Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 22. novembra 2012

Tak ako myslým v každej rodine, tak aj u nás sú veľmi obľúbené cestoviny a obzvášť cestoviny domáce..toto je spomienka na moje detstvo, keď mi babička robila tieto dlhánske rezance, lebo som ich ja ľúbila...ale čo naviac, ako malé dievčatko som nikdy nechcela, aby mi ich niečím posypali..takže, dedko stál pri babičke s rajničkou a keď začala vyberať z hrnca vyvarené rezance, dali mi osobitne,,toto bude pre moje dievčatko,,povedal dedko..

30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks
troška
1 kl
1/2 lyžice
3 plátky (domáca)
200 g (domáci)
1 ks (väčšia krúžky)
1 lyžica
1 lyžica

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z preosiatej hrubej múky, 2 vajec a troška vody, som zmiesila tvrdé cesto...preto používam hrubú múku na rezance, lebo sú tvrdšie, lepšie držia formu..pozn. tá najmenšia hrudka je do zeleninovej polievky na strúhané cesto...

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som poriadne vymiesila a potom rozvaľkala na veľkosť pracovnej dosky..snažím sa vyvaľkať, pokiaľ sa dá, obdĺžnik, aby boli rezance rovnako dlhé...

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    celé cesto som posypala múkou a zrolovala do valčeka...

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    valček som krájala ostrým nožom na šírku 7 mm. mám rada široké..pokrájané som vystrela na dlžku dosky, pokial sa mi zovrie voda v hrnci..

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aj druhá hrudka vyvaľkaná a pokrájaná..

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď začala vrieť osolená voda v hrnci, vložila som rezance a počkala , kým sa vyplavia na vrch...vybrala som ich, opláchla vodou a uložila do rajnice...poliala som ich ihneď olejom, aby sa nestihli zlepiť..

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    slaninku som pokrájala na malé kocky..

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    krájanie cibule na kolieska..

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    slaninku som opražila, vybrala z masti a pridala som pokrájané cibuľovém kolieska...s masťou som poliala rezance a ozdobila slaninkou a cibuľou....dobrú chuť...

    Dlhánske domáce rezance s tvarohom a slaninkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
Presne takýmto spôsobom krájala rezance moja stará mama. Krájala ich tenučké ako vlas, také do polievky. Ako deti sme to zbožňovali, práve preto, že boli také dlhočizné. Narobila si mi chute na takéto tvarohové. Veru urobím.
Najobľubenejšie jedlo môjho ocina. Mamička mu však namiesto cibuľky poliala na vrch kyslú smotanou. On mal preto aj nejaké špeciálne pomenovanie, niečo ako čúroščutó, prepáčte všetky varecháčky ovládajúce maďarský jazyk!
tééééda,to je supééééééér krájanie,to ma dostalo.....:-))).....a domáce sú ozaj najchutnejšie.....zajtra budú na obed....a moc díky za super recept...:-)
Izka blbne mi počítač, tá šípka lieta jak bláznivá po celom monitore, keď treba, nereaguje.Keby vyšli nejaké hatlaniny, tak si ich nevšímaj, len som ti chcela povedať, že zajtra je deň, keď budú, aj s tvarohom
Moja mama takéto niečo tiež robievala ale nie takéto dlhé rezance a robila to namiesto s tvarohom s bryndzou a dávala to zapiecť do chrumkava do trúby. Keďže som pekársky antitalent ja to robievam so širokými talianskymi cestovinami Tagliattele.Je to dobré aj bez zapečenia v trúbe len zmiešané cestoviny s bryndzou a cibuľkou podusenou na slaninke.
@concord , No pokiaľ by sme sa chceli presunúť južnejšie,tam tvarohovými rezancami plnia aj kačku..a tiež ich podávajú takto isto servírované k pečenému mäsu..a na jednom pobyte v Egri, som jedla rezancovú tortu...veľmi to vyzeralo lákavo, ale boli to iba rezance a hodne šlahačky...chutné..dík za komentár.-)
Roky sme jedávali kupované rezance, zdravie nedovolilo oprieť sa do váľka. Ale kúpila som si strojček a na moje potešenie dokáže vyvaľkať a pokrájať i takéto, zamiesené s vodou. Tak sa teraz nimi objedáme, nevieme sa dojesť, aj minulý týždeň sme mali takéto dlhé, tiež tvarohové. Je to naozaj pochúťka, domáce sú domáce!
aj ja si veru takéto dlhokánske rezančiská robím na strojčeku, to sa nedá s kupovanými porovnať, v žiadnom prípade a u nás idú na sladko s tvarohom
Izabel určite zajtra vyskušam je to nenáročné a určite výborne jedlo a pritom si vzpomeniem na Tvoju babku a dedka,ale aj na moju babku a dedka.Maj sa krásne
Takto som ja doma daaaavno ani nepamatam krajala uplne tenke rezance do polievky.Moj otec mi povedal prosim ta ved tie rezance budeme tahat z taniera ako dlho tak som potom rezala klasicke asi 5 cm.
@fridecanka ,ďakujem pekne za spomienku na mojich staručkých, ktorých som ľúbila.-) a babička mi robila bielu kávu, to bolo výborné, to sa už dnes ani nerobí...z čerstvo nadojeného mliečka a nejakou meltou...a sladila mi to medom...)a domáce maslo na chlebíku pokvapkané medom...úžasné spomnienky.-)nech sa ti podaria dlhočiznéé slíže.-) dík za komentár.-)
@jozka2 , na tie tenučké slíže v slepačej polievke si veru dobre pamätám..bola som na prázdninách v jednej maličkej dedinke tesne na maďarskej hranici...ludia tam mali takú čudnú reč..síce maďarskú, ale takú domotanú...v nedeľu sa tam všetky dievky v dome krútili okolo nedeľného obeda, lebo že to volali ,,sviatočný,,a robili tieto dlhánske a tenučké slíže...som to obdivovala..potom sa išlo najprv na omšu a až po omši sa obedovalo..som sa s tými rezancami zabávala/sŕkala som ich/stará pani diomáca sa za to hnevala..ďakujem ti pekne za milý spomienkový komentár.-)
Tvarohové, doma robené slíže - to je fajnotka. Robievam aj ja.Niekedy cesto vaľkám ručne , niekedy použijem strojček na cestoviny.
jéj ... tagliatelle... nemusím kupovať, no... a keď sa mi bude chcieť... urobím podľa teba Izabellka. Krásne sú... ale asi spravím, teraz keď kúrime v kachlách, aj by vyschli do zásoby... krásne sú... a presný recept, taký já mám ráda... dík
Domáce rezance, či už sladké, alebo slané sú aj u nás naj, práve zajtra sa na ne chystám s kyslou strakatou fazuľou, najprv si dám do polievky a potom ako samostatné jedlo.:-)

Pridaj komentár k receptu: