Cviklová polievka
Cviklová polievka alebo boršč nastudeno
Autor receptu: redakcia
Najmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Je to niečo ako u nás guláš, každá rodina má svoj vlastný recept.
4 porcie |
15 (+ chladnutie) minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Červenú repu ošúpeme a očistíme, potom nakrájame na 1 cm kocky a vhodíme do hrnca. Ochutíme cukrom a polovicou lyžičky soli, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme, kým cvikla nezmäkne, približne 30–45 minút.
- Uvarenú červenú repu necháme vo vývare vychladnúť.
- Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok uhorky nakrájame na kocky podobne ako červenú repu.
- V miske zmiešame kyslé mlieko, kyslú smotanu, pol lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú červenú repu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a opäť premiešame. V prípade potreby ešte osolíme alebo okyslíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Rozdelíme do tanierov a na vrch položíme nakrájané uvarené vajce.
- Posypeme čerstvým nasekaným kôprom (pažítkou) a môžeme ozdobiť kopčekom smotany.