Kvásková ciabatta

siisa - fotkasiisa, 24. septembra 2016
Kvásková ciabatta
Foto: siisa

Tento recept som našla na stránke talianskeho kuchára. Je to originálny recept na kváskovú taliansku ciabattu.

Suroviny

Cesto:
250 g
90 g
250 g
150 ml
15 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 125 g pšeničnej hladkej múky a 125 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť.

  2. 2

    Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote pol hodiny. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.

  3. 3

    Po dvoch hodinách cesto na doske prepracujeme rukou tak, že z kraja zoberieme, natiahneme do strany a založíme do stredu. Podľa potreby do neho ešte zapracujeme múku. Cesto by malo byť mäkké, ale nesmie sa nám do strán rozlievať. Takto prepracované cesto vytvarujeme na bochník a dáme do misy. Misu dáme do igelitovej tašky, uzavrieme a dáme na noc do chladničky.

  4. 4

    Ráno cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami ho ponaťahujeme do tvaru obdĺžnika. Na hrúbku 3 cm. Dávame si pozor, aby sme už do cesta múku nezapracovali. Vytvarujeme z neho ciabatty buď v tvare bagety, alebo v tvare bochníkov štvorcových či obdĺžnikových. Aké sa nám páčia. Preložíme ich na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Celý plech dáme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Dávame pozor, aby nám cesto neprekyslo. Skúsime palcom potlačiť a ak sa nám cesto hneď vráti späť, necháme kysnúť. Ak sa vracia lenivo, pripravíme si rúru na pečenie a hneď potom dáme piecť.

  5. 5

    Rúru si predhrejeme na 230°C . Vložíme plech na spodok rúry, do ktorého budeme liať vodu. Ak máme ciabatty nakysnuté, vložíme ich do rúry s plechom na strednú mriežku. Hneď potom nalejeme 100 ml vody do spodného plechu a rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 10 minút. Potom spodný plech vyberieme, teplotu znížime na 200°C a pečieme 15 - 20 minút bez pary. Potom ciabatty vyberieme vychladnúť na mriežku. Chutia úžasne. Z tejto dávky mi vyšli 4 ks, zjedli sa okamžite, nestihla som odtotiť, ako vyzerali v reze. Ale aj z vrchu vidieť na foto, aké sú nadýchané, samá dierka.

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, fajnové ciabatty si upiekla, krásná práce a vúně se táhne až k nám. Jsi šikulka Simonko! Máš můj obdiv!!
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , veľmi pozorne som si prečítala celý text, veľmi zrozumiteľne popísaný perfektný recept, ku ktorému Ti srdečne blahoželám!!!
škoda, že sa Ti finálny produkt nepodarilo odfotiť, lebo sa rozchytali tie ciabatty, ani sa nečudujem :-) ak by si piekla znovu, poteš aj fotkou prierezu, prosím.
recept uložený, určite vyskúšam a plný počet hviezdičiek som už udelila :-)
staja
Krásny výtvor, voňavý, na zahryznutie. Simonka, máš ďalšiu pochvalu za skvelé pečivko.
1x siisa
monty469
Vyzeraju perfektne. Dalsi super recept ktory vyskusam:-) Chlebik od teba zozal velky uspech a aj lupacky vsetkym chutili;-)Dakujem za tvoje skvele recepty :-)Si velmi sikovna
1x siisa
siisa
Milá @Haji , milá @Monty , ďakujem veľmi pekne za všetko, hlavne za podporu. Ste skvelé baby s dobrým srdiečkom. Teším sa vašim úspechom a hlavne tomu, že ste skúsili to kváskovanie. Prajem peknú nedeľu :)
1x haji
jack
Tak toto hej.Aj ja mám od teba uložené všetky recepty,už len založiť kvások a piecť.Dnes idem kúpiť tú ražnú múku a som zvedavá čo z toho vznikne.Poradcu mám teba,keby niečo.Ako dobre,že si na vareche.Doteraz som o kvásku ani len nepočula.Drž všetky palčeky.Peknú nedeľu.
1x siisa
siisa
@Staja (25.9.2016 08:04)

Milá moja @Staja , ďakujem ti za pochvalu. Peknú nedeľu želám :)
chica114
No tak toto vyzerá parádne milá Siisa, určite to chutí fantasticky uložím si to a niekedy vyskúšame a dám vediet ako chutilo. Pekný dník ti prajem :-)
1x siisa
siisa
@Jack (25.9.2016 09:41)

