Cuketovo-chlebový koláč fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 31. júla 2013
Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept)
Foto: mariamka

Ďalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa a syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať Zobraziť celý popisĎalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa a syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať aj inú zeleninu, bylinky, údeniny, kto čo chce, podľa nálady a podľa chladničky, bude to chutiť stále dobre a stále inak.

40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

500 ml
3 krajce
 kúsok pre chuť
1 ks
3 - 4 strúčik
100 g
100 g
1 ks
3 PL (alebo mlieko)
60 g
 (alebo čierne)
 (tymian, petržl. vňať, oregano)
Na vrch:
 (alebo mozarella)




Postup

  1. 1

    Cuketu očistíme (ak je mladá, netreba) a nakrájame na kocky. Tento môj hrnček má pol litra.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misy. V mise rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Polejeme pokrájaný chlieb a jemne premiešame, necháme chvíľu nasiaknuť. Tu už je poliaty, naozaj iba jemne, nie ako na fašírku :)

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cuketu a všetky ostatné suroviny - nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, kúsok slaninky nakrájanej na kocky, takisto bylinky (dala som bazalku, oregano a tymián), soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný syr (to je to oranžové, mala som plátkový čedar, tak som ho nadrobno nasekala) dáme do misy ,,

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a celú zmes premiešame.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme pripravený chlieb a opatrne lyžicou všetko zmiešame. Zmes je skôr sypká, nepremočená, ale tak to má byť. Ak chcete, môžete pridať pár lyžíc oliv. oleja.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapekaciu nádobu vymažeme maslom, navrstvíme hmotu, môžete trochu utľapkať.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Navrch som pokládla na plátky pokrájanú rajčinu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 30 - 40 minút.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom odkryjeme, posypeme strúhaným syrom alebo pokladieme plátkami mozarelly a dopečieme ešte 5 - 10 minút, kým sa syr roztečie.

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame. Kocky chleba urobili zaujímavý chrumkavý efekt, keď sa pri styku s maslom opiekli ako krutóny. Celý koláč je ľahučký, svieži a šťavnatý, vôbec nie cestový a ťažký. Chutí výborne za tepla aj za studena, samotný alebo s obľúbeným dipom. Tá cuketa potvora sa zase tvári, že tam vôbec nie je :)

    Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

boise
juchuuu, takže už len 5 cukiet mi ostane v chladničke :) Krásny recept, ďakujem :)
tiginko
pekne ty kuchynská kúzelníčka! Úvodná fotka dokonca naznačuje exkluzívne jedlo...
radost
@mariamka
môžu byť aj rožky-či len chleba?takéto jednoduché mne -lenivej-treba..môžem dať do misy všetko aj nič? abych uspokojila po dobrom jedle manželov chtíč..!!
stále lustrujem ten recept zhora dole..zdola nahor...tuším by nám dobre padol..cukíň máme plný stôl..už aby upečený ten pekáč bol...:-)
zajtra sa má staviť syn..sa pýtam:urobím?neurobím?
hádam nebude veľká chyba-ked piksla olív mi chýba..
mariamka
@radost podla mna bude dobre aj ine pecivo, aj ked rozky zvyknu ostat take gumove, nerada ich pouzivam, ved skus a das vediet, urcite to nepokazis, lebo cuketa bude stavnata, teraz som to bola skusit, nedalo mi :) a fakt je to vynikajuce aj studene, stavnate a take syrovo-pizzove, ak mate radi taku chut, olivy, slaninka su moj bonus, v povodnom recepte neboli, kludne vynechaj, my ich mame radi, tak som dala,, dakujem za mily versovany komentik :)
soltera
díki za výborný recept, urobím, ale bez slaninky :)
staja
Pekný recept, ďalší do zbierky cuketových. Včera som robila malé cuketové placky s dresingom, dnes cuketové halušky ako prílohu k mäsu. Na budúci týždeň vyskúšam toto - cukety mi stále rastú :)
boise
uz je v rure, muhahahahaaaaa....dve noci sa mi s tym snivalo!!ale kedze vcera boli lievance, muselo to pockat. Tesim sa na to velmi :) MNAM
mariamka
fiha @boise to je sprava! tesim sa tiez :) a som zvedava ako sa podari a ako bude chutit, ten nas bol super, potom fot a referuj co si donho dala a ako chutil ,, dik za spravicku :)
aj ostatnym za mile komenty @palokuchki @soltera @staja @medovnicek , kto skusi, urcite si pochuti
chystam este jedno prepvapko z cukety, mozno uz dnes :))
boise
@mariamka tak...čo k tomu povedať...to je...dokonalé! Presne tak som si to predstavovala, mňááááám! Kým som varila hovädzie, toto sa mi chladilo na linke...a štvrtinu som zožrala ako v bufete na stojáka :D A chutí to aj deťom. Na vrch som dala mozarellu, inak som sa držala tvojho postupu. A nabudúce tam možno prihodím hríby :) Ten cheddar je tam skvelý! Aj olivy....všetko :) ĎAKUJEM a už sa teším na ďalší cuketový recept :)


