Foto: siisa
Milujem jedlá s knedľou. Nikdy som ju neskúšala ani urobiť, zdalo sa mi to veľmi náročné. Ale raz to asi musí prísť a človek Zobraziť celý popisMilujem jedlá s knedľou. Nikdy som ju neskúšala ani urobiť, zdalo sa mi to veľmi náročné. Ale raz to asi musí prísť a človek sa odhodlá. A je to tu. Podarila sa síce na druhý pokus, ale som spokojná. O to viac ma teší, že táto moja obľúbená príloha sa podarila v kváskovej forme. Chcem sa s vami podeliť o tento môj recept. Kto chce, môže vyskúšať.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1- 2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g ražnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Nesmieme si zabudnúť 2 PL odložiť späť do chladničky.
- 3
Robot na miesenie nám uľahčí veľa práce, rada ho používam. Do misy od robota si odoberieme 150 g kvásku, pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku. Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.
- 4
Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, rozdelíme ho na dve časti. Z tohto množstva získame dve knedle. Každú časť teraz budeme miesiť samostatne. Takým istý spôsobom, ako sme miesili na začiatku. Spracujeme obidva bochníky. Ak nám už cesto drží pokope nerozlieva sa na strany, ale nesmie byť husté, vytvarujeme knedľu do tvaru, aký chceme.
- 5
Potom knedle preložíme na plastovú tácku ktorú buď pomúčime, alebo naolejujeme. Vyskúšala som oba spôsoby, lepší je ten druhý. Naolejovať.
- 6
Tácku aj s knedľami vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 hodiny kysnúť. Ak máte chladnú miestnosť, tak aj dlhšie.
- 7
Nakysnuté knedle dáme do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú knedľu položíme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme 35 minút. Podľa veľkosti hrnca môžeme pariť obe naraz alebo po jednej. A takto vyzerá v reze moja knedľa :)
- 2
Haha Simonko, vidím že se učíš širokospektálně, oh ty liško podšitá! Naše stará babi mi říkávala: "Nejradši bych tě prodala, ale ani to nejde, protože by tě rychle /hned/ vrátili!!" haha Jsi milá, Simonko! A vždy v dobré náladě, prostě fajn žena, tvořívá a dobrá kuchařka, pekařka. Věřím, že doma vědí, co v tobě mají! Mávám!!
Hehe, tak si bola čertík, keď si bola malá ? ♥ Tomu sa dá ťažko uveriť :) Ja vidím pohodového, prajného a veľmi dobrého človiečika, ktorý má rád úsmev, humor a pohodu ! ! ✿ ✿ ✿ A doma ? Mám úžasnú rodinku. Čo si viac môže človek priať . Len ségra , alebo brácho mi chýba. To by bolo! Keby bolo ! Pozdravujem na Moravu ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne ✿ Tiež vidím rezervy v tejto komunikácii, to by bolo, podať tak cez monitor na koštovku, že ? ✿
Milá Simonko, napsala jsi to krásně od srdce a ze srdce, díky! Jen na dokreslení, já ani nebyla až tak čertík, ale suk - paličák. Mám mladšího bráchu a případně bych mohla půjčit - pohladit, pomuckat a prosím, zase rychle vrátit, nedám na furt! Od včera je dědek - narodil se mu vnouček Karel. Jsem tedy už prateta. Čas nezastavíš. A to je fajn, hrabal by se v něm každý kdo má ...
knedľa/e sa ti nádherne vydarili!!!
zaslúžených 5* som už udelila, recept uložila do kk, najbližšie vyskúšam, skúsim pariť podľa Teba, hoci ja preferuje varené knedle, tak mi silno drž všetky palce!
Tak u nás sa tomu povie tvrdohlavec :) ✿ To si teda môžeme ruky podať, ja tiež ( hehehe ) Ale keď si zopárkrát poriadne otrieskaš hlavu, hneď pochopíš o čom je život :)) ✿ Tú pratetu ti závidím, mne by stačila úplne skromne teta :) No a toho bráchu, to beriem....spravíme rozpis :D ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne @Izabella929 , si milá. ✿ Áno, už ju mám dlhšie naplánovanú, ale prvá sa esteticky nevydarila :D Nech som ju fotila zľava či sprava otras foto. Ale knedľa ako taká chutila ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne milá @Afataga ✿✿✿
Moja milá @Cesminaz ,✿ ďakujem ti veľmi pekne. V podstate sa dá všetko to čo aj s kvasnicami. Lebo kvások je lepšia voľba, ako kvasnice čo sa týka vplyvu na zdravie človeka ✿ ✿ ✿
Veľmi pekne ti ďakujem milá @Veronikkka ✿ na druhý pokus sa zadarilo :) Neboj sa, určite sa podarí. Budem držať pršteky a daj potom vedieť . Veľmi ma potešíš ✿ ✿ ✿
Ďakujem ti veľmi pekne moja milá ♥ @Jack ♥ za podporu a milé slová, ktoré potešia :) No a kváskovanie ? To je na každom. Človek musí najskôr pochopiť prečo kvások. Potom sa do toho pusti a už to ide. Stane sa maniakom :DD Ešte raz ďakujem za všetko. Pekný večer ✿ ✿ ✿
Ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem veľmi pekne milá ♥ @Monty469 ♥ si zlatá a tvoje slovká vždy potešia :) A čo nabudúce ? Akurát si množím pšeničný kvások, lebo ten ražný moc na buchty a tieto pšeničné sladké dobroty nie je. Tak idem pokusy robiť týmto smerom :) Nemám parťáka, s ktorým by som si mohla vymieňať skúsenosti a preto to ide pomaly. Myslela som si , že tu niekoho nájdem, ale zatiaľ sa nik nehlási. Ale neva, bojujem sama :) Pekný večer ✿ ✿ ✿
Milá moja ♥ @Staja ♥ ďakujem ti veľmi pekne za slová, ktoré zahrejú pri srdiečku a za veľkú podporu, veľmi sa z toho teším :) Dúfam, že takto sa viac ľudí začne zaujímať o tento úžasný produkt, dar od našich predkov ✿ ✿ ✿ Ľudí alergických na lepok pribúda viac a viac. Keby mladé mamičky začali s kváskom v kuchyni, nikdy by ich deti takúto alergiu nedostali. Lebo ako je známe, kvasinky v kvásku nám lepok rozložia na formu, ktorú človek dokáže stráviť úplne bez problémov. Dokonca z obilia potom organizmus získa všetky potrebné živiny pre náše telo. Ale toto veľa ľudí určite nevie. Inak by už všetci kváskovali :) Ešte raz Ď A K U J E M ♥♥♥
Hahaha , smejem sa na tej " kvásisa" ďakujem ti veľmi pekne milá @Kukulienka71 , potešila si ma. Presne to je mojím úmyslom. S kváskom je práca vrtkavá. Chce to trpezlivosť a potom to príde. Už len kváskuješ :) Lebo sa ti darí. A hlavne to chutí :) Ale to určite pozná každá poctivá gazdinka. Ďakujem za podporu :)
Skúsim pridať fotku.
No teda milá @Veronikkka , máš ju nádhernú. Si naozaj veľmi šikovná ✿ ✿ ✿ Teším sa že si ju vyskúšala, ja čo som nikdy predtým knedle doma nerobila, už len doma robím :)
vrelo odporúčam Tvoj výborný recept na Kváskovú knedľu každému
Tak to ma teší, u nás to dopadlo rovnako :) ✿ ✿ ✿
Milá Katka78 , ďakujem, že si vyskúšala môj recept :) Knedľu máš perfektnú, krásne ti nakysla. Som rada, že chutila. Veľmi si ma potešila.
www.sefkuchari.sk/index.php?a=rcp&riu=1203...
Milá Tánička, knedle máš úžasné...určite je na každom akú múku si v recepte použije. Ďakujem za pochvalu, veľmi si to vážim. Ďakujem aj za to , že vždy prídeš a pridáš foto, čo ma veľmi poteší, ale hlavne spokojnosť, tá poteší najviac.
Bola som sa pozrieť na tej stránke, no nemám slov k tomuto.
No teda tie sú ale ukážkové! Ale tak od takého majstra ako si ty iné ani nemožno očakávať. V obchode nekupujem knedľu odkedy som robila túto tu. Táto bola moja úplne prvá knedľa. A už len kváskovú ako aj všetko kysnuté. Máš ich nádherné :)
Wooow, krása, krása a ešte raz krása ! No ale od takého odborníka na kváskovanie , ako si ty sa nedá ani iné očakávať. Ďakujem, za každú foto a za milý komentár, ktorý od teba vždy poteší. 9 knedlí, no teda .... si šikovnica šikovná ;)
Vďaka za vyskúšanie receptu. Teší ma, že chutilo. Tiež využívam chladničku na predĺženie času kysnutia. Je to super vynález hlavne v tomto uponáhľanom svete :) Ešte raz vďaka.
Krásne vydarené dielko, potešila si ma.... ďakujem za reakciu.
Veľmi ma teší, a vďaka že si vyskúšala.