Jeeeeje, tak ide sa na to ! Potešila si ma milá @Jack . Môžeš so mnou vždy počítať. Ak bude treba a budem vedieť určite poradím, veď mám aj začo, od začiatku mám tvoju plnú podporu. Si skvelý človiečik. Jasné že budem držať palčeky, ale vôbec sa nebojím, lebo viem , že to zvládneš.
siisa
@Chica114 (25.9.2016 10:04)

Ďakujem ti moja milá @Chcia114 , tak to som zvedavá či bude chutiť, určite mi príď napísať, teším sa. Ty budeš hlavný ochutnávač !
afataga
este ze som najedena, lebo inak by zas holub letel :-), vyzeraju uzasne, ja mam take veci najradsej este teple iba s kuskom masla, neviem, kto vymyslel taku blbost, ze kysnute sa nesmie jest teple, a knedla a buchty sa jedia ake?
siisa
@Afataga (25.9.2016 14:18)

Hehe, holub by musel chvíľu počkať, kým nenapečiem ďalšiu várku. No neposlala by som ho predsa naprázdno :)) Tieto sa veru zjedli ešte teplé :) Nikto nechcel čakať a presne ako ty hovoríš, chutili len tak bez ničoho :) Ďakujem za komentarik milá @Afataga :)
marienka44
Ukladám do KK, oddelenie : kváskové :-)
Väčšinou sú tam recepty od Teba. Skvelé!!!
Len kvások nemám a pestovať ho od novoty sa mi zdá zdĺhavé.
1x siisa
siisa
Ahoj @Marienka44 , vyskúšaj kváskovú mapu. Určite niekto z tvojho okolia, ti kvások podaruje. Ďakujem ti za milý komentárik :)
lily2183
Vyzerajú úžasné a urcite aj vyborne chutia ,chcela som sa opýtať môžem dať aj kvások Z ranej múky?
veronikkka
Milá @Siisa , vyskúšané, polovica zjedená ešte za horúca, len tak - tak som zachránila tieto 2 ciabatty. Recept výborný, vrelo odporúčam do priazne kváskových nadšencov :-)
určite budem piecť častejšie! 5* a dakujem za recept :-)


siisa
@Veronikkka (27.9.2016 18:44)

Woooow, máš ich úžasné :) dík, že si vyskúšala recept
siisa
@Lily2183 (27.9.2016 12:14)

Ďakujem pekne :) Môžeš dať aj ražný kvások, len potom budú tmavšie a aj chuťovo budú iné ....ale tiež budú chutné , o chuť sa nemusíš báť.
1x lala77
kapucinka
Ja som vyrábala ciabatty, ale z droždia. Kvások je lepší, určite vyskúšam ❤
1x siisa
bzsiska
Paráda. :) Kvások zarobený, zajtra ráno pečiem. Mám iba ražný, ale rozkvasila som ho bielou múkou. Kvasí o 106. :) Zatiaľ som piekla len ražný chlieb a bagety. Teším sa už na tieto biele chrumkavé nádhery.
1x siisa
monty469
Tak podavam hlasenie;-) Ciabaty upecene ,prave som ich vybrala z rury.Vonia cela kuchyna pockam nech trochu vychladnu a hor sa na ne;-) Vdaka @SIISA .


1x siisa
siisa
@Monty 469 (2.10.2016 08:45)

Woooow, nemám slov milá @Monty , ty aký profík ! Mám z teba obrovskú radosť ! Tlieskam !!! Máš ich nádherné !
1x haji
siisa
@Monty469 (2.10.2016 09:44)

Nádhera, ty brďo Monty, tak ty sa nezdáš ! Na prvýkrát a toto ! Mäkučké a nadýchané cestíčko ! Ukážkovéééé ! Veľká pochvala :)
1x haji
siisa
@Bzsiska (30.9.2016 16:22)

Ďakujem veľmi pekne :) Určite sa podarí...držím palce !
danda3
Ahoj milá @siisa , tak aj ja už mám napečené, múku špaldová hladká, chlebová, celozrnná, vyšli mi tri, jedna už padla, sú vynikajúce. Ja som ich chcela piecť už v sobotu, ale zistila som, že nemáme chlieb a tak rozkvas som dala do chleba. Odporúčam, sú úžasné.


