Foto: mrcookiecook
Nedávno som si strúhal surovú cviklu na večeru a v duchu som si tak hovoril, čo by sa všeličo asi dalo z cvikle urobiť. Zobraziť celý popisNedávno som si strúhal surovú cviklu na večeru a v duchu som si tak hovoril, čo by sa všeličo asi dalo z cvikle urobiť. Experimenty som hodil za hlavu a išiel som pozrieť na internet. Tam som našiel niekoľko receptov na celkom zaujímavé pochúťky s cviklou. Jedným z nich bol aj tento koláč, ktorý som vyskúšal a tak ho teda sem aj dávam. Musím povedať, že som prvýkrát nie len piekol, ale aj jedol cviklový koláč. Podaril sa a bol fakt výborný...
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
400 g surová |
|
100 g surová |
|
100 g |
|
100 g |
|
200 g kvalitná |
|
200 g |
|
4 ks |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Neošúpanú, umytú cviklu uvaríme spolu s očistenou mrkvou do mäkka približne hodinu. Po vychladnutí cviklu ošúpeme a ak je dosť mäkká, tak ju spolu s mrkvou pretlačíme do misky. Ja som to všetko postrúhal...
-
2
Potom si na drobné kocky (asi 1x1cm) posekáme alebo nakrájame čokoládu, ktorá v koláči urobí hotové divy. Použil som výbornú polevovú čokoládu z Lidla. Čokoládu pridáme k zelenine...
-
3
Dáme si rozohriať maslo a zatiaľ vyšľaháme štyri vajíčka s trstinovým cukrom...
-
4
Roztopené maslo vylejeme na cviklu s čokoládou, premiešame a pridáme rozšľahané vajcia s cukrom. Všetko dobre premiešame...
-
5
K tomuto pridáme špaldovú múku, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva a lyžicou kakaa. Všetko dobre vymiešame...
-
6
Zmes vylejeme do klasickej (24 cm) tortovej formy, v mojom prípade vystlanej papierom na pečenie...
-
7
Cesto dáme upiecť. Teplota a čas pečenia závisí od typu rúry, ale ja som piekol na 150 - 160°C približne 30 - 35 minút. Pritom som dával pozor aby zvrchu neprihorel. Koláč by mal zostať šťavnatý, tak čas pečenia zbytočne nepredlžujeme...
-
8
Koláč necháme vychladnúť a potrieme ho ľubovoľným džemom. Ja som použil marhuľový...
-
9
Nakoniec koláč posypeme strúhaným kokosom. Kto nechce, nemusí dávať...
-
10
A môžme nakrájať... Kým je koláč ešte troška teplý, roztopená čokoláda v ňom nemá chybu! Ale aj potom, keď je čokoláda opäť stuhnutá je to výborné. Zdá sa, že koláč je ešte chutnejší na druhý deň, teda ak zostane. :-) Posúďte sami...
-
11
Dobrú chuť... :-)
varecha.pravda.sk/recepty/cviklova-babovka-fotorecept/139...
bez mrkvy, cista cvikla,.... nebicko v papulke, dzem som dala domaci visnovy,... olizovala som sa po lakte a navsteve chutil tiez (mojmu muzovi nechutil ale on nema velmi rad kakao)
vdaka za recept, dalsi z mojich TOP :)