Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový kaviár fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. júna 2019
Cviklový kaviár (fotorecept)
Foto: elenas

Výborná a zdravá pochúťka z cvikly. Je perfektná na hrianky, tmavý chlieb alebo aj ako príloha /šalát k mäsovému alebo aj zeleninovému jedlu. Recept pochádza z ruskej kuchyne a je tam veľmi obľúbený.

3
porcie
90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks
1 ks
1 - 2 PL
1 - 2 ČL
1 - 2 strúčiky
 podľa chuti (alebo chili)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najdlhšie z celého varenia je uvariť cviklu, asi 1, 5 hodiny. Samotná príprava je veľmi rýchla. Varila som z dvojnásobnej dávky. Cviklu uvaríme vo vode do mäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na stredne väčšom strúhadle. Cibuľu na jemno nakrájame a restujeme na oleje do zlatista. Pridáme nastrúhanú cviklu a cukor, premiešame a chvíľu zohrievame. (cukor zvýrazni chuť cvikly)

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme paradajkový pretlak, potom cesnak, korenie, soľ. Chvíľu dusime. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou. Výborne je pridať aj trochu strúhaného chrenu alebo chili. Ja som robila dve verzie: klasický s cesnakom a s chrenom. Obe dve sú výborne, takže vyberte si podľa Vašej chuti.

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cviklový kaviár necháme vychladnúť, najlepšie chutí studený, vychladený v chladničke. Na čerstvo upečené hrianky je božský! Dobrú chuť.

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

lianka
Výborný receptík, ukladám do KK. Keď sa urodí cvikla, vyskúšam. Len by som sa chcela spýtať, že či ju zasterilizuješ, keď robíš z 2 dávok.
farbuska
Pre toho, kto má rád cviklu, je vynikúci! Ja však radšej cviklu pečiem, ako varím.
1x elenas
45678
Výborný recept, pekne odprezentovaný, pútavé foto, až na to, že ja by som to kaviárom nenazvala :-)
1x elenas
elenas
@Lianka (4.6.2019 15:36)

Ďakujem za komentík, robím len na priamu konzumáciu a uskladňujem v chladničke, v ktorej vydrží niekoľko dní. Ale väčšinou sa veľmi rýchlo zje. Da sa samozrejme naložiť aj do pohárov a sterilizovať ale to som neskúšala.
elenas
@45678 (4.6.2019 16:37)

Vďaka, názov som prebrala z originálu ale je pravda, že sa skôr podobá na šalát alebo chuťovku, avšak nie je to klasický šalát ani nátierka. Takže zostal pôvodný názov - kaviár:)
1x 45678
45678
@Elenas (4.6.2019 16:54)

Veď oki:-) ..ja by som to nenazvala kaviár, Ty môžeš :-)) Ty si autor receptu
1x elenas
motyka
Ja taktiež milujem cviklu na rôzne spôsoby. Takýto nepoznám. Určite vyskúšam. Škoda, že si neprišla skôr, práve dnes som urobila našu klasiku. Ale na budúci týždeň určite bude. Dám vedieť ako nám chutila, aj keď verím, že bude vynikajúca.
1x elenas
afataga
Viem si to prestavit napr. ku grilovanemu masu, ide sezona, skusim, ale naozaj by som to nenazvala kaviar.
1x 45678
finczi
Ľúbim cviklu. Aj dnes som večerala cviklu s mozarellou,trosku som ochutila. Ďakujem za tip, skúsim takto...
1x elenas
haji
Pěkný recept, též jsem cviklová. Super kombinace s masíčkem je nadčasová, vhodná v létě i v zimě. Děkuji za inspiraci!
1x elenas
elenas
@Kvakac (5.6.2019 09:58)

Ďakujem za koment, budem rada ak vyskúšaš, prajem pekný deň.
elenas
@Alena77 (5.6.2019 22:09)

Foto je až moc fotogenické, hlavne pre tých, kto má rad cviklu a jej chuť, takže ďakujem za jeho pridanie a prajem dobrú chuť!