2x siisa a haji
siisa
@Danda 3 (3.10.2016 11:03)

No fantázia, máš ich nádherné milá @Danda :) Ďakujem, že si pridala foto
danda3
@Marienka44 (26.9.2016 14:14)

Ahoj, @Marienka44 , ak máš záujem, kvások donesiem aj vysvetlím, ako s ním pracovať, napíš mi na mail, ktorý mám v profile.
enapo
Krásne ciabaty ich máte. Ja som teraz zamiesila a zajtra sa budú piecť tak uvidim či sa podaria
1x siisa
siisa
@Enapo (3.10.2016 20:24)

Ďakujem veľmi pekne :) Určite sa podaria, budem držať palce :) Pokojne mi tykajte :) alebo ešte lepšie tykajme si ....ak nevadí
siisa
@Enapo (4.10.2016 13:47)

Perfektné ich máš ! Krásna práca ..... ďakujem , že si pridala foto :)
bzsiska
No, na tretí krát som stihla odfotiť. :) Chuťovo sú famózne. Z estetického hľadiska nič moc, proste nemám ten cit. :/
Chcela by som sa opýtať na pšeničný kvások. Ja mám ražný, z neho som urobila pšeničný, ale správa sa divne. Je lepkavý a zráža sa. Používaš naň nejakú špeciálnu pšeničnú múku?


1x haji
siisa
@Bzsiska (8.10.2016 11:47)

Milá @Bzsiska , podľa mňa sú perfektné aj z estetického hľadiska. Na reze vidieť že sú krásne nakysnuté......no parádne ich máš ! Veľká pochvala!
Čo sa týka toho pšeničného kvásku, je úplne iný ako ražný. Ak ho máš lepkavý, už nie je dobrý. Mala by si ho vyhodiť. Ja mám biely pšeničný, ktorý používam na buchty a podobné cestá. Tento prikrmujem hladkou pšeničnou múkou špeciál. Potom mám pšeničný celozrnný, ten prikrmujem hladkou celozrnnou múkou. Prikrmovať ho treba vždy keď vidíš, že je hladný. Hladný je keď sa na vrchu začne tvoriť voda. Ja to radšej každý deň sledujem.
1x lala77
bzsiska
@Siisa (8.10.2016 16:59)

Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Ražný som si zarobila ešte v apríli. Už sme zžití. :) O pšeničnom som čítala prvý krát tu v tvojom recepty
1x siisa
bzsiska
@Siisa (8.10.2016 16:59)

Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Ražný som si zarobila ešte v apríli. Už sme zžití. :) O pšeničnom som čítala prvý krát tu v tvojom recepte, tak som z ražného odobrala a kŕmila som asi týždeň len hladkou múkou. Ale to musím asi kvások zarobiť odznova iba z pšeničnej múky. Veľká vďaka ešte raz, aby som nechyrovala, čo všetko sa dá z kvásku upiecť. Sú to úžasné recepty, čo tu dávaš.
siisa
@Bzsiska (8.10.2016 17:21)

Ja som ten svoj urobila z ražného a funguje úžasne. Urobila som ho Takto :
nechcelo sa mi začínať s pšeničným kváskom úplne od začiatku, keď som mala doma úžasný vysoko aktívny ražný kvások. Tak som raz večer zobrala 1PL ražného kvásku a k nemu pridala 2 PL pšeničnej múky. Nechala na linke kvasiť. Na druhý deň ráno som ho zasa nakŕmila 2PL pš. muky, večer toho už bolo na prikrmovanie veľa, tak som z toho vykvaseného odobrala 2 PL, dala ich do druhej misy a pridala 3 PL pšeničnej múky. Ráno som prikŕmila zasa. To isté som robila 6 dní. Kvások začal pracovať. Takto som získala 90% pšeničný kvások. Na kvalitný pšeničný kvások by si musela čakať mesiace. Ten kvások čo zostáva potom celom procese si môžeš dať do jedného pohára do chladničky a použiť úplne normálne na lievance alebo aj do cesta.
Ďakujem ti za milé slová, vážim si toho. Prajem chutné a úspešné kváskovanie :)
2010
Hmm, tak ako soudruzi v NDR trochu sme to prehnali, francuzi tomu hovoria brûlé... problem bol ze tazko sa dalo natierat, bola len sama diera aspon sme nepribrali -:)


2x siisa a haji
siisa
@2010 (9.10.2016 16:09)

Hm, mne sa tvoja ciabatta náhodou veľmi páči. Treba vymyslieť nejakú dobrotu a ňou zaplniť dierky a mňamka hotová :) Úzasná je !
siisa
@Mijaita (20.11.2016 23:21)

Našla som tam ešte aj môj recept na kváskovú parenú knedľu . Ako sila !
siisa
@Kapucinka (24.11.2016 17:14)

No teda ! Parádnu ju máš........si vážne šikovná. Milá @Kapucinka , v tvojich rokoch som sa ja nezaujímala o pečenie a ty aká pekárka.....chvááálim ! Len tak ďalej, držím palčeky.