Currant cake / ríbezľový koláč
Autor receptu: edith
Ríbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento koláč sa robí z grahamovej múky. No práve včera som mala čerstvé ríbezle a iba klasickú múku a chlapskú polovičku , ktorá si vymodlila koláč o 21.00 večer :-) . No najbližšie ho určite vyskúšam s grahamovou múkou.
6 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtka si vymiešame s trstinovým cukrom a teplým mliekom, ( miešame asi 4-5 +/- min. ) kým nie sú husté. Potom do nich zamiešame biely jogurt a dobre premiešame.
- Múku si zmiešame s kypriacim práškom a pridáme cca 1/2 ČL sódu bikarbónu.
Postupne v sypeme do vy miešanej zmesi žĺtkov a dobre pre miešame. Pridáme olej.
A na koniec vy šľahaný sneh z bielkov s vanilkovým cukrom.
Formu na pečenie / plech si vytrieme maslom a vysypeme múkou.
Cesto rovnomerne nalejeme na plech a povrch posypeme umytými ríbezľami, ktorými samozrejme nešetríme... čím viac ich na nesiete tým bude koláčik šťavnatejší.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 20 min. +/-.
Keď nám začne rozvoniavať tak si odskúšame (špajdlou ) či je cesto upečené a vypneme.
Povrch posypeme práškovým cukrom a keď nám koláčik vychladne nakrájame si ho na ľubovolnú veľkosť, prípadne ozdobíme ešte červenými ríbezľami.
Prajem dobrú chuť.