mariamka
@boise neskutocne si ma potesila !! bola som rovnako nervozna s tebou ako to dopadne, ako v kine ked cakas na happy-end, a stalo sa :) nad hribami som aj ja rozmyslala, potom bude treba dat viac syra, lebo ten tam funguje ako lepidlo :)) si velmi mila , a ten obrazok len chute robi, vyzera uzasne!! urobila si mi pekny den, dakujem! prajem aj ja tebe pekny zvysok dna a pekne chvile a zazitky s receptami, nielen mojimi :))
irenaw
baby jedny akčné! a ja, že tu po víkende prvá vlepím foto! vydaril sa :-)
boise
@mariamka aj tebe krasny vikend, uz som si ta supla medzi oblubenych, uz mi nic neunikne ;)
@irenaw nedalo sa inak, matalo ma to dve noci :D
irenaw
jaaaj, tak toto poznám, už verím, že sa nedalo ;-)
pusta
@mariamka , úžasný a chutný recept. určite sa dá dobre využiť aj včerajší chlieb, rozhodne spravím.
všetky chute vynikajúco harmonizujú.
už je v kk.
gratulujem ti k tej kráse :-)
danda3
Mariamka♥, upečené, zjedené, fantastické, veľmi som si pochutila. Chlebík som dala špaldový, bez cibule a olív, navrch nič, moja rúra to zvládla za 12 minút. Na trhu som dnes kúpila mladé cukety, musela som vyskúšať, a určite som nerobila naposledy, odporúčam!♥
irenaw


olivy som vynechala, namiesto toho pár pečiarok, musím povedať, že sme vo dvojici zhltli skoro polovicu plechu, bolo to výborné, nabudúce možno trošku vypečiem huby zvlášť, ale to je moja záležitosť. ďakujeme pekne, bude repete :-).
mariamka
@iren tak ten vypada famozne! tesim sa, ze sa vydaril a ze vam chutil, veru moj drahy o tuto pochutku prisiel, lebo nebol doma, tak sme to zblajzli s detmi len taky fukot .) budem musiet zopakovat, tak-tak hribiky trosku vypiecť, aj viac zavonaju, dakujem za spravicku aj krasne foto!
alexaon
navždy zaradené do môjho repertoára receptov, Mariamka dakujem, geniálne to je, manzel zjedol 1 malý plech sám a este aj 11 mesacny z toho mal - len cuketu a chlebik a chutilo mu :-)
a teda podakovat musim hlavne kamoske @boise čo ma na recept upozornila
mariamka
to je velmi mila spravicka @alexaon :) som velmi rada ze sa moj recept paci a ze sa takto siri ustnym podanim, vdaka @boise :) dakujem za spravicku, vasi maju dobry apetit :) nech im chuti aj nabuduce, pekny den :)
sweetkate
aj ja chcem veľmi poďakovať za pridanie tohto receptu, včera som ho urobila a manžel si ho veľmi chválil a povzbudzoval nech skúšam ďalej niečo nové :-). Pekný deň.
mariamka
@sweetkate velmi si ma potesila :) ze si vobec vyhrabala tento recept v tej zaplave cuketovych variacii :)) a som rada, ze kolac chutil a hlavne polovicke, ja mam tiez stravnikov cisto chlapov, tak varim tak nejak "s kompromisom" :)) drzim palce v dalsom experimentovani :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia