Dezert z bielej čokolády s pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami videorecept
Dnes nám bude variť mladý michelinský šéfkuchár Ladislav Floreán a pripraví svieži moderný dezert plný tradičných sezónnych slovenských surovín.
Foto: Televízia Varecha
Suroviny
400 g |
|
400 g (min. 30 % tuku) |
|
1 ks |
|
6 plátkov |
|
50 g |
|
100 g |
|
600 g |
|
1 bal. |
|
100 ml |
|
200 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
Na dozdobenie: | |
100 g |
|
Postup
-
1
Dezert z bielej čokolády s vanilkou: Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a pridáme 2 PL kryštálového cukru. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, vnútro vyškrabeme malým nožom a všetko pridáme do smotany s cukrom. Smotanu zohrejeme. Bielu čokoládu nalámeme alebo nakrájame na približne rovnaké kúsky a vložíme do misky. Keď je smotana horúca, nesmie však vrieť, pomaly ju nalejeme na bielu čokoládu a za stáleho miešania čokoládu rozpustíme.
- 2
Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme pár minút nabobtnať. Následne z plátkov želatíny vyžmýkame prebytočnú vodu, metličkou vmiešame do zmesi smotany a bielej čokolády. Vylejeme do pripravenej vymastenej formy a necháme stuhnúť v chladničke ideálne 12 hodín.
- 3
Lístkové cesto: Rozvaľkané lístkové cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a celým makom. Navrch nastrúhame vlašské orechy. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ďalším plechom. Pečieme pri 180 °C do zlatohneda a chrumkava.
- 4
Pošírovaná rebarbora: Rebarboru umyjeme, odkrojíme konce a nakrájame na kúsky. Do hrnca dáme vodu a cukor v pomere 2:1. Pridáme tiež sirup grenadina tak, aby sme dosiahli ružovú farbu sladkého vývaru. Rebarboru pošírujeme 1-3 minúty tak, aby sa nerozvarila a zachovala si svoj tvar.
- 5
Macerované jahody: Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Preložíme do misky, pridáme sirup grenadina a dochutíme troškou cukru a štipkou mletého korenia. Necháme pár minút macerovať.
- 6
Zo stuhnutej zmesi z bielej čokolády povykrajujeme kolieska. Podávame s pošírovanou rebarborou, macerovanými jahodami a kúskami upečeného lístkového cesta. Dozdobíme čučoriedkami.
Tiež Čokoládový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu