Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový kaviár fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. júna 2019
Cviklový kaviár (fotorecept)
Foto: elenas

Výborná a zdravá pochúťka z cvikly. Je perfektná na hrianky, tmavý chlieb alebo aj ako príloha /šalát k mäsovému alebo aj zeleninovému jedlu. Recept pochádza z ruskej kuchyne a je tam veľmi obľúbený.

3
porcie
90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks
1 ks
1 - 2 PL
1 - 2 ČL
1 - 2 strúčiky
 podľa chuti (alebo chili)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najdlhšie z celého varenia je uvariť cviklu, asi 1, 5 hodiny. Samotná príprava je veľmi rýchla. Varila som z dvojnásobnej dávky. Cviklu uvaríme vo vode do mäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na stredne väčšom strúhadle. Cibuľu na jemno nakrájame a restujeme na oleje do zlatista. Pridáme nastrúhanú cviklu a cukor, premiešame a chvíľu zohrievame. (cukor zvýrazni chuť cvikly)

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme paradajkový pretlak, potom cesnak, korenie, soľ. Chvíľu dusime. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou. Výborne je pridať aj trochu strúhaného chrenu alebo chili. Ja som robila dve verzie: klasický s cesnakom a s chrenom. Obe dve sú výborne, takže vyberte si podľa Vašej chuti.

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cviklový kaviár necháme vychladnúť, najlepšie chutí studený, vychladený v chladničke. Na čerstvo upečené hrianky je božský! Dobrú chuť.

    Cviklový kaviár (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
@Lianka (4.6.2019 15:36)

Ďakujem za komentík, robím len na priamu konzumáciu a uskladňujem v chladničke, v ktorej vydrží niekoľko dní. Ale väčšinou sa veľmi rýchlo zje. Da sa samozrejme naložiť aj do pohárov a sterilizovať ale to som neskúšala.
@45678 (4.6.2019 16:37)

Vďaka, názov som prebrala z originálu ale je pravda, že sa skôr podobá na šalát alebo chuťovku, avšak nie je to klasický šalát ani nátierka. Takže zostal pôvodný názov - kaviár:)
Ja taktiež milujem cviklu na rôzne spôsoby. Takýto nepoznám. Určite vyskúšam. Škoda, že si neprišla skôr, práve dnes som urobila našu klasiku. Ale na budúci týždeň určite bude. Dám vedieť ako nám chutila, aj keď verím, že bude vynikajúca.

Pridaj komentár k receptu: