Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Ďalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa a syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať aj inú zeleninu, bylinky, údeniny, kto čo chce, podľa nálady a podľa chladničky, bude to chutiť stále dobre a stále inak.

40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu očistíme (ak je mladá, netreba) a nakrájame na kocky. Tento môj hrnček má pol litra.
  2. Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misy. V mise rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Polejeme pokrájaný chlieb a jemne premiešame, necháme chvíľu nasiaknuť. Tu už je poliaty, naozaj iba jemne, nie ako na fašírku :)
  3. Cuketu a všetky ostatné suroviny - nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, kúsok slaninky nakrájanej na kocky, takisto bylinky (dala som bazalku, oregano a tymián), soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný syr (to je to oranžové, mala som plátkový čedar, tak som ho nadrobno nasekala) dáme do misy ,,
  4. a celú zmes premiešame.
  5. Pridáme pripravený chlieb a opatrne lyžicou všetko zmiešame. Zmes je skôr sypká, nepremočená, ale tak to má byť. Ak chcete, môžete pridať pár lyžíc oliv. oleja.
  6. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom, navrstvíme hmotu, môžete trochu utľapkať.
  7. Navrch som pokládla na plátky pokrájanú rajčinu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 30 - 40 minút.
  8. Potom odkryjeme, posypeme strúhaným syrom alebo pokladieme plátkami mozarelly a dopečieme ešte 5 - 10 minút, kým sa syr roztečie.
  9. Necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame. Kocky chleba urobili zaujímavý chrumkavý efekt, keď sa pri styku s maslom opiekli ako krutóny. Celý koláč je ľahučký, svieži a šťavnatý, vôbec nie cestový a ťažký. Chutí výborne za tepla aj za studena, samotný alebo s obľúbeným dipom. Tá cuketa potvora sa zase tvári, že tam vôbec nie je :)