Foto: akcenicul
Cruffin je spojenie croissantu a muffinu ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misy si pripravíme múku, cukor, 100 g zmäknutého masla a soľ. Kvasnice zalejeme vlažnou vodou, zapracujeme do múky a vymiesime. Necháme kysnúť v teple 2 hodiny.
- 2
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a "bochník" rozdelíme na 8 častí. Vezmeme prvý kúsok cesta a vyvaľkáme pás dlhý a široký ako sa podarí (mne sa podaril dlhý aj cez pol metra, široký cca 12 cm). Na zahraničných stránkach zvyknú cesto listovať strojčekom na cesto (ako na lasagne). Cesto následne natrieme po celej dĺžke zmäknutým maslom. Mne sa na potieranie najviac osvedčil palec, mašlovačkou sa cesto trhalo. Je preto dôležité, aby maslo bolo skutočne mäkké (mne na cesto, potieranie aj vymazanie formy vystačilo 250 g masla). Potreté cesto zvinieme po šírke na tesno do rolky, ktorú následne pozdĺžne prerežeme. Získame 2 pásy maslom prekladaného cesta, každé zrolujeme do slimáka a vložíme do maslom vymazanej formy na muffiny. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.
- 3
Pripravené cruffiny necháme ešte 1 - 1,5 hodiny podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme v elektrickej rúre 25 minúť pri teplote 180 °C.
- 2
Pozdĺžne je po dĺžke rolky, alebo kolmo? A ako toto rozkrojene potom mám rolovat, treba to ešte raz vyvalkat, či?
Inak súrodenec cruffinu je "cronut" - čo je zase spojenie croissantu a šišky. Ľudia vymyslia všeličo :-)
www.google.sk/search?q=cronut&client=firefox-b&am...
Katko, ten odkaz je něco nemožného. Se mi o cronutech bude zdát vnoci i za bílého dne. Chválabohu jenom zdát. chjo
@Acenicul ztratila jsem se v postupu hned po vyválení a potření.
@Evanaaa (26.4.2017 18:34)
nie je to dlhá roládka, zrolovať to treba práve v tej uzkej časti, ako rožok, takže je dlhá cca 13 cm - ako sa podarí. To sa potom prekrojí po dĺžke..ide tam práve o to, aby vyniklo to "listovanie"
Máš ich vydarené.
keďže mne, neskôr narodenej, ruština už veľa nehovorí, ja som pozerala skôr po anglických strankach, ale video postup je presne ten istý. Chuťovo sú skvelé aj na druhý deň a menej pracné (teda podľa mňa) ako klasické croissanty. Vyskúšajte, dajte vedieť ;)
nie je to také zložité, skôr zložito napísané, treba skúsiť :)
Reagovala som na to, ako píšeš v postupe: .....mne sa podaril dlhý aj cez pol metra, tak som myslela, že je to dĺžka tej roládky. :) asi som teda zle porozumela.....