Cviklový gratin so zelerom fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 2. januára 2014
Cviklový gratin so zelerom (fotorecept)
Foto: alena45

onehdá pridal @2010 link na zaujímavý recept a konečne som sa odhodlala ho urobiť. V menšom množstve ako je uvedené v pôvodnom recepte, a Zobraziť celý popisonehdá pridal @2010 link na zaujímavý recept a konečne som sa odhodlala ho urobiť. V menšom množstve ako je uvedené v pôvodnom recepte, a tiež som zamenila klinčeky za posekané orechy, ktoré ale dávajú výbornú chuť zeleru.

3
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

500 g
400 g
140 ml
140 ml
1 ks
3 strúčiky
z 1/2 ks
2 ks
150 g alebo iný
80-100 g




Postup

  1. 1

    Dáme si variť umytú cviklu, do druhého hrnca dáme variť očistený zeler, pridáme pár kvapiek citrónu. Do panvice nalejeme smotanu a mlieko, pridáme soľ, korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu, cesnak, kôru z citróna a tymián. Varíme na malom plameni asi 10 minút. Precedíme do inej nádoby.

    Cviklový gratin so zelerom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarenú cviklu olúpeme a obidve hlavné ingrediencie nastrúhame na maximálne 2 mm plátky. Orechy nasekáme nadrobno.

    Cviklový gratin so zelerom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zapekacej nádoby začneme ukladať vrstvu zeleru, pokvapkáme scedenou smotanou, posypeme orechami, na to položíme vrstvu cvikle, pokvapkáme smotanou a posypeme syrom. Opakujeme dovtedy, kým sa nám neminú plátky zeleniny.

    Cviklový gratin so zelerom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som použila tri druhy syrov - goudu, koziu goudu a zlatú Nivu.

    Cviklový gratin so zelerom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme pokrývkou alebo alobalom, dáme zapiecť na 180 až 200 stupňov na 25 minút, na chvíľu odkryjeme a dáme ešte na pár minút zapiecť.

    Cviklový gratin so zelerom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/nov/16/beetroot-gratin-recipe-tunisian-eggs tu je ten pôvodný recept. A chutí presne tak, ako som si predstavovala - výborne !

Diskusia k receptu

staja
Toto veľmi dobre vyzerá, budem musieť skúsiť. Ukladám, určite príde na rad.
babula56
Alenka, Tvoj recept ma veľmi zaujal. Ide v nasich končinách o zriedkavú kombináciu surovín (cvikla a zeler), ale prečo nie? Určite vyskúšam. A naviac- krááásne to vyzerá.
abul
5 hviezdičiek, recept vyskúšam aj ja, teraz po sviatkoch príde vhod.
jamarlen
k restovaným morčacím prsiama miske rukoly s polníčkom ako stvorené:)
a nebudem otvárať mlieko aj šľahačku, dám smotanu na varenie, trochu menej tuku si ani nevšimneme, keď už tam je ten 45% syr
siesta
...ani nedycham :-) Vyzera to skvele, mam otazocku: cvilku a zeler varime v hrnci do maka ci polomaka? Alebo ako dlho cca. Lebo ta veta o 10 minutach varu v bode 1, predpokladam, patri tej smotane s mliekom a koreninami. Dakujem
alena45
hej, @siesta , tých 10 minút patrí pre smotanu. Cviklu aj zeler do polomäkka, a ako dlho ? Zeler bol oveľa skôr ako cvikla, lebo som mala staršiu cviklu zo záhrady. Treba skúsiť, mladá cvikla by mohla ísť aj surová, ale dlhšie by sa to zasa pieklo. Aj zeler som mala zo záhrady, je trochu iný ako ten hladučký, čo predávajú v supermarketoch. Ten je uvarený za 10 minút. Takže presný čas na Tvoju zeleninu Ti neviem povedať.
elixir
Pekný gratin, určite je veľmi chutný, vyskúšam.
gala
dakujem za skvely recept. Dnes som ho vyskusala, aj ked po dnoch volna som mala mensi problem so zhananim cvikly a zeleru :). Jedlo je velmi chutne najma po miernom odlezani. Ja som spravila mensiu chybu, nevarila som zeleninu v osolenej vode, takze som to mala menej slane (dosolit sa vzdy da). Kazdopadne tento recept je hodny vyskusania :). Dobru chut aj ostatnym...
jerica
Alenka, ha, už je to , ťukám si na čelo, HERMELÍN !!! do piatej som v robote.
alena45
@gala , ďakujem za komentár. Tiež som varila v neosolenej vode, menej solím, smotanu som osolila ale trochu viac, takže mi to stačilo. Odteraz budem viac cvikle pestovať, lebo aj so zemiakmi namiesto zeleru to musí byť super jedlo.
tiginko
už kvôli tej peknej fotke ma to láka vyskúšať
elsena
Toto je tak strašne dobré! Prekvapivá chuť, jedno z mojich nových obľúbených jedál.
alena45
tak to sa teším ! Veľmi prekvapivá chuť, že ? A je radosť robiť takú skladačku. Aj ja si niekedy na jeseň také znovu spravím.
katka78
Vďaka @elsena za pripomenutie tohoto receptu, je to naozaj veľmi chutné jedlo, určite ho ešte zopakujeme. Vlašské orechy som vtedy nemala, dala som kešu, ale teraz už pomaly oberáme naše vlašské, tak nabudúce s nimi. @alenka45 ďakujem pekne za recept, môžem len odporučiť.


alena45
@katka , ďakujem za odozvu aj za dôkazový materiál, len chcem pripomenúť, že v pôvodnom recepte (link je hore) orechy myslím vôbec nie sú.
kucharka
Áno, máš pravdu: chutí to výborne. Mali sme to na obed, zalizovali sme sa až za ušami.
Ja som medzi vrstvy dala aj trochu rozdrobeného feta syru, mne k cvikli pasuje.
Ďakujem za recept, budem robievať častejšie.



1x haji
alena45
@Kucharka (22.5.2018 23:21)

vždy poteší, keď sa vrátite k starému receptu. A foto potešilo tiež. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia