Foto: mariamka
Ďalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa a syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať Zobraziť celý popisĎalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa a syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať aj inú zeleninu, bylinky, údeniny, kto čo chce, podľa nálady a podľa chladničky, bude to chutiť stále dobre a stále inak.
na 180 °C
Suroviny
500 ml |
|
3 krajce |
|
kúsok pre chuť |
|
1 ks |
|
3 - 4 strúčik |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
3 PL (alebo mlieko) |
|
60 g |
|
|
|
(alebo čierne) |
|
(tymian, petržl. vňať, oregano) |
|
Na vrch: | |
|
|
(alebo mozarella) |
|
Postup
-
1
Cuketu očistíme (ak je mladá, netreba) a nakrájame na kocky. Tento môj hrnček má pol litra.
-
2
Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misy. V mise rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Polejeme pokrájaný chlieb a jemne premiešame, necháme chvíľu nasiaknuť. Tu už je poliaty, naozaj iba jemne, nie ako na fašírku :)
-
3
Cuketu a všetky ostatné suroviny - nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, kúsok slaninky nakrájanej na kocky, takisto bylinky (dala som bazalku, oregano a tymián), soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný syr (to je to oranžové, mala som plátkový čedar, tak som ho nadrobno nasekala) dáme do misy ,,
-
4
a celú zmes premiešame.
-
5
Pridáme pripravený chlieb a opatrne lyžicou všetko zmiešame. Zmes je skôr sypká, nepremočená, ale tak to má byť. Ak chcete, môžete pridať pár lyžíc oliv. oleja.
-
6
Zapekaciu nádobu vymažeme maslom, navrstvíme hmotu, môžete trochu utľapkať.
-
7
Navrch som pokládla na plátky pokrájanú rajčinu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 30 - 40 minút.
-
8
Potom odkryjeme, posypeme strúhaným syrom alebo pokladieme plátkami mozarelly a dopečieme ešte 5 - 10 minút, kým sa syr roztečie.
-
9
Necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame. Kocky chleba urobili zaujímavý chrumkavý efekt, keď sa pri styku s maslom opiekli ako krutóny. Celý koláč je ľahučký, svieži a šťavnatý, vôbec nie cestový a ťažký. Chutí výborne za tepla aj za studena, samotný alebo s obľúbeným dipom. Tá cuketa potvora sa zase tvári, že tam vôbec nie je :)
môžu byť aj rožky-či len chleba?takéto jednoduché mne -lenivej-treba..môžem dať do misy všetko aj nič? abych uspokojila po dobrom jedle manželov chtíč..!!
stále lustrujem ten recept zhora dole..zdola nahor...tuším by nám dobre padol..cukíň máme plný stôl..už aby upečený ten pekáč bol...:-)
zajtra sa má staviť syn..sa pýtam:urobím?neurobím?
hádam nebude veľká chyba-ked piksla olív mi chýba..
aj ostatnym za mile komenty @palokuchki @soltera @staja @medovnicek , kto skusi, urcite si pochuti
chystam este jedno prepvapko z cukety, mozno uz dnes :))
@irenaw nedalo sa inak, matalo ma to dve noci :D
@iren tesim sa :)
všetky chute vynikajúco harmonizujú.
už je v kk.
gratulujem ti k tej kráse :-)
olivy som vynechala, namiesto toho pár pečiarok, musím povedať, že sme vo dvojici zhltli skoro polovicu plechu, bolo to výborné, nabudúce možno trošku vypečiem huby zvlášť, ale to je moja záležitosť. ďakujeme pekne, bude repete :-).
a teda podakovat musim hlavne kamoske @boise čo ma na recept upozornila