedľa vyzerá viac ako dobre, páči sa mi tvoja činnosť, v podstate rad-zaradom dávaš recepty, kde by som inak použila droždie. Super!:-)
2x siisa a staja
siisa
@Kukulienka71 (19.8.2016 20:24)

Hahaha , smejem sa na tej " kvásisa" ďakujem ti veľmi pekne milá @Kukulienka71 , potešila si ma. Presne to je mojím úmyslom. S kváskom je práca vrtkavá. Chce to trpezlivosť a potom to príde. Už len kváskuješ :) Lebo sa ti darí. A hlavne to chutí :) Ale to určite pozná každá poctivá gazdinka. Ďakujem za podporu :)
veronikkka
ahoj @Siisa , dnes som robila Tvoju kváskovú knedľu. počas kysnutia sa mi trocha rozliezla do bokov, asi som mala dať ešte o niečo viac múky, potom by to bolo fajn. hrniec nebol pre ňu dosť široký, hoci na kysnutú knedľu mi bohate stačí. knedle som parila po jednej, prvá sa nezdvihla tak, ako bolo treba, druhá už áno. dnes nebolo až tak teplo, mala som ich nechať kysnúť o niečo dlhšie. inak sa celkom slušne vydarila. spravím aj na budúce a už budem vedieť, čo treba u mňa, Tvoj recept je super!!
siisa
@Veronikkka (30.8.2016 18:24)

No teda milá @Veronikkka , máš ju nádhernú. Si naozaj veľmi šikovná ✿ ✿ ✿ Teším sa že si ju vyskúšala, ja čo som nikdy predtým knedle doma nerobila, už len doma robím :)
veronikkka
Milá @Siisa , veľmi pekne dakujem za pochvalu :-) bude veru častejšie na stole. ešte tak na okraj celého, použila som čisto biely kvások len z bielej múky.
vrelo odporúčam Tvoj výborný recept na Kváskovú knedľu každému
veronikkka
ešte ťa poteším :-) robila som celú dávku a mala som v úmysle jednu knedľu zmraziť, nič z toho nebolo, lebo tak chutili, že minuli sa obe :-)))
katka78
Pred časom už som jednu kváskovú knedľu z varechy skúšala, dnes som si k segedínu spravila pre zmenu zase tvoju - vynikajúca je! Múku som dala hrubú, ostatné som dodržala, veľmi chutná knedľa, môžem len odporučiť. Ďakujem pekne za recept @siisa :-)


siisa
@Katka78 (17.11.2016 00:33)

Milá Katka78 , ďakujem, že si vyskúšala môj recept :) Knedľu máš perfektnú, krásne ti nakysla. Som rada, že chutila. Veľmi si ma potešila.
havino
Simonka, dakujem za recept, opäť chválim prepracovanosť surovín, dávaš si záležať. Ja z tohto cesta určite aj parené buchty urobím, na ktoré mám už zo dva roky chuť a z bielej, ani droždové nechcem, nemôžem. Pre ostatné kváskujúce žienky, knedľa sa chuťou podobá nie parenej, ale varenej.


havino
a Tvoj recept sa uplatnil aj na tejto stránke, viem,ako to beží, posúvame si recepty hore dole z netu, nevymysleli sme recepty sami, ale charakter aspoň spomenie odkiaľ čerpal inšpiráciu, ak nie komplet recept, len sa zmenil ražný kvások na pšeničný, nájdeš tam aj svoje kváskové ciabaty

 www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...


havino
Simonka, prepáč, toľko komentárov, zabudla som dopísať, že som použila len ražný kvások a špaldovú polohrubú múku. Tak sa nebojte špaldovej múky, pečie sa s ňou rovnako, ako s bielou pšeničnou.
siisa
@Havino (20.11.2016 22:07)

Milá Tánička, knedle máš úžasné...určite je na každom akú múku si v recepte použije. Ďakujem za pochvalu, veľmi si to vážim. Ďakujem aj za to , že vždy prídeš a pridáš foto, čo ma veľmi poteší, ale hlavne spokojnosť, tá poteší najviac.
Bola som sa pozrieť na tej stránke, no nemám slov k tomuto.
havino
Simonka, až teraz u Teba kukám, ja som kváskovú knedľu rok nerobila, dnes som dala 200 g kvásku a 700 g polohrubej špaldovej. Chuť varenej knedle, ľahkosť po zjedení. Kysli až cez dve hodiny. Takéto tri klacky mi vyšli.


mijaita
Takové ukázkové knedle jak malované, nikdy bych to nedokazala! :-) Ale u nas se (naštěstí) takove knedliky nevari (myslim v moji rodine). Kynute treba i ano, ale s hodne houskou a varené ve vodě, takže tak trochu slizáci a ne uhlazené. Já vařím z polohrubé mouky jen s práskem do peciva. A s kostičkama housky. Takové dělám i kulaté špekové nebo špenátové.
1x siisa
siisa
@Havino (29.10.2017 22:16)

No teda tie sú ale ukážkové! Ale tak od takého majstra ako si ty iné ani nemožno očakávať. V obchode nekupujem knedľu odkedy som robila túto tu. Táto bola moja úplne prvá knedľa. A už len kváskovú ako aj všetko kysnuté. Máš ich nádherné :)
havino
Simonka a zas som tu, nezabi ma, pomôžem si, ked ma kváskovanie baví a Ty si výborný recept pridala, dala som v sobotu okoštovať aj na tú stranu, aj na onú a v nedeľu davaj robiť tri várky na podarúnok išli, 9 knedli


siisa
@Havino (21.11.2017 22:38)

Wooow, krása, krása a ešte raz krása ! No ale od takého odborníka na kváskovanie , ako si ty sa nedá ani iné očakávať. Ďakujem, za každú foto a za milý komentár, ktorý od teba vždy poteší. 9 knedlí, no teda .... si šikovnica šikovná ;)
zuzuliatko18
ďakujem za super receptík, knedličky pre mužíčka do práce nachystané, nakysli super, hoci všetko skúšam v chladničkovo-balkónovom kvasení (popri práci inak nestíham tie kysnúce časy). chuťovo sa mi knedlička veľmi pozdáva, nakysla tiež pekne :) receptík ukladám :)
1x siisa
siisa
@Zuzuliatko18 (30.1.2018 20:22)

Vďaka za vyskúšanie receptu. Teší ma, že chutilo. Tiež využívam chladničku na predĺženie času kysnutia. Je to super vynález hlavne v tomto uponáhľanom svete :) Ešte raz vďaka.
hubkajedna
Robila som podľa tvojho receptu a vydaril sa, akurát bol trochu hustejší, nemal toľko dierok, ale inak super
1x siisa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia