Cuketovo-syrové koláčiky s Lučinou
Foto: rennatte
Linecké koláčiky sú moja srdcovka, tak v sezóne cukety som spáchala niečo podobné v slanej verzii. Cuketovo-syrové zlepované so syrom Lučina.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cuketu aj so šupkou najemno nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak a mierne osolíme.
-
2
Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na menšie kúsky, žĺtko, syr, od šťavy vytlačenú cuketu a vypracujeme vláčne cesto, ak je riedke pridáme múku ak husté pridáme šťavu z cukety. Záleží na šťavnatosti cukety a druhu múky. Dá sa spraviť aj z čisto hladkej múky.
-
3
Hotové cesto má byť jemnej plastelínovej konzistencie, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 - 40 minút
-
4
Odležané cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm a formičkou vykrajujeme rôzne tvary.
-
5
Uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom len vrchné časti na zlepovanie a posypeme semienkami.
-
6
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm a radielkom narežeme na tyčinky, tie zlepovať nebudeme tak na plechu ich všetky potrieme vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme pri teplote 180°C 20 minút.
-
7
Vychladnuté koláčiky zlepujeme syrom Lučina.
Diskusia k receptu