Currant cake / ríbezľový koláč

Autor receptu: edith

Ríbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento koláč sa robí z grahamovej múky. No práve včera som mala čerstvé ríbezle a iba klasickú múku a chlapskú polovičku , ktorá si vymodlila koláč o 21.00 večer :-) . No najbližšie ho určite vyskúšam s grahamovou múkou.

6
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtka si vymiešame s trstinovým cukrom a teplým mliekom, ( miešame asi 4-5 +/- min. ) kým nie sú husté. Potom do nich zamiešame biely jogurt a dobre premiešame.
  2. Múku si zmiešame s kypriacim práškom a pridáme cca 1/2 ČL sódu bikarbónu. Postupne v sypeme do vy miešanej zmesi žĺtkov a dobre pre miešame. Pridáme olej. A na koniec vy šľahaný sneh z bielkov s vanilkovým cukrom. Formu na pečenie / plech si vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne nalejeme na plech a povrch posypeme umytými ríbezľami, ktorými samozrejme nešetríme... čím viac ich na nesiete tým bude koláčik šťavnatejší.
  3. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 20 min. +/-. Keď nám začne rozvoniavať tak si odskúšame (špajdlou ) či je cesto upečené a vypneme. Povrch posypeme práškovým cukrom a keď nám koláčik vychladne nakrájame si ho na ľubovolnú veľkosť, prípadne ozdobíme ešte červenými ríbezľami. Prajem dobrú chuť.