Cvikla a la Slabakovci

dogagador - fotkadogagador, 1. novembra 2010

Cestou do Pardubic za vnucatkami sme sa zastavili v Uherskom Brode u svatovcov. Cakali nas s obedom, prilohou k hlavnemu chodu bola cvikla. Ako dieta som ju neznasala a tak len velmi nedovercico som ju ochutnala. Skoro som si vypytala duplu! Ale vypytala som si recept, uz som ju robila a idem ju o chvilu urobit znova :-)

4-6
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

400 g
200 g
1 polievkova lyzica
1 polievkova lyzica
1 polievkova lyzica
200 g, alebo kysla smotana)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oloupanou cervenou repu a oloupana jablka nastrouhame na jemnem struhadle, osolime, zakapeme citronovou stavou, pridame ocet, cukr, bily jogurt nebo kysanou smetanu a vse promichame. Posypeme strouhanymi nebo posekanymi vlasskymi orechy

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
som nevedela,že cviklu robia aj ako rýchle šaláty.poznám len sterilizovanú.ale recept sa mi pozdáva.ešte nejakú cviklu mám,tak skúsim.
Slabákovci myslíš - úžasnú muzikantskú rodinu Moravanky?Tak ten šalátik bude určite dobrý.Pár dní som tu nebola,ak ťa nikto neprivítal tak robím teraz ,vitaj na Vareche.Dostala si sa do dobrej rodiny!!!
Šalát určite vyskúšam.Aby sa predišlo tráviacim problémom zo surovej cvikly,nemalo by sa konzumovať viac štavy ako 50-100ml.,ale v tomto množstve má najväčší protianemický účinok,ak sa čerstvá vypije 2 x denne pred jedlom.Varená je ľahšie stráviteľná,ale ako šalát sa surovej toho veľa nezje,teda je zdravá.Cvikla znižuje hladinu cholesterolu,má mierne preháňavé účinky a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.Má aj antikarcinogénne účinky a to všetko viem z knihy Zdravie a sila v potrave :-)
Surovú cviklu som nejedla, ale šťavu ano, čo som si odšťavila, takže neviem. Aj ten šalát je zaujímavý so smotanou,my sme zvykli aj na rýchly cviklu povariť a tak , ako aj sterilizovanú zmiešať s chrenom.Je dobrá na červené krvinky, ako píše aj Frezia, čiže lieči anémiu.
Ja som pred rokmi jedla takýto šalátik, mám ho uložený pod názvom "protinádorový", len tam nemám tie orechy. Musím sa priznať, že šalát z varenej mi chutí lepšie.
Milá Dogagador, poznám to s varenou cviklou, ale čerstvá je zdravšia, díky za fantastický recept, som rada, že si medzi nami, určite sa môžme častejšie pozhovárať. Teším sa na dalšie mňamky!
robievam podobný, aj s iným ovocím, vlastne ako ovocný šalát, ale cviklu zabalím do alobalu a upečiem. Je tak ešte chutnejšia. Nakrájané ovocie a nastrúhanú upečenú cviklu premiešam so smotanou, ak treba dám trochu vanilkového cukru.
Doteraz som jedla šaláty len z varenej cvikle. Ale odteraz budem už len zo surovej, receptík je fantastický.
Llen som nedávala práškový cukor, ale sladila medom. Tiež som nemala vínny biely ocot, tak som dala ryžový, myslím, že na chuti to neubralo. V KK som mala už dávnejšie uložené, ale iba dnes prišiel ten správny čas. :)
Ľúbim Slabákových muziku, ľúbim cviklu - takže ukladám ! To máš recept priamo od nich? Moraváčky sú vychýrené nielen speváčky, ale aj kuchárky !
@hubata : recept mam od Slabakov priamo, su to muzikanti, uz som zistila, ze nie z Moravanky, ale hraju uzasne a ano, moravacky maju neskutocne hlasy. a to nehovorim o ich kuchyni ....mnaaaam!
vyborny salat. s obmenou ho robievam aj tak, ze dam 1/2 surovej a pecenej cvikle a posypem oprazenymi pininovymi orieskami. Peciem v alobale, alebo robim v pare a takto je chutnejsia ako varena.

Kto cviklu odstavuje - mozu sa pouzivat aj listy.
Prave teraz ju pouzivam v hojnom zastupeni.

Pridaj komentár k receptu: