Cuketový slaný koláč
Cuketový slaný koláč

Cuketovo–orechový chlebík

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 29. júla 2024
Cuketovo–orechový chlebík
Foto: Shutterstock
1 bochník
porcia
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
1 bal.
200 g (podľa vlastného výberu)
150 g mleté
1 ČL
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cuketu najemno nastrúhame alebo rozmixujeme, vložíme do bavlnenej utierky alebo sitka a dobre vyžmýkame, pričom vodu z nej zachytíme do misky alebo do hrnčeka.

  2. 2

    Vo vlažnej vode z cukety rozpustíme 1 balíček droždia so štipkou soli.

  3. 3

    V samostatnej miske zmiešame 200 g ľubovoľnej múky (pri celozrnnej treba dať do cesta viac vody), 150 g mletých vlašských orechov, 1 lyžičku prášku do pečiva a soľ podľa chuti.

  4. 4

    Pridáme cuketu a vodu s droždím. Ak chceme, môžeme pridať aj nadrobno nakrájané bylinky – napríklad petržlenovú vňať.

  5. 5

    Všetko v miske vymiesime na cesto – varechou alebo pomocou kuchynského robota.

  6. 6

    Cesto dáme do formy vyloženej papierom na pečenie.

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 45 minút.

Diskusia k receptu