Křupavý bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem fotorecept

iva2111 - fotkaiva2111, 10. novembra 2016
Křupavý bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem (fotorecept)
Foto: iva2111

Potkala jsem na italských stránkách... a protože mám brambory moc ráda, vyzkoušela jsem. Velice snadné a přitom výborné chuti, můžete sníst jen tak nebo Zobraziť celý popisPotkala jsem na italských stránkách... a protože mám brambory moc ráda, vyzkoušela jsem. Velice snadné a přitom výborné chuti, můžete sníst jen tak nebo pak na talíři přidat kousek masa....měkké, a přesto křupavé brambory, vonící máslem a rozmarýnem.

30 minút
príprava
80-90 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
2 ks menšia




Postup

  1. 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Oškrábané brambory nakrájíme na co nejtenčí kolečka a než vymažeme formu máslem, necháme je ještě ve vodě.

  2. 2

    Do formy pak skládáme brambory, občas proložíme cibulí. Hotové dobře osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem (lepší je čerstvý, měla jsem ale jen sušený), štědře zakapeme olivovým olejem a pečeme 80-90 minut při 180 °C do zčervenání okrajů lupínků.

    Křupavý bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové brambory voní máslem, rozmarýnem a jsou úžasné - příjemně měkké, ale zároveň s křupavými okraji, díky cibuli, máslu a oleji rozhodně ne suché.

    Křupavý bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K prvnímu ochutnání maso určitě netřeba :))

    Křupavý bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jatea
Zemiaky mám aj ja veľmi rada, tak vyskúšam. Mäso mi určite chýbať nebude. Vyzerá to neodolatelne
kopretina
Skvělý a jednoduchý recept. Určitě vyzkouším, tedy ne z 1,5 kg, to bych měla na týden. :) Rozmarýn mám na lodžii v květináči, tak se moc těším. Děkuji za recept. Člověk se učí celý život.
mijaita
@Ivo tvoje recepty jsou chutě ve verších a je jedno, kde jsi brambory objevila. Upekla jsem je s citronovým tymiánem, pokapala česnekovým olejem. Jak říkám, poezie! *********** :-)


frezia
Take zemiacky by som si veru dala... aj si dam, lebo ich urobim. Vyborny recept!
jack
To môže byť suprové.Určite urobím my zemiačky ľúbime.
stanci11
Mňam mňam a ešte raz mňam,, ani nepotrebujem prílohu,a keď už tak moju obligátnu bryndzičku :D krása!
alex37
...ja môžem len súhlasiť, naozaj krása :-)
iva2111
@all - děkuji vám všem za hezká slova :) @Mijajita i za jedlou fotku - citronový tymián mám také moc ráda a dovedu si v bramborech představit.

Bramborová jídla máme doma moc rádi, u tohoto nebylo co řešit - musela jsem vyzkoušet. A byla jsem mile překvapená, jak jemnou a přitom vyváženou chuť tyto brambory mají. Díky máslu, oleji i cibuli jsou vláčné a nejsou suché, s příjemně křupavými okraji. A ta vůně!
Manželovi rozmarýn v jídle dost nechutná, počítala jsem tedy s tím, že brambory sníme spolu s tchýní, která u nás byla zrovna na delší návštěvě...když jsme si nandaly na talíř, zrovna přišel z práce, zavětřil - a že prý ochutná. No, ochutnal tak, že nic nezbylo :)))
kucharka
Aj ja to robievam, niekedy zamieňam cibuľu za fenikel nakrájaný na plátky. Koliečko zemiaku a koliečko feniklu..... a niekedy posypem čerstvým kôprom..... a k tomu kúsok pečenej bielej ryby!
Ďakujem za pripomenutie, výborný recept.
luss44
no krása :) ja teda môžem zemiaky každý deň, je to pre mňa asi najvdačnejšia surovina. Pečené so všeličím - cibulka, slaninka, niva syr, bylinky, atd si robievame často, ani mäso netreba. Tvoje sa mi páčia, ozaj ako koláč :) No, dala by som si, ale práve pečiem kapustníky k večeri :) Ale raz určite urobím.
drajan
masielko je v surovinách nie v postupe... iste sa dáva hneď pred pečením... idem robiť dnes, dám sem-tam pomedzi lupienky zemiakov... mala som aj taký recept,že sa zemiaky polievali maslom až po dopečení, preto sa radšej pýtam.
iva2111
@Drajan - maslo je jen na vymazani formy, pisu v postupu.
Brambory pak pokapat olivovym olejem. Ale urcite by to šlo i dalsim maslem.
havino
Včera ráno videla na tablete, včera na obed upiekla, vynikajúce a že len obyčajné pečené zemiaky sa nemôže povedať, s rozmarínom pečiem aj @mijaitine rozmačkance, dala som aj ja citronový tymian sušený, ale tá cibuľa v týchto tvojich a už aj v mojich v pekáči, tá im dáva iný rozmer, ja jej dala hojne dve väčšie, dvaja sme na posedenie zjedli ten väčší biely pekáč, vdaka za inšpiráciu a spestrenie jedálnička Ivka


1x haji
jerica
Krásne, nielen pre OKO, Ivka posunula si zemiaky na vyšší level :-) Tánička vylepšila stehienkami, radosť vidieť, to bude radosti u nás na tanieri.
kukulienka71
S tymiánom a kocočkami slaniny, k tomu kapustový šalát, bez cibule by to fakt nebolo ono! urobím rada aj s rozmarínom, ak budem mať. Ďakujem za voňavú a veľmi chutnú dobrotu.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia