Foto: edith
Ríbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento Zobraziť celý popisRíbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento koláč sa robí z grahamovej múky. No práve včera som mala čerstvé ríbezle a iba klasickú múku a chlapskú polovičku , ktorá si vymodlila koláč o 21.00 večer :-) . No najbližšie ho určite vyskúšam s grahamovou múkou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
120 g |
|
cca 130 ml |
|
|
|
1,5 PL (alebo klasický slnečnicový) |
|
(na vymastenie) |
|
Postup
-
1
Žĺtka si vymiešame s trstinovým cukrom a teplým mliekom, ( miešame asi 4-5 +/- min. ) kým nie sú husté. Potom do nich zamiešame biely jogurt a dobre premiešame.
- 2
Múku si zmiešame s kypriacim práškom a pridáme cca 1/2 ČL sódu bikarbónu. Postupne v sypeme do vy miešanej zmesi žĺtkov a dobre pre miešame. Pridáme olej. A na koniec vy šľahaný sneh z bielkov s vanilkovým cukrom. Formu na pečenie / plech si vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne nalejeme na plech a povrch posypeme umytými ríbezľami, ktorými samozrejme nešetríme... čím viac ich na nesiete tým bude koláčik šťavnatejší.
- 3
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 20 min. +/-. Keď nám začne rozvoniavať tak si odskúšame (špajdlou ) či je cesto upečené a vypneme. Povrch posypeme práškovým cukrom a keď nám koláčik vychladne nakrájame si ho na ľubovolnú veľkosť, prípadne ozdobíme ešte červenými ríbezľami. Prajem dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu